Espoolaisseurojen pelaajakiista ei ole päättymässä ainakaan vielä: ”Olemme päätyneet hänen kanssaan ehdolliseen sopimukseen”

Indians-tähti Jasper Auvisen siirtokistaa käsitellään seuraavaksi liittohallituksessa. Kuva: Akseli Uppala/f-liiga

Miesten F-liigassa espoolaisjoukkueiden Westend Indiansin ja Esport Oilersin välille on kehkeytynyt kiista Indiansin tähtipelaaja Jasper Auvisesta.

Auvisella oli voimassa pelaajasopimus kaudesta 2025-26 Indiansin kanssa, mutta hän päätyi purkamaan sen yksipuolisesti kauden 2024-25 jälkeen. Määräaikaisen sopimuksen yksipuolinen purkaminen ei ole aivan yksinkertaista, jos yhteisymmärrystä ei löydy, mutta tähän Oilers ja Auvinen nojaavat. On selvää, että Auvinen haluaa siirtyä Oilersiin ja Oilers haluaa Auvisen. Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan selvää mitä Indiansin ja Auvisen välillä on kokonaisuudessaan tapahtunut.

Kukaan osapuolista ei ole aiemmin antanut virallista haastattelua aiheesta. Oilersin toiminnanjohtaja Henry Arrhenius kommentoi nyt tapausta seuran näkökulmasta. Pääkallo on myös keskustellut asiasta seikkaperäisesti Indiansin toiminnanjohtaja Mika Leiposen kanssa, joka ei kuitenkaan halua antaa virallisia lausuntoja. Pääkallo on tavoittanut myös Auvisen jo muutaman kerran, mutta hän ei halua kommentoida tapausta julkisuudessa ainakaan tällä hetkellä.

Viime viikolla asiasta käytiin ensimmäinen virallinen taisto, kun Salibandyliiton kilpailulautakunta päätyi tulokseen, että Indiansilla on Auvisen pelaajaoikeudet. Arrheniuksen mukaan päätöksessä ei ollut mitään yllättävää.

– Sehän on ihan kilpailusääntöjen mukainen, että ei siinä mitään sen ihmeellisempää. Se instanssi katsoo ainoastaan sopimustilannetta. Vuonna 2022 oli Peter Kotilaisen tilanne, niin sama tilanne tuossakin on. Tuo oli ainoastaan prosessin mukainen käyttö tuolla kilpailuvaliokunnassa.

Kun Arrhenius puhuu tapauksen käytöstä valiokunnassa, hän tarkoittaa sitä, että seuraavaksi asia aiotaan viedä Salibandyliiton liittohallituksen käsiteltäväksi Oilersin taholta. Käsittely lähti siitä, että Oilers teki Auvisen pelaajasiirron 9.6., vaikka Indians oli kuullun perusteella moneen otteeseen kieltänyt seuraa tekemästä siirtoa. Indians haastoi siirron, jonka myötä se siirtyi automaattisesti käsittelyprosessiin.

Pääkallo on myös keskustellut useamman henkilön kanssa, jotka olivat paikalla liigapalaverissa 5.6., jolloin aiheesta oli käyty kriittistä keskustelua. Indians oli tuonut asian esille sillä kulmalla, että Oilersin pitäisi kunnioittaa olemassa olevaa pelaajasopimusta ja myös Arrheniusta on kuultu. Pääkallon tietojen mukaan Auvinen olisi ollut kesäkuun alussa mukana Oilersin tapahtumassa jo ennen tätä liigapalaveria.

Teitte pelaajasiirron 9.6. Miksi koette, että Auvinen on teidän pelaaja?

– Auvinen ja Indians ovat viime kauden aikana ajautuneet ristiriitoihin omista syistään. Ne ovat heidän välisiä asioitaan, eikä niistä enempää. Lopputulema siinä on ollut se, että eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen ja Auvinen on yksipuolisesti irtisanoutunut sopimuksesta, eli sikäli on ollut siinä vaiheessa sopimukseton pelaaja hänen tulokulmastaan.

– Olemme päätyneet hänen kanssaan ehdolliseen sopimukseen, josta on tehty normaalin prosessin mukaan tehty pelaajasiirto kaikkien muiden siirtojen lomassa. Eli siis ihan normaalien käytäntöjen mukaan. Tuossa vaiheessa tehdään aina kaikki siirrot, Arrhenius avaa.

Täten siirto on tehty osin siksi, että asiaa voidaan käsitellä virallisissa elimissä. Seuraava askel tulee olemaan liittohallitus, mutta sen pidemmälle Arrhenius ei kommentoi prosessia. Valitusasteita löytyy kyllä senkin jälkeen.

Aiempi vertaus Kotilaiseen ei ole siinä mielessä yhdenmukainen, että Happee ja Kotilainen riitelivät muun muassa palkkasaatavista ja siitä, että oliko Kotilainen todellisuudessa pelikuntoinen keväällä 2022 vai ei. Mikään ei toistaiseksi viittaa siihen, että Auvisen ja Indiansin välillä olisi näin isoja riitoja, ja Auvinen pelasi seurassa koko kauden.

Vaikka Indians on tapauksessa hankalassa asemassa, sillä Auvinen tuskin pelaa missään skenaariossa enää Indiansissa, aikoo se tiettävästi pitää kiinni pelaajasta, vaikka prosessi venyisi.

Tiedote ja vastine

Siirron tekemisen jälkeen Indians julkaisi tiedotteen omasta näkökulmastaan, jonka Pääkallokin julkaisi maanantaina 9.6. Oilers ja Arrhenius julkaisivat tähän tiedotteeseen vastineen, jossa kommentoitiin asioita Oilersin kulmasta. Tämäkin teksti julkaistiin Pääkallossa.

Indians syytti tiedotteessaan, että ”Westend Indians sai viime syksynä tiedon, että Esport Oilers on yrittänyt houkutella Jasper Auvista vaihtamaan seuraa.”

Oilersin vastineen kohdasta ”Esport Oilers ei ole yrittänyt houkutella Jasper Auvista vaihtamaan seuraa. Auvinen on itse syksyllä 2024 todennut, ettei jatkaminen Westend Indiansissa kaudella 25–26 ole mahdollista Westend Indiansin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen” saa kuvan, että Auvinen on ollut ensin yhteydessä Oilersiin. Eli milloin Auvinen on ollut ensi kerran yhteydessä Oilersiin?

– Ollaan häntä ja useita muita pelaajia kontaktoitu syyskaudella ja kartoitettu, että voivatko pelata meillä tulevaisuudessa. Siinä vaiheessa se ei ollut mahdollista ja tämä heidän tilanne on mennyt myöhemmässä vaiheessa tähän nykyiseen pisteeseen. Siinä vaiheessa on muuttunut ajatus niin, että Oilers olisi hänen tulevaisuuden joukkueensa.

Eli Oilers on siis ollut yhteydessä Auviseen ensiksi, joka ei toki välttämättä tarkoita sitä, että juuri siinä hetkessä olisi nimenomaan houkuteltu vaihtamaan seuraa kesken sopimuskauden. Seuraava kysymys on pitkä ja sisältää taustatietoon perustuvan oletuksen, joten se on paikallaan julkaista sellaisenaan.

Voiko aikajanan tulkita niin, että olette kokeilleet kepillä jäätä ja kyselleet pelaajan tulevaisuudesta viime syksynä. Tämän jälkeen Auvinen on yrittänyt muuttaa omaa sopimustaan Indiansin kanssa ja vähän silläkin perusteella, että kiinnostusta olisi muualta. Indians ei ole kaikkeen suostunut ja nyt asiasta ollaan erimielisiä tilanteesta?

– No, vaikea sanoa tarkemmin noista tilanteista, ja sen tietää vain Indians ja pelaaja, mutta ollaan poikkeuksellisen montaa pelaajaa jouduttu viime kaudella kontaktoimaan. Laskin, että näitä on ollut 11 johtuen siitä, että seitsemän pelaajaa oli lähdössä joukkueesta.

– Auvinen on ollut yksi pelaaja siinä vaiheessa ja ollaan kahta muutakin Indians-pelaajaa kontaktoitu ja ne eivät siinä vaiheessa johtaneet yhtään mihinkään. Kun useana vuonna kontaktoidaan useita pelaajia, niin sinne jää aina kytemään se mahdollisuus tulevaisuudesta. Heidän tilanne on ajautunut tuohon, niin uskon, että olemme olleet varteenotettava vaihtoehto siinä kohtaa, sillä jossain se ura varmasti jatkuu, Arrhenius vastaa laveasti.

Miten vastuukysymykset sitten jakautuvat? Jos pelaaja päätyy parivuotiseen sopimukseen, niin eikö siitä lähtökohtaisesti pidä pitää kiinni?

Arrhenius näkee, että tämä on sekä pelaajien että seurojen vastuulla, mutta ei kommentoi sen tarkemmin. Tämän jälkeen hän nostaa esille isomman aiheen siitä, että pelaajasopimusasioissa on lajin sisällä paljon parannettavaa. Ongelmana hän näkee eritoten sen, että lajissa on jo hyvin ammattimaista toimintaa ja osin aika amatöörimäistä toimintaa.

– Jos tulee haasteita ja ristiriitoja, niin niitä sopimuksia ruvetaan myöhemmin päivittämään molemmin puolin, että se on sekä seuralle että pelaajalle pykälien osalta kunnossa. Meille kävi sama vuonna 2019, kun muutama siirtyi Indiansiin ja yksi Tiikereihin samanlaisessa tilanteessa, ja sitten me päivitettiin sopimuksia. Samoin teki Happee Kotilaisen osalta. Tässä tilanteessa varmasti Indians tulee myös päivittämään sopimuksiaan.

– Siitä on puhuttu sarjapalavereissa, että yhtenäistetään pelaajasopimukset ja siellä olisi omat yksityiskohdat talouden ja muun osalta. Perussabluunasta pitäisi tulla yhdenmukainen, koska se olisi hyödyllistä kaikille. Tässä on tämä haaste, että sarjan sisällä on niin eri tasoista toimintaa, Arrhenius pohtii.

Arrhenius vahvistaa myöhemmin, että ei viittaa Indiansiin viitatessaan liigan amatöörimäiseen toimintaan. Molemmat espoolaisjoukkueet olivat viime vuonna mitaleilla miesten liigassa ja kohtasivat toisena vuotena putkeen välierissä.

Auvisen tapaus ei suoraan vertaudu aiempien vuosien kiistoihin, vaikka nämä esille nousevatkin, sillä toisen liigajoukkueen sopimuspelaajien hankinta on hyvin poikkeuksellista.

Henry Arrhenius näkee salibandyn pelaajasopimusasioissa parannettavaa koko liigan tasolla. Kuva: Akseli Uppala/F-liiga

Väite Indiansin seurajohdon huonosta kohtelusta

Oilersin vastineessa nostettiin esille myös kova väite. Siinä väitettiin, että Indiansin seurajohdon kohtelu on ollut niin huonoa, että se osaltaan oikeuttaa Auvisen sopimuksen purkamisen. Monia on askarruttanut, että mitä tällä tarkoitetaan.

– Kun ollaan omalta osalta edetty tässä asiassa, niin tiettyjä taustoja pitää meidänkin tietää asioista, että miksi asiat ovat päätyneet tähän tilaan. Meilläkin on tietysti oma vastuu hommassa.

– En lähde kenenkään yksityisiä asioita kommentoimaan. Kunnioitan toista seuraa ja pelaajaa. Totta kai ollaan selvitetty niitä syitä miten tuohon tilanteeseen ollaan päädytty, ja miten me voidaan toimia tässä tilanteessa. Tiedot on ainakin osittain tiedossa.

Onko teillä siis varsinaisia todisteita siitä, että Indians on käsitellyt Auvista jotenkin väärin ja se olisi peruste päättää sopimus?

– Totta kai tässäkin tilanteessa näkemykset ovat erilaiset molemmin puolin. On pyritty tulkitsemaan siitä, että mikä on relevanttia ja mikä jotain muuta.

– Tässä tilanteessa on varmaan sillä tavoin, että on vuosien aikana omat haasteet tullut ja harmi sinällään, että on tullut. Tällaisia nihkeitä tilanteita ei tietysti toivo, mutta näin se valitettavasti aina välillä menee. Ei tämä nyt ole ensimmäinen kerta, kun asiat menee ihmisten välillä solmuun, Arrhenius pyörittelee.

Vastauksesta nousee esille kohta ”vuosien aikana ilmenneistä haasteista”. Se on siinä mielessä kiinnostava nosto, että Auvinen teki kaksivuotisen sopimuksen kaudella 2023-24, ja olisi erikoista, että kahden vuoden jatkoon on päädytty, jos seuran ja pelaajan välit ovat hiertäneet. Auvinen on pelannut Indiansissa jo viisi kautta.

Pääkallo ei ole tähän mennessä kuullut tai saanut selville mitä väitetty kaltoinkohtelu on mahdollisesti ollut. Leiponen kiistää väitteet ja Auvinen itse ei ole valitettavasti kommentoinut asiaa julkisuuteen. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö jotain tällaista ole voinut tapahtua, mutta toistaiseksi asiasta ei ole esitetty konkreettisia esimerkkejä edes epävirallisesti.

Heikki Iiskola (oik.) on yksi Oilersin ison profiilin lähtijöistä. Oilers on ollut siirtomarkkinoilla erittäin aktiivinen lähtijöiden vuoksi. Kuva: Akseli Uppala/F-liiga

Järjestelmän virheet

Auvisen riidan lisäksi Oilers hankki myös toisen pelaajan, jolla oli sopimus kaudesta 2025-26. TPS:n Lauri Eloluodon tilanteessa pelaaja ei tiettävästi ollut kertonut sopimuksestaan mitään Oilersille. Toisekseen TPS:n päässä vaihtui samoihin aikoihin urheilujohtaja ja toiminnanjohtaja, joten tilanne oli Turun päässä epäselvä ja tuli osin yllätyksenä.

Asiasta päästiin lopulta sopuun ja Pääkallon tietojen mukaan Oilers myös maksoi jonkinlaisen summan Eloluodon sopimuksesta TPS:lle. Oilers on tarjonnut rahallista korvausta myös Auvisen sopimuksesta. Arrhenius ei suostu paljastamaan summia tai skaalaa, mutta puhuu siitä, että summa olisi pelaajan korvaukseen nähden huomattavasti isompi.

Sopimuksessa ei ole mitään automaattista ulosostohintaa, mikä vaikeuttaa tapauksen arviointia. Indiansilla kokonaiskysymyksessä tärkeä pointti on, että selkeästi sopimuksen alaisia pelaajia ei saisi houkutella vaihtamaan seuraa kesken sopimuksen ja tehdä esisopimuksia. Seura näkee, että Oilersin rahallinen tarjous ei ole ollut tarpeeksi iso ainakaan toistaiseksi.

Toisekseen Oilersin virallinen tarjous on tullut Indiansin kannalta vasta siinä vaiheessa, kun esisopimus sopimuksen alaisen pelaajan kanssa on jo tehty. Tässä kohdin Indiansia on häirinnyt myös Oilersin toimintatapa.

Yksi aiheeseen liittyvä kysymys on siinä, että pelaajien kanssa neuvotellaan jo hyvin aikaisessa vaiheessa verrattuna aiempiin vuosiin. Syyskaudella käydyt keskustelut voivat johtaa tällaisiin lopputuloksiin. Arrhenius kertoo, että aiheesta on puhuttu seurojen kesken sarjapalaverissa.

– Kun puhutaan kärkiseuroista, niin ne ovat niin ammattimaisia ja suunnitelmallisia, että joukkue rakennetaan jo siinä vuodenvaihteen ja viimeistään tammikuun aikana. Syynä on muutamakin seikka. Ulkomaan joukkueet ovat aika ajoissa liikkeellä. Koko laji on vähän siinä tilanteessa, että pelaajat ja seurat ovat jo siinä pisteessä, että ollaan lähellä ammattimaista toimintaa. Toisaalta voidaan puhua melkein harrastamisesta seura- ja joukkuetasolla, ja se peilautuu myös urheilijoihin sekä heidän sopimuksiinsa. Tilanteita tulee monta monessa.

– Tilanne ei ole missään nimessä hyvä häntäpään seuroille, mutta jos katsotaan kärkiseuroja, niin ihan ymmärrettävää ja ulkomaan paineet vaikuttavat. Meillä oli kuitenkin tiedossa jo osa meidän lähtijöistä jo hyvissä ajoin syyskaudella, että ulkomaat kutsuu. Tämä se tilanne on monella muullakin.

Viimeinen aihe ei liity suoraan Auvisen asiaan, mutta liittyy vahvasti siirtomarkkinoihin. On ollut puhetta, että pelaajapalkkiot ovat nousseet jo liian korkeiksi suhteessa salibandyn taloudelliseen kilpailukykyyn.

Arrhenius kertoo, että Oilers on joutunut pudottamaan omaa pelaajabudjettia kahdella kaudella putkeen. Maailman huippupelaajat Justus Kainulainen, Aaro Astala ja Heikki Iiskola lähtivät, mikä tuo joustovaraa tulevaan. Kaksi viimeistä SM-kultaa voittanut Oilers kuuluu sarjassa siihen harvalukuiseen joukkoon, joka pystyy urheilullisen puolen lisäksi houkuttelemaan pelaajia rahalla.

Salibandyn kohdalla pelaajapalkkioiden tilanne on hänen mielestään vielä hyvä.

– Uskon, että salibandyssa on hyvä maltti ja kontrolli seuratasolla. Tuntuu, että salibandylla on Suomessa parempi maltti kuin esimerkiksi koriksella, jääkiekolla ja jalkapallolla. En superhuolestunut ole, mutta kaiken urheilun mittarit näyttävät tällä hetkellä, että haasteita ja uhkakuvia on.

Päivitys juttuun 26.6. klo 12.10: Päivitetty jutun sanavalintaa siitä, että Oilers pyrkii viemään siirtoasian seuraavaksi liittohallituksen käsittelyyn. Ei ole itsestäänselvyys, että asiaa käsitellään sen toimesta.