Oheisessa kirjoituksessa tuomarikaksikko tuo hienosti perustellen esille miksi tuomaritoimintaa olisi syytä paikallistaa ja samalla toimintaa tehostaa:
Pääkallo.fi julkaisee kahden erotuomarin näkemyksen, miten haastavassa tilanteessa erotuomaritoiminnassa voisi karsia kustannuksia ja tehostaa toim...
paakallo.fi
Ihan kauniisti kirjoitettu pamfletti, ja kyllähän siinä kulut pienenisi, tietysti.
Mutta sen jälkeen ei olisi enää niin, että pääsääntöisesti liigaa viheltävät parhaat tuomarit ja divaria seuraavaksi parhaat jne.
Vähän pidemmällä perspektiivillä kun asiaa katson, niin vuosituhannen alkupuolella oli vielä niin, että ne lähimmät liiga- tai divaripaikkakunnalla asuvat tuomarit vihelsi jopa 50-90 prosenttia joukkueen kotiotteluista.
Silloin myös tuomarin lopettaessa tai muuttaessa muualle piti aina, kulujen vuoksi, nostaa alueelta uusi tilalle. Joskus se uusi olikin sitten täysin raakile, jolla ei vielä (tai ei koskaan) ollut edellytyksiä liigassa (tai divarissa) pärjätä. Ja jos esim. divaripeliin ei ollut oikeata divarituomaria lähistöllä tarjolla, vihelsi sen joku alueen usein melko paksumahaisista kakkosdivarituomareista, jotka eivät olleet päässeet läpi kuntotestistä, mutta joilla kokeneina oli parhaat edellytykset edes joten kuten pärjätä (silloinhan testit oli vain divarissa ja liigassa).
Seurat asettivat asiassa kyllä ihan kovaa painetta erotuomaripuolelle. Tilanteeseen haluttiin muutos. Pois kotituomarien käytöstä liigassa ja divarissa. Tuomareista saatava urheilullisempia kaikissa sarjoissa.
Toinen asia mikä oli menneinä aikoina tapetilla, oli se, että liigaseurat silloin halusivat, että kovimpia pelejä viheltää parhaat, vaikka se maksaisikin lisää. Parhaat liigaan, vaadittiin. Kun koontilaskutus saatiin aikaiseksi, sitä kehitystä päästiinkin sitten käynnistämään.
Nyt toki talous ottaa monella seuralla niin kovan hitin, että mieli vaikka voisikin muuttua.
Toivon kuitenkin, että pamfletin allekirjoittaneet erotuomarit nyt ajattelivat kirjoittaessaan aidosti seuroja. Eivätkä esim. piilottaneet omia tai ystäviensä erotuomariuralla etenemispyrkimyksiä tällaisten yleisten taloudellisten ja CO2-päästöperusteluiden taakse. Kriisitilanteissahan opportunistit tapaavat löytää yhden jos toisenkin tavan hyötyä tilanteesta.
Erotuomaripuoli on pohjimmiltaan asiakaspalveluorganisaatio. Asiakkaita ovat seurat. Miksei tietysti radikaalitkin muutokset onnistuisi, jos liiga- ja divariseurat sekä tietysti Salibandyliitto seurojen yhteenliittymänä katsoisi ne välttämättömiksi.
Erotuomaritoiminnan osalta se kuitenkin olisi hyppy noin 15-20 vuotta taaksepäin. Eikä edes hyppy pimeään, vaan hyppy tilanteeseen, josta on jo kokemusta, josta haluttiin päästä eteenpäin, ja jonka vaikutukset lajiin, peleihin ja seuroihin jo kokemuksesta tiedetään.