Pääkallo.fi:n salibandyanalyytikko Jani Hakkarainen käsitteli eilisessä blogi-tekstissään ”12 joukkuetta takaisin Salibandyliigaan” miesten Salibandyliigan joukkuemäärää ja sen vaikutusta sarjapelien sekä maajoukkueen tasoon. Pitkän linjan salibandymies Mika Hilska tarttui aiheeseen ja vastasi Hakkaraiselle Avokatsomossa tekstillä ”Liigan supistamiselle ehdoton ehkä ei”.
Salibandyn kehitystä pitkään seurannut Hilska ei omien sanojensa mukaan ole Hakkaraisen tekstin nojalla vielä vakuuttunut muutostarpeesta. Hilska ottaa tekstissään esille kärkevimpiä kohtia Hakkaraisen kirjoituksesta ja pyrkii tuomaan niihin mukaan hieman erilaista näkökulmaa alkuperäisiä aatteita täysin tyrmäämättä.
– Mutta olisiko etu niin suuri, että se perustelisi sarjan supistamisen ja todennäköisen alueellisen kapenemisen? Ehkä, ehkä ei. Tämänhetkisen sarjataulukon perusteella voisi päätellä, että kovia pelejä kärkipelaajille takaisi parhaiten neljän tai viiden joukkueen liiga, Hilska kirjoittaa.
Hilskan mukaan pelkkien sarjataulukon ääripäiden perusteella ei voida tehdä liiallisia johtopäätöksiä.
– Ero liigapelin ja kansainvälisen huippuottelun välillä on aivan liian suuri. Se on itse asiassa valtava, kirjoittaa Hakkarainen.
– En väitä vastaan. Mutta jälleen: Johtuuko se tosiaan siitä, että sarjataulukossa jotkut väistämättä ovat myös siellä häntäpäässä? Hilska vastaa.
Hilska huomioi vielä tämän jälkeen:
– Suomi on voittanut salibandyssa kahdesti miesten maailmanmestaruuden. Kultajoukkueiden runko oli 14 joukkueen Salibandyliigasta. Sattumaa? Ehkä. Kummallakin kultakaudella liigan häntäpää oli kohtuullisen tasainen.
Lue Mika Hilskan kirjoitus kokonaisuudessaan:
http://avokatsomo.com/arkisto/2014/01/10/liigan-supistamiselle-ehdoton-ehka/”>Avokatsomo: Liigan supistamiselle ehdoton ehkä ei
Jutussanne on virhe: Hilskan jutussa puhutaan liigan SUPISTAMISESTA, ei sulkemisesta. Nyt saa väärän kuvan tästä jutusta.
Hyvä huomio! Kiitos! Korjattu.
Ruotsin liigassa on 14 joukkuetta. Viimeinen sarjassa (Jönköpings) ei ole voittanut otteluakaan ja johtava AIK on hävinnyt 2 peliä. Eli huomattavasti epätasaisempi sarja kuin Suomessa.
Olipahan taas kommentti Ruotsin sarjasta.
Fun facts:
AIK on hävinnyt enemmän kuin 2 ottelua.
Jönköping on voittanut ottelun.
Ruotsin sarjan kärki (AIK) on kerännyt prosentuaalisesti vähemmän pisteitä kuin Suomen kärki (70,83% vs. 76,47%).
Ruotsin sarjan nelonen (Falun) on kerännyt prosentuaalisesti vähemmän pisteitä kuin Suomen nelonen (62,50% vs. 68,75%).
Ruotsin sarjan kahdeksas (FCH) on kerännyt prosentuaalisesti vähemmän pisteitä kuin Suomen kahdeksas (47,92% vs. 50%).
Ruotsin sarjan kärjellä on huomattavasti pienempi maaliero kuin Suomen kärjellä (22 vs. 45).
Ruotsin sarjan kakkosella on huomattavasti pienempi maaliero kuin Suomen kakkosella (20 vs. 45).
Ruotsin liigan paras maaliero olisi Suomen liigassa jaetulla neljännellä sijalla (Falun +27).
Ruotsin liigan huonoin maaliero olisi Suomen liigassa toiseksi viimeinen.
Vertailua hankaloittaa toki eri pistelaskumenetelmä, mutta saanen kuitenkin olla eri mieltä ”huomattavasti epätasaisemmasta sarjasta”.
Anteeksi Jii! Perustin oman kommenttini SSL:n virallisten sivujen tiedoille (http://www.innebandy.se/templates/IDA/CompetitionInfo.aspx?PageID=8811&CompetitionID=16922).
Voitot lasketaan, joten prosenttuaalinen vertailu hävittyjen pelien maalimäärästä ja -erot ovat tilastopaskaa. Tasaisetkin pelit voidaan hävitä suurella maalimäärällä, kun otetaan maalivahti pois. Se ei kerro sarjan tasaisuudesta mitään enempää kuin saadut pisteet, päinvastoin.
Hei Jii tai Jani,
Saat olla eri mieltä! Kenelle AIK on hävinnyt ja kenet Jönköping on voittanut oikealla peliajalla?