Uskaltaako SPV prässätä Falunia?

Salibandyn miesten Champion Cupin huipentuu Suomen ja Ruotsin mestarien kohtaamiseen – salibandyn arvoisesti. Hallitsevaa kaksinkertaista Suomen mestaria SPV:tä vastaan asettuu läntisen naapurin paras IBF Falun tänään klo 16.15.

Falun lähtee otteluun ennakkosuosikkina. SPV:llä on kuitenkin mahdollisuudet voittoon, jos Peliveljet saa prässikarvauksensa ja erikoistilannepelaamisensa toimimaan.

Falun paineeseen prässäämällä

Turnauksen kahdessa tosipelissä Alligator Malansia ja Classiciä vastaan SPV on karvannut varsin passiivisesti. Joukkue on peittänyt kentän keskikaistaa ”mökillä” (1-2-2) hieman yli puolesta kentästä. Häirintää ylempää tai koko kentän prässiä on nähty hyvin vähän.

Finaalissa olisi kuitenkin hyvä näkyä. Malans osoitti välierässä, että Falun saadaan paineeseen yhdistelemällä koko kentän prässiä ja aktiivista keskialueen karvausta. Falunin materiaalin suhteellinen heikkous on nimittäin alakerrassa. Hyökkääjärosteri ruotsalaisilla on huippuluokkaa. Falun pelasi myös myöhemmän välierän ja joutui juoksemaan siinä paljon. Se saattaa näkyä finaalin lopussa, jos SPV saa paineistettua Falunia usein.

SPV osaa prässätä koko kentällä (1-3-1 tai 2-2-1) ja vaihdella karvaustasoa. Sen ovat viime vuodet osoittaneet ja joukkue ei ole niistä muuttunut. Peliveljet ovat myös fyysisesti finaalijoukkueista parempi.

Koko ajan ei kuitenkaan kannata höökiä Falunin päälle, koska se voi avata liikaa vastahyökkäyspaikkoja, joissa ruotsalaiset ovat tappavan vaarallisia. Toivottavasti SPV uskaltaa kuitenkin prässätä Falunia aina tilaisuuden siihen koittaessa.

Falun kierrot peittton erikoistilanteissa ja oma ylivoima laulamaan

Vastahyökkäysten lisäksi Falun toinen tärkein vahvuus on erikoistilannepelaaminen hyökkäyssuuntaan. Ruotsalaisten ykkösketju on äärimmäisen vaarallinen vapaalyönneissä ja ylivoimalla. Molemmat perustuvat pitkälti rightin puolen laitahyökkääjien Rasmus Enströmin (7) ja Alexander Galante-Calströmin (9) laukauksiin kierrosta. Enström ja Galante-Calström pääsevät muutamalla nopealla askeleella helposti puolustajan ohi. Mikäli peitto pystyy seuraamaan, he osaavat katsoa, milloin ja mistä kannattaa ampua.

SPV:n peittopeli ja miesten merkkaus vapaalyönneissä on siis todella tärkeä asia – koko pelin ajan. Hetkeksikään ei saa herpaantua. Oleellista on myös peittävien kenttäpelaajien ja maalivahti Jarno Ihmeen yhteispeli. Kumpi peittää etukulman ja kumpi takakulman?

Ylivoimalla Enström tai Galante-Calström päivystävät vasemmalla takatolpalla (Falunista katsoen). Sinne pallo pyritään pelaamaan viivan rightin pelaajan kierrosta tai oikealta ykkösketjun sentterin, leftin Alexander Ruddin (29) syötöllä. Vaihtoehtona on suora veto viivasta. SPV:n alivoiman pitää siis peittää sekä viivaveto että liimata takatolpan rightin pelaaja. Helppoa se ei tule olemaan.

Myös SPV taitaa ylivoimapelin. Se perustuu vastustajan hyvää lukemiseen, pelaamiseen sen mukaan, paikanvaihtoihin ja hyviin perussyöttöihin. Nyt Sami Koskelta, Mikko Kohoselta, Juha Kivilehdolta, Janne Hulmilta ja Tuukka Kivirannalta vaaditaan rohkeuttaa toteuttaa näitä vahvuuksia, mikäli Falunin pelaaja komennetaan jäähyaitioon.