Nöyrä kiitos kultaiselle sukupolvelle

Suomen salibandymaajoukkue on saanut huimasti kritiikkiä peliesityksistään Sveitsissä pelatuissa MM-kisoissa. Kaikesta näkyy, miten suuret odotukset joukkuetta kohtaan ovat olleet. Monen 70-luvun lopulla syntyneen runkopelaajan maajoukkueura loppui synkissä merkeissä, mutta toivottavasti pinnalla oleva Ruotsi-finaalin pettymys ei jää maajoukkueessa lopettaville pelaajille päällimmäisenä maajoukkueurasta mieleen. Pitää muistaa, että tämä ”kultainen sukupolvi” on taannut suomalaisille unohtumattomia elämyksiä, joita ainakaan minä en koskaan unohda.

Mika Kohonen puhui maajoukkueessa lopettamisesta jo tavatessamme kotikisojen 2010 alla Uppsalassa. Hän sitoutui nyt päättyneeseen MM-kisaprojektiin pitkien pohdintojen jälkeen. Nyt hän on purkanut maajoukkueuraansa eri medioille sen verran tunteikkaasti, että lopettamispäätös näyttäisi pitävän.

Esa Jussila oli tehnyt lopettamispäätöksen maajoukkueessa jo aiemmin ja kertoi siitä finaalin jälkeen. Hän julkaisi myös Twitterissä kiitokset pitkästä maajoukkueurastaan 1999-2012. Mikko Kohonen kertoi Ylen haastattelussa polvivaivoistaan, ja että jatkossa liigatahti riittää. Mika Savolainen lienee samassa pulkassa.

Mikael Järvi ei halunnut ennen kisoja Veikkaajaan tekemääni henkilökuvaa varten ottaa kantaa viimeisistä maajoukkuepeleistä, mutta tulevaan MM-projektiin saattaa olla uusien pelaajajohtajien etsimisen paikka. Sillä saralla etenkin Järvi ja Mika Kohonen jättävät jälkeensä uskomattoman suuret saappaat, joita ei ole helppoa täyttää.

Jo vuosia maajoukkuetta kannatellut Henri Toivoniemi arpoi pitkään sitoutumistaan tähän kisaperiodiin, ja hommaan lähdettyään hänet valittiin lopulta kisojen tähdistömaalivahdiksi. Hänelläkin on edessä pohdinnan paikka, ellei sitten jo tuleva maajoukkuevalmennus päätä soihdunvaihdosta maalivahtiosastolla. Sentteri Harri Forsten pystyisi edelleen antamaan maajoukkueelle paljon, mutta tehnee jatkopäätöksensä itse.

Pitää muistaa, että tällä pitkän yhteisen matkan kulkeneella runkoryhmällä on takana muun muassa kaksi hienoa, nimenomaan vahvasti voitettua maailmanmestaruutta. Samalla on käyty läpi aika, jolloin salibandymaajoukkue on noussut puheenaiheeksi kuppiloihin ja työpaikkojen kahvipöytiin. Kaikki tämä on tapahtunut aikana, jolloin moni näistä pelaajista on perustanut perheitään, matkustanut liigatauot maajoukkueen mukana, ollut pitkiä aikoja erossa pienistä lapsistaan ja taistellut tulevienkin sukupolvien edestä maajoukkuetapahtumien korvauksista.

Kultaisen sukupolven tuomista elämyksistä on pakko nostaa esille Tshekin MM-kisojen 2008 MM-finaalin nousu Ruotsia vastaan kahden maalin takaa ja Tero Tiitun unohtumaton jatkoaikamaali. Miesten salibandymaajoukkueen ensimmäinen maailmanmestaruus sai suomalaiset havahtumaan kansallisellakin tasolla yli lajirajojen, että suomalaisjoukkueen on oikeasti mahdollista nousta Ruotsia vastaan sillasta voittoon. Kostaa ruotsalaisille edes joku niistä eri urheilulajien karvaista tappioista vuosien varrella. Ja vastata kerrasta toiseen lajin ensimmäisinä mediakoulutettuina pioneereina korrektisti vähättelyihin mestaruuksista ”neljän maan lajissa”.

Kotikisoissa 2010 salibandymaajoukkueeseen kohdistui aivan uskomaton kotiyleisön paine, minkä alla moni on sortunut. Suomen esitys vielä loppua kohden parantuen oli niin suvereeni, että sitä kelpaa muistella. En ole koskaan kokenut vastaavaa, että finaalissa Ruotsia vastaan jo avauserässä on niin varma tunne Suomen voitosta. Se huokui myös pelaajien ilmeistä ja eleistä. Joka kerta finaalin maaleja katsellessa minulle tulee edelleen kylmät väreet siitä fiiliksestä mikä täydellä Hartwall Areenalla vallitsi.

Paikoista kotikisoihin oli aivan uskomaton kilpailu. Mestaruusjuhlista mieleeni ovat elävästi jääneet joukkueesta loppumetreillä pudonneiden Juho Järvisen ja Saku Lehden kostuneet silmät. Jotain poikkeuksellisesta ryhmähengestä kertoo se, että he olivat kenties uransa katkerimmasta paikasta huolimatta paikalla katsomassa kaverien MM-kultajuhlia. Kovasta kilpailusta kertoo myös se, että Kari Koskelainen ja Lauri Kapanen nousivat väliin jääneiden arvokisojen jälkeen Sveitsin-kisoihin.

Nyt edessä on uusien ratkaisijoiden etsintä ja uusien tarinoiden kirjoittaminen. Sitä ennen pitää vielä kerran ottaa hattu päästä ja kiittää maajoukkueessa lopettavia runkopelaajia niistä hienoista hetkistä ja elämyksistä, joita olette meille tarjonneet.

Kiitos.

11 comments

  1. Joskus on tullut oltua eri mieltä Tirsan kanssa, mutta nyt täytyy sanoa, että asiallinen kirjoitus.

    Kiitos ja kumarrus maajoukkueuransa päättäneiden suuntaan.

  2. Toivottavasti kaikke lukee tämän kolumnin. Ja laittaa oman pään pensaikkoo henkilökohtaisten haukkumisten jälkeen. Miettikääs ja lukekaas tätä tekstiä oikein muutamaan kertaa!
    Iso Kiitos Aivan Loistavasta Tekstistä!

    Kiitos myös täältä näille pelaajille!

  3. Loistavaa Mäkynen! Harmittavan usein ihmiset tuntuvat unohtavan menneet yhden hetken takia. Omasta mielestäni näiden kisojen epäonnistuminen (otetaan huomioon heikko peli tsekkejä ja Sveitsiäkin vastaan) johtui muusta kuin pelaajien tasosta, mutta se on nyt sivuseikka. Kiitos jätkät!

  4. Hieno huomionosoitus tälle kultaiselle sukupolvelle!
    Kyllä he ansaitsevat paremman palkinnon uransa päätteeksi kun nyt tapahtui finaalissa.
    Myös minulle on jäänyt mieleen 2008 Tero Tiitun maali ja sen tuuletus. Samoin 2010 loppuottelu ja sen huikea tunnelma, tuskin koskaan aikaisemmen on ollut Hartwall Areenalla vastaavaa.
    Nämä miehet jäävät siis salibandyn historiaan ja heillä on myös annettavaa jatkossa tälle nuorelle lajille.
    Toivottavsti mahdollisemmen moni heistä löytää paikan valmentajina ja mangereina tai tehtävässä jossa heidän kokemustaan voidaan hyödyntää.
    Seuraava sukupolvi nyt siis vastuuseen ja tavoitteet yhtä korkealle kun näillä hienoilla pelaajilla oli.

  5. Hieno kirjoitus kyllä! Ja eiköhän nämä lopettamispäätökset ole olleet kaikkien tiedossa, vaikkei mitään varmaan asioista olekaan kirjoitettu, poislukien Mika Kohosen päätöksestä.

    Ehkä liiton johdossakin luotettiin liikaa tähän ”kultaiseen sukupolveen”, ja heidän viimeiseen koitokseen MJ-tasolla luotettiin niin paljon, että valmennuksen kohdalla laadusta ehkä jopa tingattiin.

    Nämä seikat voisi olla ainoa ns. järkevä selitys miksi monet superjunnut jätettiin pois Sveitsin kisoista.
    Valitettavasti näiden pois jättäminen kostautuu seuraavissa kisoissa, ehkä.

    Kiitokset myös täältä.

  6. Täytyy sanoa, että hieman ristiriitaiset fiilikset tästä kirjoituksesta.

    Juu, on hienoa, että Timo nostat hattua kavereille, jotka ovat saavuttaneet kaiken mitä tässä lajissa voi saavuttaa.

    Mutta kun eivät Järvi, Forsten, Toivoniemi tai Savolainen ole ilmoittaneet lopettavansa uraansa, edes mj-uraansa, niin mikä sinä olet pitämään muistopuheita heille?

    Yritän nyt olla ajattelematta, että tämä on taas yksi Ojalan ja Mäkysen tapa kertoa meille, että dynastia murtuu.

    Mut mietihän hetki, jos vaikka salibandyn saralla viime aikoina aktiivisena oleva YLE olisi tehnyt jutun, jossa se kiittelisi sitä mitä Pääkallo on aikoinaan lajin eteen tehnyt. Puhuisi teistä kuin menneessä muodossa. Miten sä siihen suhtautuisit?

    Ennemmin luulen, että nuo kaverit ponnahtavat takaisin pinnalle kuin vain kaverit, jotka dynastiaa ylläpitävät voivat. Aina kun esim. Järvi on kokenut finaalitappion, on äijä löytänyt uuden tavan nousta huipulle takaisin. Hyvänä esimerkkinä on se kun Oilers vei SSV:tä finaaleissa 2006, niin SSV oli entistä kovempi vuonna 2007.

    Hyvä siis, että nostat hattua äijille, mutta älä suinkaan kerro meille tietämättä tarkempia faktoja, että he jättävät leikin. Sitä en usko. Uskon, että sekä Järvestä että Toivoniemestä ja toivon mukaan myös Forstenista on vielä useasti suurta apua maajoukkueellekin.

  7. Lakki päästä, ei kahta kysymystä! Veivät lajin Suomessa uudelle tasolla, kun ensimmäistä kertaa Ruotsi voitettiin selkeästi ja vailla selittelyjä.

  8. legendoja jo pelatessaan.Nöyrä kiitos ja esimerkki myös allekirjoittaneelle!