Pääkallo.fi

Pääkirjoitus viikolla 41, Pääkallo-lehti 4/2019

Viestejä
790
Tämä hot orange-pallo menee jälleen IFF:n lukemattomien aivopierujen koriin yhdessä 4vs4, lyhennetty peliaika, grippi-gate jne.

Ja tätä uutta palloa kokeiltiin jopa yhdessä turnauksessa Tsekeissä ja kun kukaan ei suuremmin valittanut, niin nuijittiin läpi, että tällä pallolla pelataan jatkossa IFF:n kisat. Salibandy on muutenkin aika haastava tv-laji ja tällä päätöksellä se on entistä haastavampi. En ole itse katsonut kuin Ruudusta kännykällä tuon Oilers- Nokian KrP-pelin koosteen, mutta jo sen perusteella pystyy sanomaan, että täysin paska päätös. Aina kun pallolle annetaan vähän enemmän vauhtia, niin se katoaa ja eikä pallo myöskään erotu mustasta maaliverkosta.

Ilmeisesti luonnossa pallo ei suuremmin haittaa katsomossa ja isolta ruudulta en ole myöskään kokeillut tätä IIF:n uusimman jalokiven toimivuutta, mutta itse ainakin katson todella paljon koosteita kännykän ruudulta ja tällä pallolla niiden katsominen on käytännössä pilattu.
 
Viestejä
167
Kun Lötjösen mukaan oranssi pallo ei näy kuvaruudussa niin vähän ihmettelen tätä kärjistystä kun katsoin juuri koosteen ruutu palvelusta ja kyllä se pallo siellä ihan hyvin näkyi.
Livenä hallissa katsottuna aivan samalla tavalla kuten valkoinenkin. TV kuvauksessa tärkeintä on todennäköisesti hallin valaistus. Salibandyliigan halleissa olosuhteet vaihtelevat valaistuksen suhteen joten vertailu pallon näkyvyydestä on haastavaa. Kun katsoo esimerkiksi uuden Turun hallin valaistusta niin pallon löytää hyvin kuvaruudusta mutta vanhan Tapiolan valaistuksessa taas se on haastavampaa.
 
Viestejä
790
Katsoin nyt isolta ruudulta tuon saman Oilers- Nokian KrP-pelin koosteen, niin ei pallo ihan niin kauhea ole kuin kännykän ruudulta. Huonompi silti kuin valkoinen ja jos pallon väriä aletaan muuttamaan, niin sen pitää olla parempi joka tilanteessa. Nyt tämä uusi hot orange on ihan ok isolta ruudulta ja kännykän ruudulla katselukelvoton.

Ja kansainvälisissä peleissähän kenttä on käytännössä vihreä. Onnea vaan punavihersokeille salibandyn seuraajille MM-kisojen seuraamiseen.
 
Viestejä
317
Saunan lauteilla on tullut jollekin hyvä idea, jota kaverit komppaa. Eipä tähän muuta järkevää selitystä oikein keksi.
 
Viestejä
317
Miksi pallon väriä yleensäkään pitäisi muuttaa? Salibandyhan on reikäpallopeli - ja tuo reikäpallo mielletään 99%:sti valkoiseksi. Why fix something which is not broken?
Tämä kyllä. Oranssi jääkiekko näyttäisi aika hassulta - mutta miksi ihmeessä sellaista edes tehtäisiin, koska kaikki tuntevat kiekon mustana. Jalkapallonkin pääväri on yleensä valkoinen, olkoonkin, että versiointeja on varmaan miljoonia.
 
Viestejä
1,507
Hot Orange on ihan paska! Totuus on että valkoinen on parempi, mä tuskin katson mm-kisoja kovin tiiviisti jos toi paska on käytössä. Valkoinen näkyy oli valaistus mikä hyvänsä. Oilers pelissä vähänkin kovempi veto ja mitään hajua missä pallo.
 
Viestejä
790
Saunan lauteilla on tullut jollekin hyvä idea, jota kaverit komppaa. Eipä tähän muuta järkevää selitystä oikein keksi.
Pätee aika moneen muuhunkin viimeaikaiseen uudistukseen tai uudistusehdotukseen. Onko IFF:n suunnasta tullut pariin vuoteen yhtään hyvää uudistusta?

Ja yhtään sellaista mielipidettä tästä uudesta pelipallosta en ole vielä kuullut/lukenut, että tämä uusi väri olisi parempi kuin vanha. Suurin osa sitä mieltä, että ihan susi ja pienen osan mielestä pallo on "ihan ok".
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
6
Mahtavaa, että Pääkallo ottaa aiheen esille tässä laajuudessa!

Laitetaan nyt tännekin (Twitterin lisäksi) oheinen kuva :). Salibandyä tulee seurattua läppärin ja kännykän ruudulta sekä livenä paljonkin ja taustaa on myös junnupelien videoinnista, striimaamisesta ja maalikoosteiden väsäämisestä. Etenkin liigassa on nähty viime vuosina hieno kehityssuunta, kun pelialustan suhteen on siirrytty pääosin tummansinisen maton käyttöön ja pelipallo on ollut valkoinen. Kovat syötöt ja vedot näkyvät sekä livenä että jopa kännykän ruudulta erittäin hyvin. IFF:n peleissä kokemus on taas ollut usein huomattavasti heikompi vihreästä matosta ja vaniljan (?) värisestä pallosta johtuen. Hiljattain näin sitten ensimmäiset kokeilut punaisella/oranssilla pallolla (ruudun välityksellä) ja kokemus oli "järkyttävä". Mietin, että miksiköhän näin, ja tein ihan mielenkiinnosta kuvassa näkyvän kontrastivertailun muutamalla eri väriyhdistelmällä (sininen, harmaa ja IFF-vihreä matto + valkoinen, IFF-vanilja ja IFF-hot-orange pallo).

Kontrastimielessä valkoinen pallo on kaikilla näillä alustan väreillä paras. Hot orange puolestaan on heikoin kaikilla alustoilla ja kaikkein heikoin yhdistelmä on hot orange IFF-vihreällä matolla. Omakohtainen kokemus näistä väriyhdistelmistä vastaa käytännössä täysin tätä kontrastivertailun tulosta.

Olisi erittäin mielenkiintoista tietää, MIKSI IFF ei "tykkää" valkoisesta pallosta :)? Jos naisten MM-kisoissa mennään yhdistelmällä hot orange + vihreä matto, niin - olen sanaton.

1570449672379.png
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
790
Update on the situation with the IFF match ball - IFF Main Site

The players are of the opinion that the white ball is not visible enough on the field of play and want to continue with the “hot orange” ball.
Ihan kivasti valkoinen pallo on ainakin itselle pelaajana näkynyt. Onkohan kaikilla näillä pelaajilla unihocin mailasopimus takataskussa?


Ja tosi hyvin näkyy myös meille vastaanottimien ääressä oleville. Tuo uusi oranssi pallo on tuolla IIF:n turnauksissa käytettävällä matolla ihan katastrofi. Liigassa käytettävä tumman sininen matto ja valkoinen pallo ihan ylivoimainen yhdistelmä, kuten tuossa yllä olevasta kontrastitaulukostakin näkee, mutta yllättäen IFF:n tontut ovat onnistuneet valitsemaan ylivoimaisesti huonoimman vaihtoehdon.
 
Viestejä
94
IFF on näemmä lähtenyt toteuttamaan mailan/pallonvalmistajien tahtoja. Tämä on aika vaarallinen linja. Älyttömästä grippigatesta selvittiin, mutta nyt on edessä uusi. Ja näitä tulee lisää, jos IFF jatkossakin hyväksyy kaikki valmistajien ehdotukset ilman kritiikkiä ja esitarkastelua.
 
Viestejä
790
– Aikaisemmin pelattiin ”Craterilla” ja valkoinen versio tuosta on nyt vaihtoehtona. Mailanvalmistajan halu on tässä se, että he haluavat erottua pallollaan massasta.
Eikö näitä väripalloja ole ihan joka valmistajalla?

Paras tapa oikeasti erottua pallon valmistajana on tehdä kestävämpi ja tasaisemmin kentällä pyörivä pallo kuin muilla.
 
Viestejä
4
"Avoimena." "Seikkaperäinen vastaus."

Eihän tuossa nyt vastattu yhtään mihinkään. Ja ei päästy testaamaan pelitilanteessa? Joo, ois varmaan ollu ihan mahdoton toteuttaa tällanen testi.

Ja jaksan kyllä epäillä, että pelaajatkaan tuohon väriin oisivat jotenki erityisen tyytyväisiä. Aikanaan parketilla, kun yritettiin pelata punasella/oranssilla pallolla, niin vierasjoukkueet ainakin motkottivat asiasta joka ikinen kerta. Ja siinä vaaleella parketilla oli edes jonkunlainen peruste sille, että pallo ois ollu hiukan tummempi väriltään.
 
Viestejä
6
Syyskuun U23-peleissä esimerkkiä valkoisesta pallosta vihreällä alustalla. Sanoisin, että kirkkaasti parempi kuin hot orange, ja pelaajatkin näyttäisivät näkevän sen ihan hyvin :):
 
Viestejä
1,507
Hyvä heitellä näitä "pelaajatkin" puhuneet kommentteja. Pelaajan näkökulmasta keskityt ensisijaisesti ihan muuhun kuin pallon väriin. Se nyt kentällä olijoille sama. Mutta sitten tv/striimikatsojan näkökulma pitää olla se mikä merkkaa. Ainakin jos lajiin halutaan katsojia. Nyt näitä järjettömyyksiä tulee ihan liikaa. Toki ymmärrän unihocin pointin, haluavat myydä uutta palloa ja iff:n äijät näköjään voideltavissa helposti ja ei tarvinne maksaa samoja summia kuin fifan. Meidän laji vielä niin pieni että mitään tutkimuksiakaan ei aloiteta, vaikka onhan tässä ihan selviä viitteitä filunki pelistä, uskaltaako sanoa lahjonnasta? Vai vaan kyse yleisestä osaamattomuudesta? Eihän liitto nyt voi juosta mailanvalmistajien pillin mukaan!
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös