Suomen miesten salibandymaajoukkue kohtaa lauantaina hallitsevan maailmanmestarin Boråsin Ruotsi-ottelussa.
Ottelu on uusinta joulukuun MM-finaalista, jossa sinikeltaiset murskasivat sinivalkoiset järkyttävällä tavalla. Suomella olisi siis tilaisuus maksaa potut pottuina mestarien maaperällä vajaat kaksi kuukautta kylvetyksen jälkeen.
Takaisinmaksun aika on kuitenkaan tuskin vielä. Suomi lähtee otteluun nimittäin hyvin erikoisesta tilanteesta.
Joukkue on ensinnäkin uudistunut totaalisesti. Mukana on vain kuusi hopeamitalistia. Keltanokkia joukkueessa on yhdeksän. Lisäksi Asser Jääskeläisellä on vyöllään vain yksi miesten maaottelu, Casper Pfitznerillä kaksi ja Miko Kailialalla kolme. Yhtään yli sadan maaottelun miestä ei ole enää mukana.
Kun MM-ryhmän keski-ikä oli vielä rapiat 30 vuotta, nyt keskimääräinen sinivalkoinen pelaaja on 24-vuotias. Nuorennusleikkaus on todella raju. Kokoonpanon vihrein pelaaja on vuonna 1994 syntynyt Happeen Peter Kotilainen, joka on ollut Salibandyliigan kauden sensaatio. Tietojeni mukaan Kotilainen ei kuitenkaan kentälle ole pääsemässä. Hän pelaa aiemmin päivällä poikien joukkueessa Ruotsia vastaan suuressa roolissa.
Nuorennusleikkaus on väistämätön, koska MM-joukkue koki viimeisen parhaan päivänsä jo aikaa sitten. Lisäksi siitä moni pelaaja lopetti maajoukkuepelinsä MM-finaaliin. Nyt valitussa joukkueessa leikkaus on kuitenkin liian raaka. Mukana pitäisi olla enemmän 25-30-vuotiaita pelaajia kuten Janne Lamminen. Tulisi edetä porrastamalla, koska parikymppiset eivät vielä voi alkaa kantaa suurta vastuuta.
Toivottavaa tietysti olisi, että raju nuorennusleikkaus johtaisi siihen, mihin MM-kisoissa tähdättiin: maailman nopeimpaan salibandyyn. Nyt ainakin jalkaa siihen pitäisi löytyä aivan eri tavalla kuin joulun alla Sveitsissä. Suomen olisi syytä olla lempinimensä ”Herhiläiset” mukainen. Realistista on kuitenkin odottaa, että maailman nopeimman salibandyn aika ei ole vielä. Ruotsin nuori joukkue on takuulla nälkäinen kotonaan ja Suomi hyvin kokematon. Odotettavissa onkin MM-finaalin jatkoa. Eero Kososelle tai Joni Järviölle voi tulla kiire maalissa.
Mielenkiintoisia nimiä joukkueessa on kyllä mukana. Toivottavaa olisi, että Kotilainen pääsisi heti näyttämään kyntensä. Hänen kohdallaan puhutaan niin suuresta lahjakkuudesta, että parhaita vastaan on päästävä otattamaan mahdollisimman aikaisin. Ei jääkiekossakaan Mikael Granlundia säästelty miesten peleistä.
Kosonen tuli MM-finaalissa sisään 0-5-tilanteessa ja floppasi vaikeassa paikassa. Hän ei ollut myöskään todellakaan parhaimmillaan Suomen cupin finaalissa kaksi viikkoa sitten, vaikka Happee sen voittikin. Nyt odotetaan Kososelta siis näyttöä kovassa pelissä, jos hän mielii maajoukkueen ja liigan ykkösvahdiksi.
TPS:n ykkösketjun tuhokaksikko Kailiala ja Teemu Aaltonen ovat vieneet joukkueensa liigan kärkitaisteluun. Divisioonasta tullut Aaltonen on ollut sarjan myönteisimpiä tulokkaita. Nyt heitä mitataan maailmanmestareita vastaan. Samoin on tilanne Happeen Jami Mannisen suhteen, joka vielä viime vuonna joutui luutimaan Classicissa puolustajana. Tällä kaudella verkot ovat jälleen olleet tötteröllä. Saman seuran mies Veli-Matti Hynynen tekee debyyttinsä maajoukkueessa 29-vuotiaana. Jostain syystä Hynysen tutkapari Juuso Heikkinen ei ole mukana.
Viisikkopelillisesti suurin mielenkiinto kohdistuu Suomen puolustuspeliin verrattuna Ruotsin hyökkäämiseen. Tietojeni mukaan valmennusjohto on MM-kisojen jälkeen pohtinut todella paljon kysymystä, kuinka naapurin hieman uudistettu hyökkääminen saadaan pysäytettyä. Joukkue vetää vain yhdet harjoitukset ennen ottelua, joten suuria mullistuksia tuskin nähdään. Mutta vanhojakin keinoja voidaan hieman muokata ja saada aivan toisenlaista tekemistä. Liikaa ei kuitenkaan kannata odottaa. Joukkue on täynnä pelaajia, joiden heikkous toistaiseksi on pallottomien pelaajien puolustaminen.
Jos on ilmassa sekä mielenkiintoisia kysymyksiä että melkoisia kysymysmerkkejä, jopa huolta, ennakkoasetelman tekee suorastaan mielettömäksi Suomen valmennustilanne.
Kuluneen kisaperiodin päävalmentajan Petri Kettusen sopimuksessa oli Salibandyliiton kahden vuoden optio. Optiota ei ole toistaiseksi käytetty. Murheellisen MM-finaalin jälkeen salibandyjulkisuudessa ja piireissä on kuohunut asian tiimoilta. Pitäisikö Kettusen optio käyttää vai ei?
Liiton uusi puheenjohtaja Mika Kaltala on ilmoittanut, että päätös päävalmentajasta julkaistaan kuun lopussa. Tietojeni mukaan muitakin vaihtoehtoja kuin Kettunen on ollut pöydällä. Silti hän ja apuvalmentaja Mika Ahonen vetävät Ruotsi-ottelun. Vain toinen apuvalmentaja Ray Backman on poissa. Ahosta on julkisuudessa pidetty yhtenä hyvänä ehdokkaana Kettusen tilalle. Valmennuksen lähtökohta Ruotsi-otteluun on siis hyvin erikoinen: on epäselvyys ja epävarmuus siitä, saako tässä jatkaa ja missä roolissa. Tämä saattaa olla meidän toistaiseksi viimeinen ottelumme maajoukkueen peräsimessä.
Kettunen ja Ahonen ovat ammattimiehiä. Tilanne ei voi kuitenkaan voi olla vaikuttamatta heihin. Ja mitä ajattelevat pelaajat? Kenelle he pelaavat? Kenelle he antavat näyttöjä?
Salibandyliiton olisikin pitänyt hoitaa tämä asia paremmin – jälleen kerran. Jälleen kerran tärkeää valmistautumisaikaa hukataan, jos Kettunen tai Ahonen ei ole puikoissa Göteborgin vuoden 2014 kisoissa.
Hyvä kirjoitus. Nämä yhden ottelun viikonloppukokeilut ovat tietysti liian suppeita testejä kun joukkue ei kai edes pääse kunnolla harjoittelemaan ennen ottelua. No valmentaja oppii vähän paremmin tuntemaan pelajiaan ja sitten kesällä leiritysten myötä on paremmin aikaa tai jos valmentajat vielä vaihtuvat ennen kesää niin aika turha voi olla tämä kokeilu?
Kettusen kannattaisi nyt rakentaa viisikot joukkueiden mukaan, siellä on Happeen, Oilerssin, Tepsin pareja ainakin. Haastava homma, toivottavasti pelaavat kuitenkin modernia salibandyä suomalaisella sisulla.
”Herhiläiset” taas, mieluummin vaikka ”Hakkaraiset”.
Jani Hakkarainen, oletko itse huomannut millaisen vastaanoton tämä sinun, ja Tero Töyrylän, lanseeraama ”herhiläiset” lempinimi maajoukkueelle on saanut ? Olet varmasti aikaa seuraavana ihmisenä huomannut, että vastaanotto on ollut lähes poikkeuksetta negatiivinen. Silti koet tarpeelliseksi toitottaa sitä teksteissäsi.
Mielestäni kyseinen termi ei ole millään tavoin sovelias lajimme lippulaivaa kuvaamaan. Se on pikemminkin halventava ja hyvin päälleliimattu. Kyseinen nimi sopii mainiosti jonkin hallisarjan joukkueelle tai lasten sählykerhon nimeksi. Jani Hakkarainen, kunnioita maajoukkuettamme. Kiitos.
Analyysisi tulevan maaottelun lähtökohdista, ja maajoukkueen ympärillä tapahtuvista asioista, oli paikkansapitävä ja mielenkiintoinen.
Sinä sen keksit. Hakkaraiset! Sopii nimittäin täydellisesti 🙂
Oilersilta kaksi hiljattaista kotipeliä nähneenä Pfitzner on jännä valinta. Kaveri on ollut aika jäässä ja mm. käytännössä ratkaisi Oilers-SSV-pelin vierailijoille typerällä rottajäähyllään 4-4 tilanteessa. Maaleja ei ole tullut, mutta ehkä maajoukkueessa.
Mitäs Pfitzneri teki Erä pelissä, ratko käytännössä koko matsin ihan huikeella dominnoinillaan, joskus ilta on erilainen….
Hyvä Jani. Hakkaraiset.
Ottamatta kantaa yhteenkään pelajavalintaan: Suomi näyttää päättäneen antaa Ruotsille kosolti lisää etumatkaa!
ei herhiläisiä, ei ei. muuten pätevää.
Pakko valittaa, mutta aika erikoisia valintoja varsinkin jos Kettunen ei jatkaisi peräsimessä. Kiinostaisi tietää onko seurajoukkueilla sana sanottavana lähteekö omat pojat edustamaan. Koska erikoista on että hallitsevasta mestarijoukkueestakokaan ei löydy uusia miehiä näytille? Että yhden ja puolen miehen voimalla?
Eikös tää ole joku liigan kuumat mukaan tällä kertaa systeemi.
Otetaan nyt noi happeen valinnat, oikeesti sieltä kuulus sit joskus peter, moke, kotovaara ehkä se pakki. Näillä kahdella muulla nyt ei ole jakoja.
Tämä nyt kumminkin on ” Harkkapeli”
Nyt menee jo huumorin puolelle. T. yksi Hakkaraisista 😉
Hakkarainen mitäs jos lopettaisi Herhiläisten lanseeraamisen? Ajatuksenasi on ilmeisesti sitten aikanaan pullistella, että lanseerasit mitä urpoimman lempinimen maajoukkueelle.
Mennäänpä sitten asiaan näistä lillukanvarsista. Suomen kenttäavaus:
1. Moilanen-Kukkola-Manninen
Väänänen-Junkkarinen
2. Pajukoski-Hänninen-Kailiala
Lax-Töllikkö
3. Pfitzner-Aaltonen-Hynynen
Jääskeläinen-Kivilehto
Viltti: Kotilainen, Lehtinen, Niiranen
Liigan sivuilla eri ketjut??
Joukkueeseen kaivataan ruotsin tapaan kovia pommeja ampuvia puolustajia. Onhan meillä liigan puolustajien pistepörssiä johtava Niklas Niiranen. Penkillä!!!!!!
pajukoski,,kailiala…hänninen jne…huoh
Onhan toi hauska verrata Oscar Hännistä ja jopa Kukkolaa noihin Ruotsin ykkös- ja kakkosvitjan miehiin… Ruotsin liigan menestyksen perusteella vaikka. Tuolla kuitenkin pitäis parin ekan ketjun tehdä pinnoja ja jäädä plussalle. Muutaman ykkösketjun saa ainakin pörssin perusteella rakenneltua Ruotsille, ennenku nää meidän kaverit tulee vastaan pistepörssissä Ruotsissa. Ja vaikka ei se pörssi kaikkea kerro niin kyllä sen muutenkin huomaa, kun noita pörssin jätkien nimiä selaa ja kattelee Ruotsin nykyistä maajengiä.
Eikä taida Kivilehton viivapommit ihan pärjätä Östholmille sun muille..?