Mainos: Vierumäen salibandyakatemia auttaa kauden läpi niin pelaajia kuin valmentajia eteenpäin: ”Autamme siinä, mitä seurat eivät ehdi arjessa opettaa”

Janne Kainulainen (vasemmalla), Mikko Laakso (keskellä) ja Joona Rantala (toinen oikealta) toimivat Vierumäen salibandyakatemian mentoreina kaudella 2025-26. Kuva: Esa Jokinen

Vierumäen salibandyakatemia tarjoaa juniorijoukkueille tukea kasvamisessa huippu-urheilijaksi.

Artikkeli on toteutettu mainosyhteistyössä Vierumäen urheiluopiston kanssa.

Vuonna 2016 ensimmäisen kerran järjestetty Vierumäen urheiluopiston salibandyakatemia on antanut tukensa monille juniorijoukkueille. Sitä on ollut alusta asti tekemässä lajin absoluuttiset huiput.

‒ Akatemia perustettiin Vierumäelle salibandyjoukkueiden, pelaajien ja valmentajien arkea tukemaan. Meidän ydintehtävä on auttaa heitä urheilijaelämässä kehittymisessä. Alun perin pelaajista mukana olivat Mikko Kohonen ja Mikael Järvi. Valmentajista mukana on vuosien saatossa ollut Petri Kettunen, Seppo Pulkkinen ja Janne Kainulainen. Kovia mentoreita ollut kouluttajina, Vierumäellä salibandyn lajipäällikkönä toimiva Jere Vasarainen kertoo.

Vierumäen omien kouluttajien ohella kaudella 2025-26 akatemian pelaajamentoreina toimivat Nokian KrP:n Joona Rantala ja Mikko Laakso, ja valmentajamentorina F-liigassa Welhojen, TPS:n ja Nokian KrP:n päävalmentajana toiminut Janne Kainulainen.

Kainulainen kertoo olevansa akatemian mukana kolmatta kertaa putkeen. Ensimmäisen kerran hän liittyi akatemian vahvuuteen vuonna 2023. Myös Laakso kertoo olleensa mukana jo useamman vuoden ajan.

‒ Useamman kauden olen ollut mukana, sellaisen kolme-neljä vuotta, Laakso kertoo.

Akatemia on tarkoitettu joukkueille ympäri Suomea, noin 13‒16-vuotiaille tytöille ja pojille. Toteutus on tehty kolmena erillisenä kolmen päivän leirinä. Vuosittain mukaan mahtuu kuusi joukkuetta ja noin 100 pelaajaa. Akatemian tarkoitus on opettaa pelaajia ja valmentajia niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

‒ Lähes kymmenen vuoden kokemuksen perusteella autamme siinä, mitä seurat eivät ehdi arjessa opettaa. Arjessa se aika menee loistaviin lajiharjoituksiin. Me autamme kaikessa muussa, Vasarainen kertoo.

‒ Ei pelkästään salibandya, vaan henkiseen puoleen, ravintoon, fysiikkaan, ihan kokonaisvaltaisesti kaikkeen. Huippupelaajat avustavat ja kertovat asioista. Mentorit antavat tukea pelaajien lisäksi myös seuraihmisille ja valmentajille. Se on mielestäni tärkeää, että valmentajat ovat myös mukana. Silloin koko porukalle tulee tietotaitoa, joka vie heitä eteenpäin, Kainulainen toteaa.

Leirit pidetään maanantaista keskiviikkoon tiiviillä tahdilla. Laakso kertoo, että koulutehtäville on jätetty päivän sisään tarpeeksi aikaa, jotta koulunkäynti ei kärsisi leirin takia.

‒ Todella tarkkaan aikataulutettu ohjelma. Siellä on luentoa, fysiikkatreeniä ja lajitreenejä. Lopussa aina myös pelataan pelejä. Tiivis setti, mutta varmasti antoisa. Hienoa, että tuollaisia pystytään nykyään järjestämään koulun ohella. Tietty aika on varattu koulutehtäville, sellainen muutama tunti joka päivä, hän arvioi.

Akatemian hyödyt

Akatemian tuloksista saadaan Vasaraisen mukaan nauttia ainakin Lahdessa ja Jyväskylässä, sillä sekä F-liigan LASB:n että Divarin runkosarjassa toiseksi sijoittuneen O2:n kokoonpanoista löytyy useampi pelaaja, jotka ovat joukkueensa kanssa käyneet läpi akatemian.

Kymmenen liigakautta urallaan pelannut Laakso haluaa auttaa nuoria pelaajia löytämään itsensä salibandyn parista. Hän pyrkii kertomaan parhaansa mukaan nuorille pelaajille, miltä liigapelaajan arki näyttää.

‒ Tuollaista mahdollisuutta ei ollut silloin, kun olin itse tuossa iässä. Jos olisi ollut, olisin ollut todella innokas lähtemään mukaan. Haluan jeesata nuoria. Salibandyssa tällaisia mahdollisuuksia ei ole ollut kauan. Nyt kun on, haluan olla tekemässä tätä jokavuotiseksi jutuksi, joka jatkuisi pitkään. Jos jollakin syttyy kipinä meidän esimerkin kautta, olisi se mahtava juttu.

‒ Jos junnuilla on jotain kysyttävää esimerkiksi liiga-arjesta tai minun omasta urapolustani, koetan olla helposti lähestyttävä ja jutella kaikkien kanssa. Kerron vähän omasta arjesta, ja mitä tälle tasolle pääseminen vaatii. Vedämme myös ihan treenejä, itse olen vetänyt maalintekoon keskittyviä lajitreenejä. Sellaisia, missä itsellä on vahvuuksia, koitan tuoda niitä sinne näkyville.

Akatemiaa ei ole tarkoitettu vain pelaajille, vaan myös valmentajille. Itsekin ensikosketuksen liikunnanohjaukseen ja valmentamiseen Vierumäellä saanut Kainulainen kertoo ohjaavansa valmentajia oikeaan suuntaan kentän ulkopuolisissa asioissa.

‒ Pyrin käyttämään kokonaisvaltaista lähestymistapaa. En ole mitään taktiikoita tai lajitekniikoita opettamassa, vaan nimenomaan herättelemässä sitä, mitä kokonaisvaltainen valmentajuus olisi. Itsellä se meni nuorempana valmentajana siihen, että piirsin vain fläpille asioita ja niitä yritti pelaajille viestiä. Olen oppinut kantapään kautta, että valmentajuus on myös henkistä, sosiaalista ja fyysistä puolta sisällyttävää.

Kainulainen ja Laakso toivovat salibandyakatemian antavan nuorille pelaajille ja heidän valmentajilleen paljon oppia tulevaan myös ensi kaudella.

‒ Toivottavasti tulee paljon osallistujia. Suomalaisissa seuroissa tehdään paljon hyviä asioita koko ajan enemmän, mutta tänne osallistumalla pelaajat ja valmentajat saavat paljon perspektiiviä siihen, miten toimintaa voidaan kehittää entistä enemmän, Kainulainen kertoo.

‒ Paikkoja varmasti riittää. Koitetaan jotain uutta tuoda nuorille pelureille. Taas on itselläkin yksi kausi enemmän takana, joten varmasti jotain oppia on tarttunut myös omasta arjesta, Laakso toteaa.

Hae mukaan Vierumäen salibandyakatemiaan!

Haku akatemiaan on nyt avoinna. Lisätietoa salibandyakatemiasta löytyy Vierumäen urheiluopiston verkkosivulta.

Ilmoittautumisen voi tehdä Vierumäen urheiluopiston verkkosivuilta löytyvän kyselyn kautta, tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen jere.vasarainen@vierumaki.fi

Katso lisätiedot Vierumäen urheiluopiston sivuilla

Haku akatemiaan päättyy 19.5.

Artikkeli on toteutettu mainosyhteistyössä Vierumäen urheiluopiston kanssa.