”Salibandyliiton edustaja pyrki estämään erotuomarin ilmoituksen käsittelyn”

Kuva: Mikko Hyvärinen

Erotuomari Tommi Järventausta on tyytymätön Tuomas Savukoski -tapauksen kurinpitokäsittelyyn. Kuva: Mikko Hyvärinen

Salibandyliigan erotuomari Tommi Järventausta on Salibandyn liigaerotuomarit ry:n tukemana ja suosituksesta tehnyt valituksen Suomen salibandyliiton kilpailu- ja kurinpitoryhmän 29.12.2011 tekemän kurinpitopäätöksen käsittelystä. Kyseisen päätöksen mukaan Loviisan Torin Tuomas Savukoski sai kahden ottelun pelikiellon tönäistyään tuomaria. Asiasta kertoo Salibandyn liigaerotuomarit ry:n tiedote.

Muutoksenhaun perusteeksi esitetään kuusi kurinpitoprosessin virheellisyyttä, jotka ovat tiivistetysti listattuna alla.

1. Salibandyliiton pyrkimys käsittelyn estämiseen: Salibandyliiton edustaja (kilpailupäällikkö) pyrki estämään Järventaustan alkuperäisen ilmoituksen käsittelyn liiton omien kilpailusääntöjen vastaisesti.

2. Virheellinen ratkaisu valitusoikeudesta: Käsiteltävänä olevassa tapauksessa ratkaisun tehnyt kilpailu- ja kurinpitoryhmä toteaa kilpailusääntöjen vastaisesti, ettei Järventaustalla ole asiassa valitusoikeutta.

3. Kurinpitoratkaisun perustelut: Kilpailu- ja kurinpitoryhmän päätöksen perustelut ovat virheelliset ja tarkoitushakuiset.

4. Ennakkopäätösluonne: Asialla on erotuomareille yleisellä tasolla erittäin suuri merkitys sen ennakkopäätösluonteen vuoksi.

5. Puhevallan epääminen: Suomen salibandyliitto on viime vuosina järjestelmällisesti pyrkinyt estämään erotuomareilta puhevallan käytön erotuomareihin kohdistuneissa rikkomuksissa. Puhevallan käyttö on normaali oikeudenkäyttöön ja länsimaiseen oikeusturvaan liittyvä perusoikeus, joka erotuomareillekin on taattu käytännössä kaikissa muissa maamme palloilulajeissa.

6. Poikkeaminen rangaistuskäytännöstä: Asiassa määrätty rangaistus poikkeaa huomattavasti aiemmista vastaavista tilanteista määrätyistä rangaistuksista eikä ole linjassa yleisten tuomioistuinten ratkaisujen kanssa, asioissa joissa erotuomarin fyysistä koskemattomuutta on loukattu.

Tiedotteessa korostetaan, että valituksen tarkoitus ei ole hyökkäys Tuomas Savukoskea kohtaan, vaan tyytymättömyyden esittäminen Salibandyliiton kurinpitojärjestelmää kohtaan. Valituksella halutaan kiinnittää huomiota erotuomareiden yleiseen oikeudelliseen asemaan heihin kohdistuvien rikkomusten yhteydessä.

Tiedotteesta kerrotaan myös, erotuomari Tommi Järventausta pahoittelee ottelutapahtumassa tekemäänsä virheellistä ratkaisua, jonka vuoksi asia on tullut vireille vasta videotarkastuksen jälkeen. Alun perin valituksenalainen tilanne olisi tullut sanktioida myös ottelun aikana.

8 comments

  1. Voi, voi säälittäväksi menee tääkin touhu. Ja nimenomaan liiton osalta on taas kerran asioita hoidettu näyttävästi. Harmittavinta tämä on tietty pelaajan kannalta, joka on jo rangaistuksensa kärsinyt. Ja nyt taas tosin aivan ymmärrettävistä syistä hommaa kaivellaan auki.

  2. Ikävää, sillä moni oletti että Järventaustan mielestä tilanne ei ollut rangaistava. Vaikutti ainakin itselläni mielipiteisiin, ettei tuosta huipputuomari antanut mitään rangaistusta pelin aikana. Ilmeisesti tämä oli väärä oletus. Olisi ollut hauska jos pääkallo olisi haastatellut häntä, tosin olisikohan halunnut tätä kautta tuoda asiaa julkisuuteen?

  3. Aika jännää että Järventausta muuttanu mielipidettä.
    Pelissä hän ilmoitti että hänen moka myös törmäys. Pelin jälkeen pitkään juttelivat Savukosken ja Parviaisen kanssa asiasta. Silloin sanoi että asia sillä selvä.

    Nyt sitten puhuu erilailla asiasta.

    Pitäisikö Järventaustan miettiä mitä tuli aikasemmin puhuttua?! Vai onko jokin muu taho taas vaikuttanut asiaan???

  4. Salibandyliitto = Suomen suurin hyvä veli järjestö……hienoa, taas kerran…

  5. Pelaaja olisi halutessaan voinut estää törmäyksen tuomariin POIKITTAISELLA mailalla. Tuomareiden pitää saada olla tällaisissa tilanteissa koskemattomia!

    Jos pelaajan päässä aina välillä sauhuaa, niin ei ihme, että alkaa tulemaan törmäyksiä jo tuomareidenkin kanssa.

    Hyviin tapoihin kuuluu, että tuomareita ja tuomareiden koskemattomuutta kunnioitetaan, kuten tuomarit olisivat se kulmakunnan kovin kundi, joka pieksee kaikki haastajat pienimmänkin aiheen ilmaantuessa.

  6. Taas nähdään missä lapsenkengissä SSBL:n touhu on.
    Kuka lienee pyyhkivän kurinpitoryhmän peput?

  7. Ottelussa oli toinenkin tuomari. Ei hänkään nähnyt mitään sääntöjenvastaista.