Suomen U19-miesten maajoukkue on valittu kuun vaihteessa Sveitsissä järjestettävään MM-turnaukseen. Päävalmentaja Jussi Huovinen on halunnut painottaa psyykkisen puolen sekä pelaajien kuormituksesta huolehtimisen merkitystä.
Suomen maajoukkue lähtee Huovisen johdolla metsästämään viidettä U19-maailmanmestaruutta. Viimeisin mestaruus tuli vuonna 2017. Viime MM-turnauksessa kaksi vuotta sitten Suomi sijoittui pronssille.
Salibandyliiton uutisessa Huovinen mainitsi henkisen pääoman joukkueen suurimmaksi vahvuudeksi. Nyt hän kertoo miten tuo näkyy joukkueessa ja miten sitä on harjoiteltu.
– Resilienssin äärellä oltiin voimakkaasti kesällä. Sitä kautta pystyttiin mittaamaan missä maksimirajat pelaajilla menee ja miten he reagoivat voimakkaaseen väsymystilaan. MM-turnauksessa pelataan viisi peliä kuuteen päivään ja ihan varmasti myös henkinen väsymys on iso. Ollaan käyty myös paineensäätelyä paljon läpi. Miten yksilöt reagoi paineisiin ja millaisia toimintamalleja on niiden käsittelyyn. Myös joukkueeseen on rakennettu toimintamallit, miten reagoidaan kun peleissä vaikeita hetkiä tulee.
Myös valmentajat ovat harjoitelleet henkistä puolta.
– Myös meitä on valmentajat olleet sparraamassa, esimerkiksi Peltosen Antti, psyykkinen huippuvalmentaja joka on auttanut meitä siinä, että saataisiin paras irti meidän staffista, Huovinen sanoo.
MM-turnaus alkaa tiistaina 29.4 mutta joukkue kokoontuu jo sitä edeltävällä viikolla Eerikkilään valmistautumaan.
– Yhdessäolo on se tärkein juttu. Mietitään vähän vastustajia, mutta mennään silti oman pelin kautta. Halutaan myös varmistaa pelaajien kuormitukseen liittyvät asiat, ollaan koko ajan kartalla miten paljon pojat pelaa seurajoukkueissa. Sen mukaan pystytään reagoimaan, että kuka tarvitsee enemmän huilia ja kuka tarvitsee kovemman intensiteetin harjoituksia, Huovinen kertoo valmistavasta leiristä.
MM-turnaus pelataan ajankohtana, jolloin Suomessa pelataan vielä miesten liigafinaaleita. Tämä ei kuitenkaan vaikuta Huovisen mukaan joukkueen rakentamiseen.
– Ei ole mitään vaikutusta meidän joukkueen kokoamiseen. Parhaat valitaan, ja seurojen sekä pelaajien kanssa yhteistyössä pyritään siihen, että mahdollistetaan pelaajalle mahdollisuus tulla kisoihin. Pelaaja saa silloin itse tehdä päätöksen kisoihin tulemisesta.
Pitkä prosessi
Prosessi kohti Sveitsin MM-turnausta alkoi jo hyvissä ajoin. Huovinen nostaa muutaman tärkeän virstanpylvään esille prosessin varrelta.
– P19-maajoukkuetietapahtumasta se muistaakseni alkoi. Itse ajattelen maajoukkuetietapahtumat linkitettynä voimakkaasti maajoukkuetapahtumiin, koska silloin pelaajat pääsevät pelaamaan huippuja vastaan siinä ympäristössä missä kansainvälinen peli on. Liittyy myös tuomarityöskentelyyn, kontakteja tulee enemmän, suunnanmuutoksia tulee enemmän. Sieltä ollaan lähetty liikkeelle.
– Toinen kiintopiste on Sveitsissä järjestetty turnaus reipas vuosi sitten. Se oli herättävä tapahtuma sekä pelaajille että valmennukselle. Silloin päästiin kiinni siihen pelaajien kuormitukseen, siellä oli aika hurjia määriä mitä nuo nuoret pelasi tuolla sarjoissa. Mitä isompi kuormitus on, sitä isompi loukkaantumisriski on ja myös henkinen väsymys kasvaa. Myös valmentajien väsymys näkyi ja meidän valinnat siinä tapahtumassa oli huonoja, mikä taas on hyvä asia, koska me opittiin tosi paljon sen tapahtuman kautta.
Prosessi on ollut pitkä ja Huovinen jakaakin paljon kiitosta mukana olleille ihmisille.
– Hurja määrä on ollut ihmisiä tässä ympärillä, jotka on auttanut. Tosi makee fiilis, kun eri lajeistakin ja konsepteista on tullut sparria mulle todella paljon. Myös lajin sisältä, meillä on iso määrä huippukoutseja, jotka on sparranut mua tän asian suhteen ja auttaneet niin paljon kuin ovat pystyneet.