Kansainvälisen salibandyliiton verkkosivut eivät ole toimineet kuukauteen (24.3. alkaen). Nyt sivuston tilalla on vain kevyt linkkilistaus. Sivujen katoamisen taustalla vaikuttaisi olevan huijaustapaus, jossa IFF:ltä kiristetään rahaa.
Pitkässä tiedotteessa kerrottiin ongelmista hosting-palveluita tarjonneen Skylabin uuden omistajan kanssa. IFF:n suomalainen pääsihteeri Joh ”Pi” Liljelund kommentoi asiaa tarkemmin Pääkallolle.
– Meidän sivuston ”houstausyritys” (hosting) Skylab ostettiin viime vuoden lopussa. Tämä kyseinen herra joka sen osti, McCash, ei ollut luultavasti maksanut Amazonille mitään ylläpitokuluja servereistään, jonka seurauksena useamman kansainvälisen lajiliiton, ja muun muassa International Master Games Associationin verkkosivut lakkasi toimimasta 24.3, Liljelund avaa ja jatkaa.
– Sen jälkeen, kun kysyttiin heiltä, että mistä on kyse, he vastasivat, että meidän vuonna 2017 tekemä ”Service Agreement” ei kata tällaista tilannetta ja siitä sitten tapeltiin 3-4 päivää. Sen jälkeen tuli tieto, että he voivat tehdä selvityksen asiasta, mutta meidän pitää maksaa siitä. Me sitten päätettiin, että pakkohan meidän on maksaa.
– Silti mitään ei tapahtunut. Tästä tuli tieto torstaina ja seuraavan viikon alussa lähdettiin selvittämään asiaa kahden muun yrityksen kanssa ja saatiin selville, että se Amazonin serveri on alhaalla. Eräs toinen isompi ja varakkaampi järjestö oli ollut Amazoniin yhteydessä ja saanut selville, että tällä kyseisellä yrityksellä oli yli 50 000 dollaria maksamatta Amazonille.
Herra McCash on koko nimeltään hämäräperäinen liikemies Luthais McCash, jonka värikkäässä verkkopreesensissä näyttäisi olevan paljonkin kyseenalaisia tapahtumia. IndustryWired-lehti kertoi vuoden 2023 artikkelissaan, että McCashilla on toiminut kyseenalaisesti, jättänyt maksuja maksamatta ja operoi esimerkiksi useamman profiilin kautta LinkedInissä. Lehti kuvailee McCashia suorasukaisesti huijariksi.
Liljelundin mukaan kansainvälisen liiton sivuja pyritään avaamaan, mutta prosessi on hidas.
– Tämän jälkeen aloitettiin prosessi, jolloin meidän piti ensin saada haltuun meidän DNS-protokollat (nimipalvelut), mikä ei ollut ihan yksinkertainen duuni. Sen jälkeen otettiin kontakti sveitsiläiseen firmaan, joka toimii useamman ison lajiliiton sivujen hostina. Samalla aloitettiin verkon arkistoista staattisten sivujen palautus. Sieltä ei löydä kaikkea.
– Käytännössä tilanne on se, että samaan aikaan on käyty keskusteluja Skylabin uusien omistajien kanssa ja sieltä ei ole tullut mitään apua ja he ovat pyytäneet lisää rahaa tehdäkseen sitä, tätä ja tota. Pyynnöt ovat olleet kovia ja eräältä toiselta järjestöltä oli pyydetty kolminkertaisia summia. Nyt epäillään siis, että firma yrittää vain ottaa olemassa olevan rahan irti.
Kuten tiedotteessa oli kirjoitettu, myös lakimiehiin on oltu yhteydessä.
– Tarkoitus on aloittaa tämän Bornan Sportsin kanssa sivujen palauttaminen ja uudelleenrakentaminen, koska se koko järjestelmä sivujen takana on mennyttä. Ollaan oltu yhteydessä lakimiehiin ja selvitetty prosessia, että mikä on todennäköisyys sille, että saataisiin irti meidän ”back up” (varmuuskopio) sieltä yrityksestä, mutta siinä on ongelmana, että jos se menee oikeusprosessiin, niin se saattaa kestää huomattavasti pidempään kuin itse sivujen avaaminen.
– IFF:n hallitus päättää 4.5. mihin toimenpiteisiin ryhdytään, Liljelund kertoo.
Juniorikisojen suhteen ei ole suurempia ongelmia

Kuten Liljelund kertoi sivusto oli alhaalla jo 24.3. Liitto tiedotti asiasta medioille vasta 8.4. ja isommin 16.4. Vauhdista tentattaessa Liljelundin mukaan kyse oli meneillään olevasta prosessista ja siitä, että firman johdolta odotettiin vastauksia.
Skylab oli toiminut viime vuoteen asti luotettavasti, vaikka se on Liljelundin mukaan myyty kahdesti sen jälkeen, kun sopimukseen päästiin vuonna 2017.
– Valittiin se silloin 2017 siksi, että sen toiminnassa oli useita lajiliittoja. Myös siksi, että saatiin luotua siihen se alasivusto kisajärjestäjille, jota he pystyvät hyvin käyttämään. Heillä oli idea miten se tehdään.
Kysyttäessä hinta- ja laatutekijöistä, Liljelund avaa lisää sitä miksi juuri Skylab oli aikoinaan sopivin ratkaisu.
– Kilpailutus oli sellainen, että he olivat selvästi parhaimpia silloin. Eivät olleet missään tapauksessa halvimpia. Oli halvempiakin vaihtoehtoja ja heillä oli selkeästi parhaimmat referenssit.
– Se on täysin toissijaista, sillä olennaista on se, että syystä jota me emme tiedä, se yritys myytiin. Se myytiin henkilölle, jolla ei ollut tarkoitustakaan tuottaa palveluja, vaan kerätä rahaa, Liljelund selventää.
Kuten tiedotteessa oli, on nyt useamman eri lajiliiton sivustot alhaalla.
– Mä en ole kuullut, eikä meidän muut toimijat ole koskaan kuulleet vastaavanlaisesta tilanteesta, mitä olis tapahtunut urheilujärjestöille ja aika monella isolla toimijalla tuolla maailmalla on useampi urheilujärjestö saman toimijan alla, koska logiikka on samanlainen ja heillä on osaamista rakentaa niitä sivuja järjestöjä varten.
– Se meidän sivukokonaisuus on aika monimutkainen niiden kisasivujen takia. Jälkiviisaus on tietysti helppoa. Me silloin kilpailutettiin kolme yritystä ja tämä oli silloin selkeästi paras.
Ensi viikolla pelataan U19-ikäluokan MM-kisat ja kuten ylemmästä saattaa päätellä, sivusto ei ole silloin toiminnassa. Kisojen lajiseuraajat voivat kuitenkin olla huoletta.
Vaikuttaako tämä sivuston tilanne nuorten MM-kisojen seuraamiseen?
– Sveitsiläisillä on oma sivusto, joka löytyy meidän ”landing pagelta”. Appi toimii ja sen selainversio toimii normaalisti. Muut asiat meidän pitää tehdä apissa ja somessa. Se on se plääni.
– Ei pitäisi olla ongelmia siis. Tilastopalvelu on Suomessa, appi Ruotsissa ja sivusto Englannissa, Liljelund avaa.