Pääkallo.fi

Turnausmuotoiset pelit; uhka vai mahdollisuus?

Kilpasarjat turnausmuotoisina vai yksittäisinä peleinä?


  • Äänestäjiä
    17
Viestejä
47
Onko turnausmuotoiset pelit este salibandyn yleisömäärien kasvulle?

Tämä koskee siis etenkin alasarjapelejä sekä myös niitä junioreiden kilpasarjoja, joissa pelit pelataan turnausmuotoisina. Yksittäisen alasarjaottelun markkinointi ja viihdyttävän tapahtuman luominen on paljon helpompaa esim. jääkiekossa ja jalkapallossa pelaajaesittelyineen kaikkineen.

Kun salibandyjoukkueen taakse ei alasarjoissa synny oikein minkäänlaista seuraajakulttuuria, niin sarjaportaitten vaihtuessa ylöspäin eivät katsojat tahdo löytää joukkueen peleihin vieläkään.

Vai onko vika yksinkertaisesti siinä, että salibandya on mukava itse pelata, mutta tylsä katsoa? Yksi tekijä voi olla myös se, että laji on vielä niin nuori, ettei suuri yleisö sitä ole löytänyt ja nähtäväksi jää löytääkö edes.

Pitäisikö alasarjapelitkin pelata yksittäisinä peleinä Salibandyliiton alaisissa sarjoissa? Ruotsissa taitaa olla kaikki pelit yksittäisiä ja alimmissa kilpasarjoissakaan ei taida olla 12 maalin ero-sääntöä käytössä.
 
Viestejä
9
Jotain 5.div. läpsyttelyä varmaan turha pelata yksittäisinä, sen verran harrastelua se on. Tavoitteellisemmat porukat sitten nousee ylemmäs. Taas esim. kolmosen kohdalla varmaan ihan aiheellista keskustella asiasta. Siellä vaan taitaa turnaukset karsia kuluja aika paljon.

Tietysti olisihan se ihan mahdollista vetää alimmatkin divarit futiksen tapaan yksittäisinä peleinä arkena.
 
Viestejä
1,507
Joo, ei ollut muuten fanikulttuuria stadin kutosdivarin fudiksissa, vaikka oli yksittäisiä matseja. Ei edes ohi kulkijat katelleet. 2div lähtien riittänee hyvin
 
Viestejä
4
Samaa mieltä ylläkirjoittaneiden kanssa. Alemmilla sarjatasoilla osittain käytännön sanelema pakko (hallit, kulut, ajankäytölliset seikat) eikä nyt itselläkään rehellisesti sanottuna tulisi lähdettyä katsomaan muita kun kavereiden pelejä, oli sitten turnausmuotoinen tai yksittäinen 5 div peli.

3 div aletaan olemaan siinä rajoilla, että voi ainakin harkita yksittäisiä pelejä, joillain alueillahan on eräänlainen hybridi käytössä, kun on osa peleistä arki-iltoina.
 
Viestejä
112
Tämä voisi olla oikea paikka keskustelulle puolivaltakunnallisesta kakkosdivarista. Kolmosdivari voisi olla yksittäisinä otteluina pelattava aluesarja.

PK-seudulta löytynee kakkosdivarijoukkueita, jotka olisivat valmiita lähtemään vierasreissulle Lahteen tai Saloon, mutta resurssit ja kiinnostus ei riitä Divariin. Ongelmaksi muodostuu maakunnat, esimerkiksi Pohjois-Suomi on jo käytännössä puolivaltakunnallinen sarja. Myös Sisä-Suomen Jyväskylä-Riihimäki -pelireissut muistuttavat suhteellisen kattavaa sarjaa.

Nykyisen kahdeksan lohkon sijaan ehdotan 4-5 lohkoa. Etelän B-tasolla pelaavat ja sitä haluavat pelaisivat kolmosessa yksittäisiä pelejä. Tämä vaatisi myös sen, että liiton muodostamia alueita joudutaan rikkomaan.

Topicin aiheeseen, nelosdivarista eteenpäin turnausmuotoisena, tosin nelonenkin saisi olla jossain määrin tehokkaalla peliajalla. Alaspäin on helppo luoda uusia sarjatasoja.
 
Viestejä
157
En nyt tiedä mitä tasoja aloittaja tarkoitti, mutta alimmissa on ihan puhtaasti iso hyöty harrastajan näkökulmasta, että pelit ovat turnausmuotoisesti. Helpompi järjestää omat aikataulut niin, että peleihin on mahdollista mennä.

Enkö nyt usko, että alasarjoja olisi muutenkaan katsomassa kuin ne pari satunnaista kaveria ja joskus tyttöystävä, koska tarvitsee kyydin kotiin pelin jälkeen. Nytkin katsojina on näiden lisäksi vain vuoroaan odottavat joukkueet.

Iso osa joukkueista on vielä ihan ns kaveriporukoita niin ei varmaan kova hinku ole edes fanikulttuuria kasvattaa. Kakkosessahan on jo enemmän katsojia ja mielestäni tämän kauden uudistus A- ja B-tasoihin jakamisessa on etenkin urheilullisessa mielessä hyvä.
 
Viestejä
790
Yksittäiset pelit eivät ole hallitilanteen takiakaan mahdollisia alasarjoissa ainakaan täällä Pohjois-Suomessa.

Moni jengi on tosiaan ihan puhtaita kaveriporukoita, joissa ei ole muita puuhamiehiä/seuraorganisaatiota kuin pelaajat itse. Siinä tulisi sitten melkoinen painolasti, kun pitäisi kaudessa järjestää se about 10 ottelutapahtumaa. Monesti se kauden ainoan vastuuturnauksen järjestäminenkin on jo melkoista tuskaa.

Nykyinen systeemi on siis hyvä. Nytkin on kahtena peräkkäisenä vuonna Pohjois-Suomen kolmosen jengi jättänyt kakkosen paikan ottamatta, mikä kertoo siitä, että kolmosta ei kannata muuttaa yksittäisiin otteluihin.
 
Viestejä
1,507
Etelässä ihan sama. Ei kolmosen porukoilla intoa järjestellä pelejä. Ja jos ois viikolla, niin pelit todnäk tosi myöhää. Ihan eri hommaa kuin fudis, missä tekonurmet tyhjillään ihan hyvinäkin kellon aikoina. Tässä se näkyy, että kun ei olla kuntapäättäjien rakenteissa, niin kenttiä ei tule kunnan rahoista. Ei sillä mä kannatan kaikkien urheilupaikkojen rakentamista, mutta silti ärsyttää kuinka vähän Helsingissä säbään panostetaan, harrastajiahan on paljon.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös