Kesäsarjasta maajoukkueeseen Valavuoren tukemana – ”Jutila-tuuletukset olivat paikallaan”

Konsta Kivioja oli viime keväänä voittamassa OLS:n paidassa SM-hopeaa. Kuva: Jari Turunen

Konsta Kivioja oli viime keväänä voittamassa OLS:n paidassa SM-hopeaa. Kuva: Jari Turunen
Konsta Kivioja oli viime keväänä voittamassa OLS:n paidassa SM-hopeaa. Kuva: Jari Turunen

Sveitsissä pelattavalle salibandyn Euro Floorball Tourille valituista poikajunioreista löytyy monenlaisia pelimiehiä, mutta vuosimallia 1995 oleva Konsta Kivioja taitaa poiketa muista taustaltaan todellisella tuhkimotarinallaan. Oulun alueen kesäsarjapelejä dominoivasta pikkupojasta kasvoi Suomen poikamaajoukkueen pelaaja, jota sponsoroi nykyään urheilun monitoimimies Aleksi Valavuori.

Kiviojalta meinasi jäädä tämä kausi junioripuolella kokematta, sillä OLS:n isot kuukausimaksut olivat lähes ylitsepääsemätön este. Viimeisenä oljenkortena apuun astui Godfatherina tunnettu urheilun monitoimimies Aleksi Valavuori, joka sponsoroi Haukiputaan huippujunnun kauden kokonaan.

– Sponsoria miettiessäni mieleeni tuli uutinen, jossa Valavuori oli ollut mukana tukemassa junioreita. Sitten mietin, että ”miksipä ei?”, ja lähetin Godfatherille hakemuksen. Jutila-tuuletukset olivat kyllä paikallaan vastauksen tullessa!

Hiomaton timantti

Vasta kolmatta kauttaan salibandya liiton sarjoissa pelaava OLS:n ja SSRA:n maaliruisku on kerennyt kuitenkin saalistaa jo junioreissa mitaleita.

– Konsta erottui kesäsarjassa uskomattomalla vedolla ja lähtönopeudella, Kiviojan kesäsarjasta bongannut SS Rankat Ankat -manageri Jani Laukko muistelee muutaman vuoden takaa.

– ”Kope” on todella monipuolinen ja uskomattoman maalintekohalun ja -taidon omaava pelaaja. Minun mielestä pallollisena yksi taitavimmista ja nopeimmista pelaajista, joita olen ikinä nähnyt, kehuu Laukko muistuttaen vielä Kiviojan potentiaalista.

– Konsta on edelleen hiomaton timantti.

Miesten sarjoissa Kivioja on kokenut monta sarjanousua.

– Aivan sattumaa, että menestystä on tullut näin hienosti. Teen parhaani kentällä ja se auttaa joukkuetta aina vähän eteenpäin, Kivioja itse kommentoi vaatimattomasti.

Kovaan peliaikaan tottunut haukiputaalainen pääsi nauttimaan suuresta vastuusta jo ensimmäisellä virallisella sarjakaudellaan. Hän johdatti kapteenina SS Rankat Ankat upeasti tappioitta B-junioreiden SM-sarjaan, eikä sielläkään pudotuspeleihin pääsy ollut kaukana. Kiviojan henkilökohtainen pistetahti oli hurja: 14 peliin 29 maalia ja yhteensä 44 pistettä. Siinä sivussa 16-vuotias juniori nakutteli miesten puolella 14 nelosdivarin pelissä tehot 27+6.

Tehot kertovat maalintekotaidosta ja ratkaisuhalukkuudesta. Kivioja kantoi ikäistensä joukkuetta välillä reppuselässään ja teki tärkeitä voittomaaleja peli toisensa jälkeen.

– Kausi meni ihan hyvin siihen nähden, että jotkut pelit jouduttiin pelaamaan alle kymmenellä miehellä. Itse pelasin noin 40 minuuttia peliä kohden, välillä jopa 50 minuuttia. TPS:n protesti kuitenkin harmittavasti päätti kautemme runkosarjaan, Kivioja muistelee ensimmäistä kauttaan ankkapaidassa.

Kiviojan lahjakkuus näkyi jo muutama kausi sitten B-junioreissa. Kuva: Henri Keränen
Kiviojan lahjakkuus näkyi jo muutama kausi sitten B-junioreissa. Kuva: Henri Keränen

Luontainen maalintekijä

Huikeasti sujunut kausi johti lopulta siihen, että seuraavalla kaudella maaleja ladottiin toisessa oululaisseurassa. Keltainen väri pysyi, mutta rintaan tuli Oulun Luistinseuran perinteikäs logo. Ankoissa pelatessa harjoitusmäärät olivat matalat, joten OLS:ssa piti opetella täysin uusille tavoille.

– Neljä kertaa viikossa treenataan OLS:ssa. Välillä tuntuu, ettei mitään muuta ehdi tekemään, mutta kyllä siihen on pikkuhiljaa tottunut, ja siitä on tullut mukavampaa. Joukkue otti minut todella hyvin vastaan ja sinne oli helppo mennä, kertoo Kivioja ensikosketuksistaan Suomen suurimpaan salibandyseuraan.

Treenaaminen kantoi hedelmää viime kaudella A-junioreiden pudotuspeleissä, kun Kivioja takoi hirmutehot, vaikka pelasi vähällä peliajalla kolmosketjussa.

– Ne pelit sujuivat hyvin, mutta en tietenkään ollut täysin tyytyväinen suoritukseeni. Puolustuspeli oli välillä itellä heikkoa, kritisoi Kivioja itseään, mutta jatkaa päättäväisesti eteenpäin.

– Tämä kausi taas on alkanut hieman vaisusti, mutta lupaan parantaa.

Kasvattajaseura SSRA:ta Kivioja ei ole hylännyt missään vaiheessa. Rinnakkaisedustus mahdollisti pelaamisen viime vuonna myös kolmosdivarissa, jonne edustusjoukkue oli noussut tappioitta. Sama jatkui tällä kaudella, mutta sarjataso muuttui jälleen askeleen ylöspäin.

– SSRA:ssa pelit ovat sujuneet paljon paremmin, kun on oma veli rinnalla, jonka kanssa on tottunut pelaamaan. Toivottavasti OLS:sta löytyy myös samanlainen tutkapari tälle kaudelle.

Suomen cup on sujunut SS Rankoilla Ankoilla äärimmäisen hyvin. Ensin tuli haastajafinaalin voitto, sitten pikkufinaalin voitto. Viime kaudelta oululaisten salibandyihmisten mieleen on varmasti jäänyt upea taistelu SSV:tä vastaan viimeistä paikkaa myöten täydessä kotipelissä. Tänä vuonna neljäs kierros on jo selvitetty ja paikka 16 parhaan joukossa varma. Se ei vielä riitä nälkäiselle ankkalaumalle.

– Minulla on kova luotto Ankkoihin ja uskon, että tänäkin vuonna mennään pitkälle. Tavoite on kahdeksan parhaan joukossa, linjaa ”Kope” jälleen selkeästi ja itsevarmasti.

Viikonlopun tavoitteena turnausvoitto

Kaiken tämän kruunaa ansaittu maajoukkuepaikka. Viikonloppuna erittäin nälkäinen maalintekijä pääsee näyttämään kykynsä sinivalkoinen peliasu päällään.

– Keväällä Talenttileirin kutsun tullessa sähköpostiin päätin, että nyt mennään päätyyn asti. Onhan tässä nyt upea fiilis! Kolmen leirin jälkeen vielä ringissä, niin mikäpä sen mukavampaa, kommentoi Kivioja pirteästi.

OLS:sta kaveriksi Sveitsiin maajoukkuepeleihin lähti hieman yllättäen valittu taitava puolustaja Kalle Keskitalo, myös vuonna 1995 syntynyttä ikäluokkaa.

– ”Kese” on vahvimmillaan pallollisessa pelissä. Hänellä on huippuveto ja hyvä pelisilmä. Todellinen rankkarispesialisti. Hän luo myös joukkueeseen hyvää ilmapiiriä mahtavilla jutuillaan, kehuu Kivioja joukkuetoveriaan.

Eikä muukaan osa Suomen poikamaajoukkueesta jää kehuitta.

– Joukkueessa on hyvä yhteishenki, ja se yhdistettynä taitaviin pelaajiin saadaan kasaan nippu, jota on vaikea voittaa.

– Viikonlopun peleissä tavoitteena on tietenkin turnausvoitto ja muutaman häkin tekeminen maajoukkueen paidassa, Kivioja kertoi ennen lentokoneen lähtöä Sveitsiin.

Teksti: Henri Keränen

15 comments

  1. Onko Olssissa tosi kova taso vai pelaaja yliarvostettu, jos 3. kentästä pääsee maajoukkuueen 1. kenttään?

  2. Mielestäni olsista olisi ollut parempiakin tarjolla majuun, missä veikkola ja Mestari?

  3. Kivioja pelas viime vuonna hyvät pleijjarit. Mutta en kyllä ymmärrä miten kolmos kentästä majuun. Mielestäni se käytännössä kuuluu sinne, mutta oulussa pitäis herätä ja päästää poika isommille minuuteille

  4. Näytöt annettu mj-tapahtumissa, joten seurajoukkueen pelipaikka tässä tuskin ihan hirveesti painaa! Oli se sitten ykkös tai kolmoskentässä!

  5. pudotuspeleissä Oulun kaks ekaa viisikkoa tais olla maajoukkueessa käyneitä pelimiehiä täynnä. muutama tais mahtua ilman maajoukkuepelejä, mutta olivat tainneet pelata miesten liigaa.

  6. Kaattellisten huutelua ”yliarvostettu” yms. Mitä väliä ketjulla on jos nakuttaa tehoja melko rutkaan tahtiin. Jos katsotaan kolmoskentän pelaajia niin voin heittää heti herran nimeltä sami koski esille. Maajoukkueessa kolmoskenttä ja salibandy liigassa yksi liigan tehokkaimmista. Jätetään lässyttely ja ollaan ylpeitä tällaisista huippu junnuista kuten ”kope” on!!(:

  7. MATIAS TIIRA! Tämä uskomaton tähti oulusta,missä viipyy hänen haastattelut ja kertomukset sotaelämästä?!?!

  8. Niin se vain on, että tää OLS A:n 3.KENTTÄ viime kaudella oli PARAS KENTTÄ OLS:n joukkueessa!!!
    Tästä on turha kiistellä!
    Se oli tehokkain ja pitelemätön sekä peliälyllisesti huippu ja osasivat MYÖS puolustaa, tekivät mitä halusivat viimeiseen asti, eivätkä luovuttaneet. Ja pelasivat JOUKKUEELLE!
    Sitä oli ilo katsoa, minuutteja vain olisivat todellakin ansainneet enemmän kuin saivat???
    Josko finaalitkin olisi ratkenneet jo Oulussa, kun kolmonen olisi päästetty kentälle jatkoajalla! Niinpä…
    Joten ei mitenkään yliarvostettua, todellakin vain kateellisten huutelua noi kirjoitukset!!! Kaikkea hyvää hänen peliuralleen, olkaa nyt iloisia, jos poika saa tällaisen mahdollisuuden..

  9. No, huh huh… kyllä siel olssin junnuissa on monta parempaakin pelaajaa… ja parhaimmat ovatkin luultavasti jo liigaporukan mukana kehittymässä.. itse en ainakaan ole koskaan edes kuulut koko kaverista..

  10. Oulusta ei löydy muita kovempia 95 kuin Matias Veikkola. Siltäki jäi tämä kokematta viimeisen leirin mennessä kaikin puolin aivan pieleen. Oikeutettu valinta, jos OLS:sta piti joku ottaa.

  11. Varmaan siksi et ole kuullut kun kaveri suoraan pihapeleistä suunniilleen maajoukkueeseen noussut 🙂 Ottaa luonnon päälle täällä ihan selvästi niitä jotka ovat pennusta asti reenanneet.

  12. Kiva että on vanhemmat päästäneet pelaamaan joukkueeseen asti….