Puolivälin katsaus B-poikien SM-sarja: Erä kärjessä ja ”Turun linja” tapetilla

Kuvakaappaus: pojot.fi

Salibandyliigassakin tällä kaudella esiintynyt TPS:n Olli Laine Kuva: Anssi Koskinen
Salibandyliigassakin tällä kaudella esiintynyt TPS:n Olli Laine on ihastuttanut ja vihastuttanut kovaluisella pelillään. Kuva: Anssi Koskinen

B-poikien SM-sarjassa on aloitettu jo toista ottelukierrosta ja toistaiseksi on edetty pääosin odotetun tasaisissa merkeissä. 22 ottelun sarjassa kaikki joukkueet ovat ehtineet esiintyä vähintään 12 kertaa, eli jäljellä on vielä 10 ottelukierrosta.

Mitä syyskausi eteni?
Tapanilan Erä on toistaiseksi ollut ylipääsemätön este muille joukkueille onkin kärsinyt vasta yhden pistemenetyksen tasapelissä Indiansia vastaan. Muuten ryhmä on edennyt voitosta voittoon ja on sarjan kärjessä seitsemän pisteen karkumatkalla. Erän vahvoista 1996- ja 1997-ikäluokista koostuva joukkue on odotusten mukaisesti suurin ennakkosuosikki nostamaan mestaruuskannua keväällä. Lähes yhtä selkeä kakkonen on Tampereen Classic, jolla on neljä pisteen kaula kolmossijaan.

Sarjan keskivaiheilla on erittäin tasaista. Sijoilla 3.-9. olevat joukkueet ovat kaikki neljän pisteen sisällä. Sijoilta kolme ja neljä löytyvät tasapisteissä sarjan positiivisimmat yllättäjät: TPS ja Rangers, joita seuraavat viidentenä Josba ja kuudentena OLS 13:lla pisteellä. Tällä hetkellä pudotuspelikarsintasijoilla 7 ja 8 ovat tasapisteissä Oilers ja HU-46.

Tähän mennessä sarjan suurin pettymys on ollut Happee Moose, joka oli ennakkokaavailuissa sarjan kärkipäätä, mutta majailee tällä hetkellä sijalla yhdeksän. Joukkueen tilanne kuitenkin kirkastui ennen joulua, koska se voitti syyskauden viimeisessä ottelussa TPS:n ja on nyt vain kahden pisteen päässä pudotuspelikarsintarajasta. Mikäli jyväskyläläiset pystyvät toisen ottelukierroksen aikana kääntämään tähän asti hävityt tiukat ottelut edukseen, tulee joukkue vielä olemaan varteenotettava kilpailija mentäessä kohti kevättä.

Nokian KrP ja Indians ovat esiintyneet ajoittain edukseen, mutta taso ei ole riittänyt vakituisesti haastamaan ylempänä sarjataulukossa olevia joukkueita ja molemmilla on eroa karsintaviivaan jo viisi pistettä. Kaksikko tarvitsee pisteitä heti vuoden vaihduttua, mikäli haluavat vielä mukaan taistelemaan pudotuspelipaikoista.

Sarjan viimeisenä majaileva Erä Sininen on toistaiseksi kerännyt vasta kaksi pistettä voitollaan Nokian KrP:stä.

Syyskauden kuumimmat pelaajat?
Pistepörssissä ovat menestyneet odotetut nimet. HU-46:n Kainulaiset ovat miehittäneet pörssin kärkitiloja ja sarjan viihdyttävin pelaaja, Rasmus, on ehtinyt kellottaa jo tehot 17+22=39 ollen pörssikolmosena. Erän Joonatan Surakka pitää johtaa 40 pinnallaan ja OLS:n supertaitava Juho Sorri kolmantena Rasmus Kainulaisen kanssa tasapisteissä.

TPS:n Olli Laine on ihastuttanut ja vihastuttanut kovaluisella pelillään. Fyysisyydellään silmäänpistävä puolustaja on kerännyt myös ensimmäiset peliminuuttinsa Miesten Salibandyliigassa.

Maalivahdeista Erän Santeri Kainulainen on ollut tasaisen varma ja joukkueen verkkoon on tehty merkittävästi vähemmän maaleja, kuin minkään muun. Happee Moosen Miro Tuomala on pitänyt toistaiseksi ainoana maalinsa puhtaana kokonaisen ottelun ajan.

Tapanilan Erän Joonatan Surakka (nro 25) johtaa B1-poikien SM-sarjan pistepörssiä. Kuva: Marjo Salo
Tapanilan Erän Joonatan Surakka (nro 25) johtaa B-poikien SM-sarjan pistepörssiä. Kuva: Marjo Salo

Syksyn kuumin puheenaihe sarjassa?
Sarjassa on nähty myös muutamia kentän ulkopuolelle läikkyneitä nokitteluja. Erityisesti ”Turun linja”, eli TPS:n ja Josban kaksintaistelu nousi lokakuussa otsikoihin. Josba kommentoi otteluraportissaan ottelun erotuomarilinjaa sanoin ”Itse peli siis muistutti enemmän vapaaottelua kuin salibandya” ja ”voidaanko siis ajatella, että turkulaiset ovat oikeassa ja koko muu Suomi väärässä”. Joukkueiden toinen kohtaaminen joulukuussa olikin erittäin latautunut ottelu, jonka Josba vei nimiinsä lukemin 10-9.

Erä ja Classic ovat pienellä karkumatkalla, mutta sarjan keskikastin tasaisuus muodostaa valtaosan toisen kierroksen otteluista äärettömän tärkeiksi. Sekä suorista pudotuspelipaikoista että pudotuspelikarsintapaikoista tullaan käymään tiukkaa vääntöä, jossa yksittäisen ottelun merkitys saattaa nousta yllättävän suureksi. Sarjassa seitsemänneksi ja kahdeksanneksi sijoittuvat joukkueet joutuvat käymään läpi vaikean karsintavaiheen, jossa vastaan saattaa asettua jatkosarjassa hyvin menestynyt ja voittamaan tottunut joukkue, esimerkiksi RSS Panthers tai SSV.