Happeen puolustajalle neljän ottelun pelikielto – näin kurinpitäjä perustelee päätöstään

Jalo Kouvosen mukaan maajoukkueleirien vauhti on liigapelejä kovempi. Arkistokuva: Anssi Koskinen

Arkistokuva: Anssi Koskinen
Arkistokuva: Anssi Koskinen

Salibandyliigan puolivälierien toistaiseksi puhutuin tilanne nähtiin sunnuntaina Erä-Happee-ottelussa. Happeen Jalo Kouvonen taklasi pahannäköisesti loppuhetkillä Erän Miika Iskaniusta. Nyt tilanteen jälkiseuraamukset ovat selvillä.

Salibandyliigan kotisivujen mukaan kilpailu- ja kurinpitoryhmä on määrännyt Happeen Jalo Kouvoselle neljä ottelun pelikiellon väkivaltaisesta käytöksestä.

Sunnuntaisessa Salibandyliigan puolivälieräottelussa Tapanilan Erä – Happee Kouvoselle tuomittiin kontaktitilanteesta Erän Miika Iskaniuksen kanssa viiden minuutin rangaistus. Tapanilan Erä vei tilanteen kurinpitoelimen tutkittavaksi sarjamääräysten mukaisella ilmoituksella rikkomuksesta.

– Kyseinen tilanne on saanut alkunsa Erän pelaajan omalta puolustusalueelta kohti Happeen kenttäpuoliskoa suuntaamasta syötöstä. Erän Miika Iskanius on liikkunut eteenpäin tavoittelemaan syöttöä. Happeen Jalo Kouvonen on liikkunut häntä vastaan ja törmännyt keskialueella Iskaniukseen tavalla, jossa hän on KKR:n näkemyksen mukaan hakenut pallon pelaamisen sijasta nimenomaan vartalokontaktia. Kouvonen on itsekin myöntänyt tarkoituksenaan tilanteessa olleen kontaktin hakemisen, kerrotaan kilpailu- ja kurinpitoryhmän päätöksessä.

– Käytettävissä olleeseen videomateriaaliin perehdyttyään KKR katsoo, että Jalo Kouvonen on liikkunut tilanteessa voimakkaasti Miika Iskaniusta kohti. Pallon jatkaessa matkaa molempien pelaajien ohi Kouvonen ei ole kiinnittänyt huomiota pallon liikkeeseen vaan on keskittynyt törmäämään Iskaniukseen tavalla, josta päätellen hänen tarkoituksenaan ei ole ollut saada palloa haltuunsa vaan nimenomaan pysäyttää Iskanius vartalokontaktilla.

– Kouvonen on nostanut ennen kontaktia vasemman kätensä kohti Iskaniuksen pään seutua. Iskanius on tullut tilanteeseen pää hiukan kumarassa mutta lähes normaalissa peliasennossa. Hän on keskittynyt ottamaan tilanteessa haltuunsa vaikeasta suunnasta tulevaa syöttöä ja on sen vuoksi ollut tavallistakin valmistautumattomampi ottamaan vastaan tavallisesta poikkeavaa vartalokontaktia. Tällaisessa tilanteessa kanssapelaajalla on kontaktitilanteessa korostunut velvollisuus ottaa huomioon turvallisuus. Pään seudulle kohdistuva isku aiheuttaa aina erityisen suuren loukkaantumisriskin. Tässä tilanteessa Kouvosen taklauksen vaarallisuutta ovat lisänneet pelaajien vastakkaiset liikeradat sekä Kouvosen ennen törmäystä Iskaniuksen suuntaan nostama irti mailasta oleva käsi, kilpailu- ja kurinpitoryhmän päätöksessä perustellaan.

Happee-Erä-puolivälieräsarja on tilanteessa 1–1. Sarja jatkuu keskiviikkona Jyväskylässä.

Lue tästä kokonaisuudessaan Kilpailu- ja kurinpitoryhmän päätös.

34 comments

 1. Huh huh, erämyönteisyys nousee taas esille. Sovitaanko että Tapanilan erää vastaan ei saa lämätä ja ottaa miestä, koska erä on niin sopiva liitolle. Ihan vitsi koko tuomio.

 2. Kaikki pelaa:le, tarkoitat siis että Tapanilan Erän pelaajia saa taklata törkeästi! Jopa itse taklaaja tunnustaa tarkoituksenaan olleen ”pysäyttää pelaaja”
  Olisiko tuomio ollut vitsi jos kyseessä olisi ollut SSV:n pelaja?
  En ymmärrä mitä tarkoitat ”erämyönteisyydellä” kai ne säännöt ovat samat on kyseessä minkä seuran pelaaja tahansa.

 3. Huh huh,tässä näkee kuinka Happeen suuntaan tässäkin asiassa ollaan tuomittu. Ei järkeä että vain 4 ottelua… pääsee taas seuraavaa vastustajaa telomaan kohta. Loppu pleijarit olis ollut sopiva kakku…

 4. Miten kävi SSV-NST pelin pelaajalle joka kampitti Kekkosen ulos pelistä? Tuliko siitä törkeydestä sanktioita, vai pitääkö oikeutta saadakseen tehdä valituskirje, kuten Erä taas teki? Onhan se aika karua jos valittajat saa oikeutta ja muut eivät. Eiköhän nämä asiat kuitenkin kuuluisi liigan ja tuomareiden toimialaan.

 5. Loistavaa, uskoni liigan kurinpitoon on palautunut. Päätös ja rangaistus teosta, ei seurauksesta.

 6. Oikea tuomio! Kyynerpäällä suoraan päähän pelin jo ratkettua. Sikamaista ja todella törkeää toimintaa. Nämä eivät kuulu lajiin ja näissä voi käydä erittäin huonosti.

 7. Mielestäni ihan oikea tuomio. Lisäksi päätös on hyvin linjassa suhteessa tapaukseen Savolainen-Kiviranta. Peli saa olla fyysistä, mutta ylilyönnit eivät kentälle kuulu. Sen verran pitää vastustajaa kunnioittaa – oli tulostaululla mitkä numerot tahansa.

 8. ”olli”: neljän pelin pelikielto tarkoittaa tässä tapauksessa, että mies huilaa vielä syksyn ekan liigapelin. Ei Happee ole menossa jatkoon…
  Mutta ois tuosta voinut antaa lähemmäs kymmenen peliä, sen verran härski teko.

 9. Kun on nyt saatu Happeen gangsta lynkattua, niin mites ne lähelle silmää huitovat mailat?Kuuluvatko ne tähän peliin?Missä Lehtisen jäähy oli kun lätkässäkin annetaan näistä vähintään kakkonen. Otetaan sitten kaikki vaaralliset rikkeet pois kun kerran aletaan.

 10. Kaikkihan tietää että erällä on omat säännöt ja erää kohdellaan silkkihansikkailla liitossa. Tuomio oli oikea tässä casessa. Mutta koko juttu ei olisi ylittänyt uutiskynnystä jos kyseessä ois ollut esim nst:n pelaaja, jota taklattiin , niin homma ois kuitattu punaisella. Niin paljon erävaikuttajia on liitossa että pakko rankaista.

 11. Hyvä päätös, vaikka en erän fani olekkaan. 6 ottelun pelikielto olisi ollut parempi. Kun teko oli törkeä pelin jo ratkettua. Päätöksen tekstistä huomaa että kpr on hyvin tehtäviensä tasolla ja täydet pisteet siitä. Luulisin että runkosarjassa olisi ollut kovempi tuomio ja kovemmalla rangaistuksella ei haluttu viedä liikaa mahdollisuuksia jatkopelejä ajatellen. Toisaalta tämäkin saattoi riittää. Harvinaisen tyhmästi pelattu tilanne!

 12. Tuomari ei tilanteessa nähnyt kuin 5min rikkeen niin mielestäni erä teki oikein kun teki ilmoituksen rikkomuksesta, ei valittanut vaan asianmukaisesti hoiti asian kurinpitäjien tarkistettavaksi. Samoin täytyy kaikkien seurojen toimia myös nst:n ja uskon että siitä olisi minkä seuran pelaajalle vaan tullut kakkua. Ei tuollaiset kuulu salibandyyn, vaikka uskon että kouvonen ei vahingoittaa halunnutkaan niin silti noissa voi käydä pahasti.

 13. ”Kaikkihan tietää että erällä on omat säännöt ja erää kohdellaan silkkihansikkailla liitossa.”

  Juu Erällä on omat säännöt, ja samoin SSV:llä ja SPV:llä…

  Ja Pääkallon kommenttiosioissa on jopa välillä täysin oma todellisuutensa!

 14. Oikea tuomio olisi ollut vapaalyönti. Mailalla. Nivusiin.

 15. Näyttää taas kerran kaikki uudet ja vanhat lajiniilot olevan puolustamassa omiaan. Törkeä ja harkittu veto, hieman enemmän kontaktilajissa kuten esim. jääkiekko, tosta olis rapissut saman verran ”lomaa” kiekossakin. Oma mielipide pari peliä lisää ja julkinen anteeksipyyntö.

  Kyllä tuomareidenkin pitää olla hereillä, varsinkin Playoff -pelien hegemoniassa mukana, ts. läsnä. Ja viestiä se myös joukkueille, ei peliä ohjata pelkillä vihellyksillä ja rangaistuksilla.

  Ja mitä tulee tutkintapyyntöihin, niin Kotsa, nöyränä vaan seuraavaan matsiin ja verkot tötterölle!

 16. Omaan silmään pistää kyllä ehkä kaikista mittavimmin toi Erän valituksen aihe. Aika ylikorostetulta ja äärimmäisyyksiin viedyltä vaikuttaa ton kanteen sisältö. Toki tätä voidaan spekuloida pyrkikö kaveri vahingoittamaan vai ei. Itse en siihen usko, että kukaan tällä sarjatasolla esiintyvä pyrkisi vastustajaa tarkoituksella vahingoittamaan, edes adrenaliinin jyllätessä, Floorball Circus Pellen huutaessa mikkiin turhuuksia pelin käydessä täysillä ja junnuista muodostuvan yleisön huutaessa taustalla.. Kaveri myöntää itse tehneensä virheen, ei onneksi vammoja, näyttää myös videokuvissa pyrkivänsä pysäyttämään vastustajan. Eikö riitä, että kaveri kärsisi jälkikäteen määrätyn ”normaalin tuomionsa”. Nyt mediahuomionkin saattelemana 4 peliä pannaa.

  ” Tehostaakseen kontaktin voimaa Kouvonen nousee ennen
  osumaa päkiöilleen ja tällä tavoin puolittain hyppää kohti Iskaniusta. Samalla hän nostaa irti mailasta olleen kätensä Iskaniuksen pään korkeudelle ja huitaisee tätä kyynärpäällä suoraan päähän. Päähän tulleen iskun voimasta Iskaniuksen pää retkahtaa taaksepäin ja hän kaatuu suorilta jaloilta kentän pintaan. Kouvonen on itse valmistautunut tilanteessa taklaukseen ja törmäykseen koska kääntää samalla päänsä toiseen suuntaan suojatakseen sitä törmäykseltä. ”

  Tulipa pitkä ja epäselvä viesti..

  Hyvä ettei pidempää pannaa siis ainakaan laitettu.
  No tekevälle sattuu, kuten Kouvoselle Pasilassa.

  Allekirjoittanut Helsingistä – seurasta riippumaton Suomalaista salibandya seuraava ja erityisesti nuorten edesottamuksia symppaava henkilö. Päällä ei siis hirvi- tai sinilasit.

 17. Sitaatin pointtina oli siis tuoda vähän esille sitä, miksi koen kanteessa esiintyvät pointit kärjistetyiksi. Ei nyt superlatiivissa, mutta silti tehdään kyllä Kouvosesta Bad Boys elokuvan seuraavan jatko-osan ihanne thugi..

  Täytyy nyt jälkikäteen vielä tietenkin fiksuna kommentin lähetettyäni jo myöntää, että tietyistä kuvakulmista käden liikerata ei ole täysin havaittavissa (vartalon takana) ja toisissa se viestii kyllä Knock Outia tavoittelevasta iskusta.

  Niin tai näin en usko tahallisuuteen. Harmi, että sattui nyt ns. ”Juhaa Leukaan”

 18. Tämä sama punaisten kaveri oli aitiopaikalla kun Iskanius teki ensimmäisen maalin. Tätäkö Farssi ja kumppanit, jotka puolustatte punaisen tekoa haluatte? Pitääkö meidän junnuvalkkujen opettaa pojille, että telokaa vastistajanne, jos ette pysty pelillisesti heille pärjäämään? Respectit kurinpitäjille.

 19. Noh, noh – lapset, lapset.
  Viiva on vedetty maahan ja osa huutaa toisella puolella osa toisella. (Heh, no, tää on play off:ia!)

  Näissä mennään täysillä ja silloin välillä kolisee.
  Nyt pelin tuoksinassa on tapahtunut virhe (ei varmaankaan tahallisesti, vaikka tähänkin on viivan eri osapuolilla omat näkemykset!) ja siitä on tuomio jaettu.

  Joten tilanne hallussa lapsukaiset, nyt voitte rauhoittua ja valmistautua seuraavaan koitokseen!

 20. Erä yrittää voittaa kabineteissa, kun eivät muuten pärjää. Ei tullut Amu Ahosella mieleen tehdä valitusta, kun meidän Forstenia taklattiin Jyväskylässä. Me otetaan mestaruudet pelaamalla ei itkemällä.

 21. Pelaajien oikeusturvan takia olisi hyvä jos otettaisiin käsittelyyn kaikki kovat rikkeet, eikä vain niitä joissa kamerat sattuu olemaan hyvin hollilla, tai jossa toinen seura tekee valituksen.

  Ilmeisemmin Happee – Erä sarjan ensimmäisessä pve.pelissä Erän valmentaja Bergman oli heittänyt oman pelaajan ns. ”suihkuun” sikailun/2min-jäähyn jälkeen. Oisko tästä tilanteesta videota tai pitäiskö siitä antaa pelikieltoa. Tai ainakin selvittää olisiko pelikielto paikallaan? Ei pelikieltoa tietenkään enää näin myöhään voi antaa, mutta tasapuolista kohtelua tarvittaisiin.

  Pelikielto Kouvoselle oli ihan paikallaan. Oliko 4 peliä liikaa vai liian vähän? Savolainen taisi runkosarjassa saada tuplat vastaavasta? Linja? Huhujen mukaan Heikkinen sai 2min jokseenkin samanlaisesta päästöstä? Linja?

 22. Ihan hyvä tuomio. Jalolle pinnat siitä että rehellisesti kertoo taustat; Koitin ottaa kropalla kaverilta vauhdin pois. Jos palataan Kiviranta – Savolainen tanssipariin, niin mitäs se Savo sanoikaan..? Seliseliseli

 23. Yhdestä töötistä riittää kyllä juttua mutta asiantuntemus kai sitten puuttuu kun peleistä ei puhuta.
  Pudotuspelit parasta aikaa pelaajille ja jopa osalle katsojia..

 24. Linja on, että linjaa ei ole. Ei peleissä tuomareilla, eikä kabineteissa kurinpitäjillä. Mailalla saa välillä lyödä pataan punaisen arvoisesti ja välillä mennään pelkällä jäähyllä. Oli huuli auki tai ei. Tosin ei ole linjaa joukkueillakaan. Osa tehtailee selvityspyyntöjä ja osa kunnioittaa pelissä tehtyä päätöstä, oli se reilu tai ei. Jos katsotaan tätä casea, niin olihan tuo neljä peliä oikein. Tapa saada ratkaisu vaan sylettää. Erän piti valittaa saadakseen oikeutta. SSV ei ilmeisesti valittanut ja oikeus jäi toteutumatta.

 25. Ai että! Playoffsit käynnissä, tulospalvelut takkuaa, pelikieltoja jaellaan ja lopulta Classic häviää kauden viimeisen pelinsä. Kyllä tämä on penkkiurheilijan parasta aikaa!

  Ihan hyvä linjanveto kurinpidolta. Ei Kouvo yritä vahingoittaa, mutta ei tuollaiset ajelut kuulu lajiin. Lätkässäkin tuosta olisi tullut penalttia.

 26. Sami: Viime vuonnahan Classic voitti kauden viimeisen pelinsä ja me hävittiin. Toivottavasti eivät ota tavaksi. 🙂

 27. Jyväskylässä Bergman tosiaan penkitti Heikkisen typerän jäähyn jälkeen. Ennen sitä miehellä tuntui olevan vähän liikaa kierroksia ja oli useamman kerran rouhimassa vastustajaa. Hyvä veto koutsilta ottaa jäähyherkkä mies jo hävityn pelin keskeltä pois ettei sattunut ylilyöntejä enempää.

  Tosin Heikkisen muistaakseni Pylsyyn kohdistama pusu ei ollut lähelläkään samaa kaliberia kuin Kouvosen niitti. Tää Kouvosen pusu oli, niinkuin mies itsekin totesi, tarkoitettu ottamaan kaverilta vauhti pois eli harkittu pysäytysyritys. Sattui osumaan vielä vähän liian korkealle. Kurinpitäjältä hyvä linjaus ettei nämä kuulu peliin. Näin Jyväskyläläisten kiikareiden läpi katsottuna ihan oikea tuomio. Pelikiellon pituuteen en ota kantaa, mutta hyvä, että lisäkakkua tuli.

 28. Mitkä nämä valitukset ovat että jollain joukkueella on omat säännöt??

 29. Eli kohta voidaan uutisoida Kouvosen saaneen ”yli puolen vuoden pelikiellon” kun Happee putoaa ja pelikielto raukeaa vasta lokakuussa.

 30. Jos ei Happee tästä kaikesta pörinästä revi lisäenergiaa, niin mistä sitten. Luulisi kentälle astelevan ärsytetyn hirvilauman. Pelatessaan omilla vahvuuksillaan Happee ei anna palaa Erälle.Eikä homma puhtaasti pelillisin perustein arvioituna ole Kouvosen poissaolosta kiinni. Toivottavasti valmennus saa suunnattua fokuksen jälleen oikeisiin asioihin.

 31. Loistavaa, uskoni liigan kurinpitoon on palautunut. Päätös ja rangaistus teosta, ei seurauksesta.Tosin kannattaa antaa Kouvosellekin rispektiö,kun myönsi virheensä.Jos junnu tekee plaijareissa ekat kaksi maali, ei se voi olla peruste että taklataanpa päähän niin oppii? Päähän kohdistuneet taklaukset on yksinkertaisesti kitkettävä pois joka lajista. PISTE!