Tässä koko junioriurheilun kiusaamiskeskustelussa pitäisi mielestäni ihan ensimmäiseksi miettiä mikä on juniorijoukkueen valmentajan tärkein tehtävä. Onko tärkein tehtävä tehdä nuorista lajissaan maailman parhaita vai onko valmentajan tehtävä tukea nuoria osana heidän kasvua aikuisiksi... Urheiluseuroissa harrastavista nuorista vain pienen pieni osa tulee joskus lajissaan maailman parhaaksi tai yleensäkään jatkaa lajin parissa aikuisikään asti. Suurimmalle osalle (>99%) nuorista urheiluharrastus on osa kasvu ja sen kautta he saavat luonnollisesti hyvän fyysisen kunnon, mutta auttaa nuoria myös mm. toimimaan ryhmässä yms. Harrastuksen kautta nuoret saavat elämäänsä paljon elämyksiä ja valmiuksia aikuisuuteen.. Tämän faktan huomioiden itse näkisin juniorivalmentajan tärkeimmäksi tehtäväksi kasvattaa nuoria kokonaisvaltaisesti niin henkisesti kuin fyysisestikin kohti aikuisuuttaa. Tämä toki on huomattavasti haastavampaa kuin pelkästään keskittyä parantamaan sen hetkistä joukkueen ja yksikön suorituskykyä kyseisessä lajissa...
Toki on erikseen se pieni osa nuorista, jotka ovat henkisesti ja fyysisesti valmiita tähtäämään huipputasolle ja heille pitää valmennus olla erilaista ja vaativuus taso korkeammalla. Tällöin treenaaminen ei aina ole kivaa ja valmentajan pitää saada myös välillä olla tiukka ja tuottaa pettymyksiä.. Toki kaikenlainen kiusaaminen yms. pitää olla ehdottomasti kielletty, mutta aina ei voi myöskään olla mukavaa... Tällöin on myös erittäin tärkeää, että nuori on valmis ottamaan vastaan kritiikkiä ja pystyy sitä käsittelemään... (myös vanhempien pitää ymmärtää tämä) Huipulle ei pääse pelkästään fyysisillä taidoilla, pitää olla myös henkisesti siihen valmis.. Valitettavan usein näkee tilanteita, jossa valmentajan antama palaute nähdään kiusaamisena ja siihen ei olla henkisesti valmiita, ainakin vanhempien keskuudessa… Jos pelaajan suorituskyky ei kilpajoukkueen peleissä riitä ja hän istuu penkillä niin se ei ole kiusaamista..
Haastavilta on löytää oikeat henkilöt ja metodit valmentaa näitä kahta ryhmään. Tavoitteelliseen huipulle tähtäävään valmennukseen osaamista on varmasti helpompi saada kuin valmentaja, joka osaa tukea myös heikommilla valmiuksilla olevia nuoria… Suomessa ja salibandyssä erityisesti mielestäni homma pääosin toimii.. Harrastaja ja paikallistason sarjoja on paljon, mutta haasteena toki löytää harrastajiin oikeanlaisia valmentajia… Ylilyöntejä varmasti myös tapahtuu, mutta olen kyllä samaa mieltä, että tilanne on viime vuosina parantunut huomattavasti…
Vähän aiheen vierestä, mutta minun mielestä lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen ja toiminnassa mukana olevien seurojen tärkein tehtävä on kasvattaa nuorista tasapainoisia ja terveitä kansalaisia.. Tällä on iso vaikutus jo pelkästään kansanterveyteen ja sitä kautta myös julkiseen talouteen ja kansalaisten hyvinvointiin…. Jos siinä samalla sitten vähän Suomen huippu-urheilun kovimman kärjen taso laskee niin so what. Mieluummin terve ja tasapainoinen nuoriso kuin muutama olympiamitali. Jossain Kiinan ja Venäjän kokoisissa maissa saadaan huippuja rakennettua (tosin ei salibandyssä) valtavasta massasta kovalla työllä. Heikot putoo pois kesken matkan, mutta ei sillä väliä kunhan muutama pysyy mukana ja saadaan taas mitaleja…