Pojat

TPS teki protestin vastustajan liian nuoresta maalivahdista

15.03.
2012
Pojat

TPS:n valmennuspäällikkö Perttu Kytöhonka. Kuva: Mikko Hyvärinen

B-poikien SM-sarjassa käyvät tunteet tällä hetkellä kuumina. Syynä tähän on se, että TPS teki protestin vastustajan liian nuoresta maalivahdista. Protesti edustusoikeudettomasta pelaajasta meni läpi Salibandyliitossa ja TPS eteni tätä kautta SM-sarjan playoff-karsintaan.

TPS teki kyseisen protestin oululaisen Salibandyseura Rankat Ankat -joukkueen maalivahdista Antto Kiviojasta, joka on syntynyt vuonna 1998. Liiton sääntöjen mukaan Kivioja on liian nuori pelaamaan B-junioreiden otteluja, sillä B-junioreiden pelejä saa pelata tällä kaudella ikäluokat 1994-1997. Liitto hyväksyi TPS:n protestin ja turkulaiset etenivät SM-sarjan playoff-karsintoihin Vierumäelle tulevana viikonloppuna.

Ilman protestia TPS:n kausi olisi päättynyt tämän kauden B-junioreiden SM-sarjassa ja protestin kohteeksi joutunut oululaisseura SSRA olisi edennyt kyseiseen playoff-karsintaan. SSRA voitti TPS:n tällä kaudella molemmissa SM-sarjan otteluissa kaukalossa, kunnes jälkimmäisen ottelun tulos muutettiin protestin hyväksymisen jälkeen TPS:n voitoksi 5-0. Oululaisseura menetti sarjapisteet myös SSRA-FBC-ottelusta samasta syystä.

Salibandysivustojen keskustelupalstoilla TPS:n toimintaa on kritisoitu voimakkaasti ja sitä on pidetty epäurheilijamaisena. TPS:n valmennuspäällikkö ja edustusjoukkueen päävalmentaja Perttu Kytöhonka ottaa asiaan kantaa junioreiden suosimalla Salibandy.org-sivustolla.

– Kyseisen edustuskelvottoman pelaajan tultua esille, aiheesta keskusteltiin seurassamme pienessä porukassa pitkään. Joku oli heti sitä mieltä, että ilman muuta tehdään protesti, joku toinen oli toista mieltä. Lopulta päädyimme tekemään asiassa protestin. Protesti tehtiin perjantaina, eli koko viisi arkipäivää tähän pohdintaan käytettiin – kertokoon se, että yksinkertainen juttu tämä ei meillekään ollut.

– Lähdimme kuitenkin viime kädessä siitä, että me emme ole sääntökirjaa kirjoittaneet ja näin ollen sääntöjen puitteissa edustuskelvottomasta pelaajasta protestoiminen on ok. Onko sääntö hyvä vai huono, siihen en ota kantaa. Jokin perustelu siinä lienee taustalla (siis tällä säännöllä), mutta siihen en ole oikea henkilö vastaamaan. Olemme itse anoneet yhdelle ”liian nuorelle” pelaajalle erityislupaa syksyllä, joten aihe on siinä mielessä tuttu. Asiahan on siinä mielessä herkullinen, että vastakkain on nyt ”pahiksena” iso ja perinteinen menestyksekäs seura ja ”hyviksenä” pieni kaveriporukka, joka on ylittänyt kaikkien odotukset. Olemme kuitenkin aina lähteneet siitä, että on vastustaja suurseura tai pikkuseura, jos pelataan samassa sarjassa, vastustajaa kunnioitetaan ja ollaan kilpailijoita täysillä. Seurojen koko on näin ollen tässä kysymyksessä epärelevantti kysymys, Kytöhonka toteaa.

Salibandypiireissä on levinnyt myös huhu, että TPS olisi hyllyttänyt kolme omaa B-junioria, jotka vastustivat kyseisen protestin tekoa. Kytöhonka kommentoi asiaa seuraavasti Salibandy.org-sivustolla.

– Pelaajien hyllyttämisten suhteen kehottaisin suhtautumaan erittäin lähdekriittisesti keskustelupalstojen antiin. Aihe ei ole ihan niin yksinkertainen ja ihan kaikkea ei keskustelupalstoilla ole kerrottu eikä ainakaan minun toimestani kerrotakaan. Tässäkin tapauksessa valmennus on toiminut nimenomaan joukkueen näkökulmasta moitteetta. Asia on käyty läpi ko. pelaajien, heidän vanhempiensa ja valmennuksen kesken ja myös pelaajien vanhemmat ovat toiminnan ja päätökset hyväksyneet.

TPS:n B-junioreiden valmentajina toimivat Jani Juusti ja Jahvetti Backman. Kytöhonka antaa tälle valmennuskaksikolle täyden tukensa.

– TPS:n B-poikien valmennus on erittäin pätevä ja nauttii allekirjoittaneen täyttä luottamusta. Joukkueen vastuuvalmentajana toimiva Jani Juusti on ollut mm. Prahan turnauksessa vetämässä Sonics-nimellä Suomen kärkipelureista koostuvaa porukkaa ja hän on saanut joka puolelta – ulkopuolisiltakin – pelkästään positiivista palautetta, Kytöhonka toteaa.

Pääkallo.fi