Hakkarainen

12 joukkuetta takaisin Salibandyliigaan

09.01.
2014

Salibandyliigaa pelataan parhaillaan 14 joukkueen sarjana kahdeksatta kautta. Nykyiseen joukkuemäärään siirryttiin 2006-2007. Sitä ennen pelattiin 12 joukkueen kolminkertaista runkosarjaa. Silloin ajateltiin, että suurempi joukkuemäärä takaa paremman alueellisen kattavuuden ja leventää miesten salibandyn tasoa ajan myötä (33 runkosarjaottelua todettiin myös liian raskaaksi amatöörilajiin).

Seitsemän ja puolen kauden jälkeen voidaan arvioida ovatko tavoitteet toteutuneet. Ensimmäisen tavoitteen kohdalla voidaan sanoa, että puoli Suomea on katettu, vaikka aukkoja varsinkin länsirannikolla ja Hämeessä löytyy. Salibandyliigaa pelataan Helsingistä Ouluun ja Turusta Joensuuhun.

Mutta lähes näin asian laita oli myös aiemmin. Nykyinen sarjamuoto on tehnyt vain Turusta liigakaupungin. On tosin oletettavaa, että TPS olisi noussut myös vanhan malliseen sarjaan ennemmin tai myöhemmin hyvän juniorityönsä ansiosta.

Oli asia niin tai näin alueellisen kattavuuden osalta, niin toisen tavoitteen saavuttamisesta ei ole pienintäkään merkkiä. Mitään trendiä tason laajenemisesta ei ole havaittavissa. Tämän osoittavat sarjataulukot vuosilta 2006-2012 kiistatta. Viime kaudelta muistetaan myös Ilveksen, OLS:n, Josban ja Nokian Krp:n kärvisteleminen häntäpäässä. Tällä kaudella OLS ja Nokia ovat jatkaneet siitä, mihin edellisellä sesongilla jäivät. Seuraukseen ne ovat saaneet Loviisan Torin.

Pitää myös huomata, että tason laajuus on suhteellinen käsite. Se on riippuvainen kärjen tasosta. Jos parhaiden taso olisi tippunut, se olisi voinut laajentaa tasoa. Koska kärki on kuitenkin vain koventunut – SPV on esimerkiksi vienyt urheilullisuuden uudelle tasolle -, taso ei vain ole leventynyt.

Viimeistään tässä vaiheessa olisi siis syytä vetää johtopäätökset mitä pikimmiten. Kokeilut on kokeiltu. Salibandyliigassa on vähintään kaksi joukkuetta liikaa. Joukkuemäärää on pakko pudottaa mahdollisimman pian. Muuten liigan tasoa ei saada riittävän laajaksi. Tuote ei ole tällä hetkellä kunnossa.

Miesten maajoukkue myös kärsii nykyisestä tilanteesta. Ero liigapelin ja kansainvälisen huippuottelun välillä on aivan liian suuri. Se on itse asiassa valtava.

Mikä sitten olisi oikea joukkuemäärä? Kymmenen joukkuetta takaisi, että läpihuutopelejä ei olisi kenelläkään. Jokaisen otteluun olisi latauduttava kunnolla. Toisessa vaakakupissa painaa kuitenkin alueellinen kattavuus, mikä on kiistatta lajin etu. Kymmenestä joukkueesta todennäköisesti kuusi tai seitsemän olisivat pääkaupunkiseudulta ja Tampereen alueelta.

Mielestäni oikea joukkuemäärä olisi siis 12, vaikka siinäkin olisi vaarana yhden heittopussin mukana oleminen. Jotain kompromisseja urheilun suhteen on kuitenkin tehtävä amatöörilajissa. 12 joukkueella saataisiin nostettua sarjan tasoa ja taattua liigan alueellinen kattavuus.

Keskeisin vastaväite 12 joukkueen sarjaa on pelimäärän vähentyminen kaksinkertaisessa sarjassa (26 -> 22). Tämä ei ole kuitenkin hyvä peruste uudistuksen hylkäämiseksi. On nimittäin enemmän kuin yksi tapa pitää pelimäärät nykyisellä, hyväksi havaitulla tasolla. Voidaan esimerkiksi pelata kaksi kuuden joukkueen välisarjaa varsinaisten kierrosten välissä (27 ottelua) tai pelata pudotuspelejä ja laajoja karsintoja paras seitsemästä järjestelmällä.

Liigan pitäisi siis ensi tilassa päättää, että vanhaan joukkuemäärään palataan mitä pikimmiten.

Liika on liikaa liigassakin.

Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani