Pääkallo.fi

Juniorin pelaaminen omassa, vai vanhemmassa ikäluokassa?

Viestejä
72
Mitä olette mieltä, kumpi kehittää enemmän lahjakasta junioria? Pelaaminen oman ikäisten sarjassa, jossa saa ehkä loistaa, vai pelaaminen vanhemmassa ikäluokassa, jos siellä ei juuri erotu joukkueesta. Itse en osaa sanoa juuta enkä jaata joten kyselenpä mitä olette mieltä, molemmissa kun on puolensa.
 

RMM

Viestejä
42
En ota kantaa kenttäpelaajiin, mutta maalivahtien osalta oma ajatukseni valmentajana on, että ensisijaisesti aikuisten peleihin ei pidä ajautua liian aikaisin. Tähän saattaa toki olla poikkeuksia, mutta minun tarkemman seurannan aikana en ole havainnut positiivisia merkkejä aikaisesta aikuisten peleihin päätymisestä. Huipulle tähtäävän maalivahdin on tärkeää pelata käytännössä kaikki juniori-ikäluokat mahdollisimman kovalla tasolla (SM). Kasvaa moninaisen pelin keskellä, jota äärimmäisellä huipulla vaaditaan. Esimerkiksi 15 vuotiaana maalivahdin ei kannata mielestäni pelata miesten kakkosta tai edes Divaria, koska peli on liian yksinkertaista.

Ja tällä en tarkoita sitä etteikö maalivahti voisi pelata yhtä ikäluokkaa vanhemmissa, kunhan ne ikäluokat tulee pelattua. En ikimaailmassa heittäisi kokonaisen ikäluokan yli ketään pääsääntöisesti harjoittelemaan ja pelaamaan. Yksittäisiä pelejä ja harjoituksia toki voi käydä, mikäli se ei häiritse maalivahdin keskittymistä oman pitkän tähtäimen tavoitteensa saavuttamiseen.

Pikavoittoja ei todellakaan kannata tavoitella. Tässä on valtava vastuu valmentajilla ja vanhemmilla. Pahimmillaan lahjakkaan pelaajan huippu-ura tuhotaan sillä ettei anneta käydä rauhassa läpi pelaajapolkua.

Lisäksi mietin, ettei ennen B-ikää tule olla edes joukkueen sisällä selkeää ykkösmaalivahtia. Se auttaa paitsi potentiaalisen maalivahdin pään kestämiseen, niin myös pitää useamman lapsen motivaation urheilussa ja harjoittelussa, joka tarjoaa laadukkaamman kokonaisarjen joukkueessa.

Nämä ovat toki vain minun ajatuksiani, mutta ne on syntyneet vuosien aikana erittäin vakaan harkinnan ja osittain kantapään kautta oppien. Haluan pystyä katsomaan itseäni peilistä vuosien päästä. Toimin ensisijaisesti ihmisten, en seuran näkökulmaa tarkkaillen.
 
Viestejä
10
Tämä riippuu useammasta tekijästä.. Yksi tekijä kenttäpelaajien osalta on jo pelaajan fyysinen koko ja voima.. Jos pieni kokoinen pelaaja menee liian aikaisin vanhempaan ikäsarjaan niin riskit loukkaantumisellekin on jo olemassa.. Vastaavasti iso kokoiselle pelaajalle vanhempi ikäluokka voi olla parempi paikka kehittyä. Isokokoisilla pelaajilla usein mailataito on heikompaa (ei toki aina) ja heille sopii paremmin fyysisempi pelitapa, jota vanhempi ikäluokka voi tarjota. Erityisesti C-ikäluokassa fyysisen kasvun vaihe vaihtelee yksilöittäin aika paljon ja tämä pitää huomioida...

Tärkeää on myös pelaajan henkinen valmius. Jos omassa ikäluokassa dominoiva pelaaja menee vanhempaa ikäluokkaan eikä enää dominoikkaan pelejä ja maaleja ei tule, niin se voi jo henkisesti olla raskasta... Pelaajan pitää olla tähän valmis, muuten voi motivaatio laskea ja menetetään lahjakkuuksia...

Pienissä seuroissa usein pelaaja joutuu pakon sanelemana menemään vanhempaan ikäluokkaan jos omassa ikäluokassa ei riittävän tasokasta joukkuetta ole tarjolla. Mutta isoissa seuroissa näkisin itse, että pääosin on paras on pysyä omassa ikäluokassa ja tilanteen mukaan käydä välillä kokeilemassa vanhemman ikäluokan vahtia yksittäisissä peleissä... Tästä kahdessa joukkueessa pelaamisesta on syytä seurassa tehdä hyvät säännöt, jossa sovitaan miten toimitaan... Jos pelisäännöt ei ole selvät niin saadaan aikaa vaan seuran sisäisiä vääntöjä jos nuoremmat vie peliaikaa joukkueen varsinaisilta pelaajilta...

Mutta totuushan on, että järjestäen kaikki todelliset huiput ovat junnuja pelanneet vanhemman ikäluokan peleissä... Eli kyllä ne huippuyksilöt pitää nostaa vanhempaa ikäluokkaan viimeistään B-iässä....
 
Viestejä
718
Lyhyesti sanottuna: Pelaajan pitäisi olla joukkueen kärkikaartia siinä vanhemmassa ikäluokassa, jotta sinne ns. vakituiseksi siirtymisessä olisi järkeä. Yksittäiset pelit / lainat toki asia erikseen, niistä voi olla hyvinkin paljon hyötyä.
 
Viestejä
1,302
Vastaavasti iso kokoiselle pelaajalle vanhempi ikäluokka voi olla parempi paikka kehittyä. Isokokoisilla pelaajilla usein mailataito on heikompaa (ei toki aina) ja heille sopii paremmin fyysisempi pelitapa, jota vanhempi ikäluokka voi tarjota. Erityisesti C-ikäluokassa fyysisen kasvun vaihe vaihtelee yksilöittäin aika paljon ja tämä pitää huomioida...
Varsinkin niille pelaajille olisi vanhempi ikälauokka parempi, jotka ovat omassa ikäluokassaan ylivoimaisia siksi, että heidän murrosikä on alkanut aiemmin kuin muilla ja ovat siksi isompia ja vahvempia kuin pelikaverit.

Monesti nämä kaverit sitten perustavat pelinsä juurikin fyysiseen ylivoimaan, mutta sitten kun ikätoverit kasvavatkin samoihin mittoihin, niin lopulta nämä aiemmin pienemmät kaverit ovatkin menneet pelitaidoissa edelle.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös