Pitkän pelikiellon väärällä nimellä pelaamisesta saanut: ”Ei tahallinen teko”

Tuomas Savukoski (numero 47) pelasi viime kaudella Divaria ÅIF:n riveissä. Alkavalla kaudella Savukoski luutii Loviisan Torin puolustuksessa. Kuva: Jari Turunen

Tuomas Savukoski (numero 47) pelasi viime kaudella Divaria ÅIF:n riveissä. Alkavalla kaudella Savukoski luutii Loviisan Torin puolustuksessa. Kuva: Jari Turunen
Tuomas Savukoski (numero 47) pelasi viime kaudella Divaria ÅIF:n riveissä. Alkavalla kaudella Savukoski luutii Loviisan Torin puolustuksessa. Kuva: Jari Turunen

Liigassa ja Divarissa viime kausina ihastuttanut ja vihastuttanut Tuomas Savukoski nousi jälleen tällä viikolla salibandyotsikoihin. Pääkallo.fi uutisoi tiistaina, että Loviisan Toria alkavalla kaudella edustava Savukoski ja ÅIF:a edustava Jesse Tolvanen ovat kauden viisi ensimmäistä peliä pelikiellossa, koska he kävivät pelaamassa väärillä nimillä keväällä Salibandyliiton alaisessa aluesarjassa. Savukoski kertoi keskiviikkona oman näkemyksensä asiasta Pääkallo.fi:lle.

Savukoski ja Tolvanen pelasivat maaliskuun 7. päivä Etelä-Suomen aluesarjaa. Kummankaan pelaajan edustusoikeus ei ollut keväällä kyseisessä aluesarjajoukkueessa. Aluesarjan säännöissä todetaan, että sarjassa pelatakseen on oltava lisenssi kunnossa ja edustusoikeus aluesarjaan kuuluvassa joukkueessa.

Tuomas Savukoski, olet viisi ensimmäistä Divari-peliä pelikiellossa. Miten kommentoit tapausta?
– No tota, se meni vähän silleen, että olen joskus aikaisemmin pelannut tässä kyseisessä joukkueessa. Ja nyt keväällä ne pyytelivät pelaamaan, koska niillä oli vain kuusi pelaajaa tulossa peliin. Ei ollut oikeasti tietoa, että näitä pelejä ei saisi pelata. Luulin, että kyseessä on vain Arena liigan (Arena Centerin järjestämä sarja, jossa ei tarvita lisenssejä eikä edustusoikeuksilla väliä) tyyppinen peli. Ajattelin vain, että mennään vähän höntsäilemään, Savukoski kommentoi.

Aluesarjan vastustajajoukkue ilmoitti ottelun aikana erotuomarille Savukosken ja Tolvanen edustuskelvottomuudesta. Erätauolla kaksikko laputettiinkin punaisilla korteilla ulos ottelusta. Molemmille tuomittiin pelirangaistus.

– Väärällä nimellä pelaamisesta ei myöskään ollut tietoa. Tultiin aika myöhään hallille, eikä siinä alettu mitään kyselemään. En pelannut väärällä nimellä omasta tahdosta ja tietoisesti. Sitten kun tuli dumari erätauolla kyselemään nimiä, niin ihmeteltiin, että mikäs homma tämä on. Ja seuraus on sitten tämä. Ei ollut tosiaankaan tarkoitus. Olimme Jessen kanssa molemmat ihan yhtä pihalla. Meillä oli jo oma kausi loppu, eikä ajateltu hommaa sen enempää.

Ilmaisit Twitterissä tyytymättömyytesi tuomion pituuteen. Mikä siinä mielestäsi mättää?
– Teimme vastineet Salibandyliitolle ja kerroimme oman näkemyksemme. Onhan tuomio iso, kun vertaa vakavampiin rikkeisiin. Sain esimerkiksi kaksi peliä liigassa kun tönäisin tuomaria ja onhan siellä jotkut jääneet kielletyistä aineistakin kiinni ja saaneet saman mittaisia tuomioita. Liitolla oli kuitenkin tieto, ettemme tahallaan tehneet tätä. Ei olisi kuitenkaan mitään järkeä mennä vaikka vitosdivaria pelaamaan – ei kukaan kuitenkaan niin tyhmä ole.

Savukosken mukaan Loviisan Torin suunnalta ollaan aktiivisesti oltu yhteydessä Salibandyliittoon, jotta tuomio saataisin kumottua ja tai lyhennettyä – kuitenkin tuloksetta. Savukoski on alkavalla kaudella kapean pelaajaringin omaavan Loviisan tärkeimpiä pelaajia, joten viiden matsin kakku kismittää kovasti.

– Tollaisesta rikkeestä viisi peliä on vain käsittämättömän paljon, pari peliä olisin vielä sulattanut. Siitä kävin eniten lämpöisenä.

32 comments

 1. Hyvä, että saatiin Savukoskenkin näkökanta asiaan… Jostain kumman syystä alan kääntymään hänen puoleelleen vaikka huolimatonta olikin

 2. Oisko niin, että joku toinen olisi hoitanut pelaajalistan ottelusta ja nämä sankarit eivät tienneet, että väärillä nimillä mennään?

 3. Täysin oikea tuomio! mitä menee sinne leijumaan ja pelailee väärällä nimellä.Kärsikööt oman rangaistuksensa. Säännöt on säännöt!

 4. Säännöt on sääntöjä ja kakkua pitää tulla, mutta kyllähän viisi peliä on täysin kohtuuton. Aika lujaa saa vastustajaa teloa että saa viiden pelin kakun ja nyt oli kyseessä väärällä nimellä pelaaminen.

 5. No tyhmyyttäänkö savukoski on mennyt sinne pelaamaan, kuulostaa selittelyltä. Viisi peliä tosin on paljon, kun aidoista rikkeistä peleissä tulee 1-3 peliä.

 6. ”Aika lujaa saa vastustajaa teloa että saa viiden pelin kakun ja nyt oli kyseessä väärällä nimellä pelaaminen.”

  Väärällä nimellä pelaamisesta kuuluu saada kova rangaistus. Savukosken pitäisi olla sen verran kartalla että tietää mitä pelejä on menossa pelaamaan ja sen perusteella vetää johtopäätökset onko pelioikeutta vai ei. Toki tässä voi olla että alasarjajoukkue on kusettanut Savukoskea, mutta Savukoski on myös antanut itsensä tulla kusetetuksi.

 7. Tietenkin tiesivät menneensä pelaamaan ilman edustusoikeutta. Siksi ovat käyttäneet vääriä nimiäkin. Ajattelivat vain, että ei siellä kukaan heitä tunne ja nyt kun tunsikin, niin ollaan niin viattomia 🙂

  Kaikille on ollut alusta asti selvä, että pyydetään kaverit mukaan ja koska ei ole edustusoikeutta, niin laitetaan väärät nimet, niin ei jäädä kiinni liiton tarkastuksissa. Ei missään ”areenasarjoissa” edes ole mitään pelaajaluetteloita, eli täysin tietoinen ja tahallinen teko sekä pelaajilta että myös alasarjan joukkueelta. On myös todella huvittavaa sanoa, että ei olisi tiennyt sarjatasosta. varmaan on pelin merkitys käynyt selville.

  Se tässä ärsyttää, että luimistelee kuin rikollinen peleihin ja sitten kun jäädään housut kintuissa kiinni, ollaankin niin totaalisen tyhmää ja viatonta. Eikö ole sen verran selkärankaa, että sanotaan, että halusin pelaamaan, vaikka väärä sarja ja autoin kavereita kun halusivat voittaa vilpillisin keinoin. Nyt jäätiin kiinni, teinpäs väärin, kärsin rangaistuksen ja tästä eteenpäin… mutta ei. Samanlaisia selityksiä kuin suomalaisilla hemohes-hiihtäjillä. 🙂 O

 8. Pelaajan taklaaminen tajuttomaksi ja sairaalahoitoon -> pelikieltoa 4 ottelua.

  Aluesarjassa väärällä nimellä -> pelikieltoa 5 ottelua.

  Kurinpito on vaikea laji?

 9. Pari vuotta sitten miesten kakkosdivarissa tapahtui seuraavaa: pelaaja siirtyi uuteen seuraan ja ilmoitti että ei pelannut edellisellä kaudella missään. Lisenssi hoidettiin kuntoon ja liitosta varmistettiin peli-oikeus ennen kuin peluutettiin. Siirtoahan ei tarvitse tehdä jos pelaajalla ei ole ollut voimassa olevaa lisenssiä edellisellä kaudella. No, ensimmäisen pelin jälkeen liitosta tuli tieto että vastustaja on tehnyt protestin edustusoikeudettoman pelaajan peluuttamisesta. Pelaaja oli edellisellä kaudella pelannut ilman lisenssiä jonkun alasarjan pelin, eli ilman edustusoikeutta. Pelaaja asetettiin välittömästi pelikieltoon. Väliin jäi käytännössä kaikki kevätkauden pelit. Tuomio tuli myöhemmin, puoli vuotta pelikieltoa. Seuraa ei rankaistu.

 10. Lukureita molemmat!

  Arena Centerin järjestämissä liigoissa on pelaajaluettelot, liiton tuomarit ja säännöt. Eli Savukosken selitys on täysin uskottava. Miehen tiedetään saapuvan paikalle yleensä pelin alkamisaikaan ja kiertävän kaikennäköisiä pelejä.

 11. Kylhän se käytännössä menee noissa niin, että ko. joukkueen puuhamies tms pyytää jeesejä ja hoitelee noi pöytäkirjahommat sit miten hoitaa. Pelaaja ei välttämättä tiedä onko pelikelpoinen ja miten homma on papereissa hoidettu.

  Pidän siis ko. pelaajien selitystä aika uskottavana. Pelikiellon pituuteen en ota kantaa, mutta kyl toi seura/joukkue puuhamiehineen tulisi nostaa esiin myös, koska vastuusta aika iso osa kuuluu nimenomaan sille henkilölle, joka on alunperin pyytänyt jeesiksi pelaajia muusta seurasta ja sit kikkaillut pöytäkirjan kasaan.

  Ja melkoista tyhmyyttä myös pyytää ton tason peliin jotain liiga/divaripelaajia, jotka pistävät taitotasollaan silmään kuin kameli Sellossa (sorry heikko kielikuva 😉 ja vaikuttavat siten pelin kulkuun ’liian näkyvästi’.

 12. Tässä koko jutun juoni on siinnä, tuleeko kurinpitäjien edustusoikeuksissa miettiä teon tahallisuutta? Mun mielestä EI, säännöt on sääntöjä ja pelaajan pitää itse tietää ”höntsäilyissä” onko pelikelpoinen vai ei.

  Tuomio on täysin oikea ja näyttää oikeaa suuntaa niille jengeille ja pelaajille, jotka edustaa väärillä nimillä pelaamista. Hyvä liitto tässä asiassa!!

 13. Ja lisätään nyt vielä, että tuota voi verrata yksilöurheilijan dopingiin eli onhan toi epäurheilijamaista toimintaa, vaikka sarjataso ois mikä.

 14. Jännä kun ei ollut tietoa väärillä nimillä pelaamisesta eikä pelioikeudettomuudesta, mutta henkkareita ei kuitenkaan pyydettäessä näytetty tuomarille.

 15. ”Väärällä nimellä pelaamisesta kuuluu saada kova rangaistus.”

  Miksi kuuluu saada? Mikä tuossa rikkomuksessa on niin vakavaa että siitä pitää saada niin kova rangaistus että eri sarjatasoilla vastustajaa selvästi vahingoittamistis tarkoituksessa tehdyistä typeryyksistäkään ei yleensä tule viittä peliä pelikieltioa.

 16. Voisiko tätä(kin) asiaa edes yrittää ajatella seurojen näkökulmasta, siis miksi tälläisestä tulee pelikieltoa jne jne..

  Näitä ilmaiseksi pelaavia ”sankareita” – enkä nyt viittaa jutun pelaajiin – riittää joka sarjassa, siksi edustusoikeuttomalle pelaajalle pitää tulla kunnon kakkua.

  Ja jos juttuun vielä jotain, niin on melko tyhmää yrittää selittää tyhmyyttä tyhmillä selityksillä..

  Onko muuten Loviisan kanta näihin höntsäpeleihin salliva? Mitäs jos Savukoski olisi loukkaantunut tässä pelissä, yleensä kunnon pelejä pelaavien seurat estävät nämä höntsäilyt.

 17. Samalla tavalla kuin doping- rikkeissä, on vastuu pelaajan. Jos menet pelaamaan pelejä, niin varmaan kannattaa selvittää saako niitä pelata. Oma moka, ja voi voi.

 18. Varmaan on toimittu ihan sääntöjen mukaan. Sääntöjä voi muuttaa joku liittohallitus tai vastaava, jonka jäsenet ovat säännöt joskus hyväksyneet. Ei muuta kuin liittokokoukseen seuran edustajaksi päättäjiä valitsemaan eli tyhmiä päättäjiä pois pudottamaan.

  Tämän keskustelun yksi pääpointti on siinä, että pelaajan tahallisesta vahingoittamisesta (esim. ns. sairaalakuntoon) selviää siis jollain viiden ottelun pelikiellolla) ja saman saa väärällä nimellä pelaamisesta.

  Mielestäni tässä on kysymys siitä, että vastapelaajan telomisesta pitäisi saada paljon pidempi kakku, jos näytöt ovat selkeät. Sen sijaan viiden pelin pelikielto vastustajoukkueen huijaamisesta on ihan kohdallaan.

 19. Kuten sanottua, pelaajalistat laatinut joukkueen edustaja on varmasti ollut säännöstä tietoinen, joten rike on ollut tahallinen. Miksipä nimiä muuten olisi väärin kirjattukaan? Savukoskin kannattaa siis ensisijaisesti suunnata kiukkunsa näille kavereille, jotka eivät häntä asiasta infonneet.

  Tosin, jos savukoski olisi ollut asiasta tietämätön, miksi hän olisi kieltäytynyt esittämästä henkkareitaan tuomareille? Toisessa langassa olevan kommentin mukaanhan näin tapahtui.

 20. Sitten joku kysyy, että miksi näistä tulee saada kova rangaistus?

  Syynä voinee pitää pelotevaikutusta. Tälläiset rikkeet ovat harkittuja ja ainakin normaaleissa liiton divareissa joukkueen nimilistoja täyttelevät kyllä takuuvarmasti tietävät, että ilman asiallista lisenssiä ei sarjapelejä pelata. Lisäksi tätä voi pitää myös melko epäurheilullisena, harkittuna tapana hakea sääntöjenvastaista etulyöntiasemaa otteluissa.

  Pelin tiimellyksessä suoritetut taklaukset, huitaisut tai muut ylilyönnit taas ovat yleensä useimmiten vahinkoja tai hetkellisiä tunnekuohuja, jotka sinällään ovat aika kiinteä osa urheilua. Niitä tapahtuu eikä minunkaan mielestäni niistä ole kohtuullista langettaa valtaisia pelikieltoja, paitsi jos teot ovat toistuvia tai selvästi tahallisia ja/tai vahingoittamiseen pyrkiviä.

 21. ”Nuija”:lle; tarinasi kuulostaa uskomattomalta. Voiko liitto ihan oikeesti rankaista yksipuolisesti edellisellä kaudella edustusoikeudettomana yhden pelin pelannutta pelaajaa!?! Nyt äkkiä kilpailusääntöihin ko. rikkeen vanhenemispykälä! Eihän tuollainen voi montaa vuotta seurata pelaajaa… Uskomatonta jos totta.

  Itse olen sitä mieltä että Savukosken rangaistus on linjassa ”rikokseen”. Ja jos kaveri oli tietoinen väärästä nimestä pöytäkirjassa, on hän melkoisen hölmö luullessaan ettei kukaan huomaa (varsinkaan sen ”tapaus Järventaustan” jälkeen, kun kaverilla on keskivertoa parempi tunnettuus sählypiireissä).

 22. Jos maksimirangaistus on viisi ottelua, niin herää kysymys, miksi tässä tapauksessa käytetään maksimirangaistusta. Ymmärtäisin, jos kundit olisi pelannut jonkun tärkeän karsintaottelun nousukarsinnoissa (esim. 4divari -> 3divari) väärillä nimillä. Mutta joku aluesarja, millä ei oo ylipäänsä kilpailullisuuden kanssa mitään tekemistä, niin tuomio tuntuu kovalta. Kurinpidon pitäisi miettiä näissä asioissa myös pelaajan tärkeyttä omalle edustusjoukkueelle ja sarjatasoa millä hän pelaa.

 23. Mano mano. Jengit maksaa kuitenkin tuosta aluesarjasta, ihan oikeeta rahaa ei äidin ja iskän kukkarosta saatua! Joten täysin oikeutettua olettaa, että sääntöjä noudatetaan. Maksimi on ihan oikea tuomio,koska kyseessä on pääsarjoja pelaavat pelaajat = varmasti haittaa tuuraajana maksavaa vastustajaa enemmän kuin perusaladivari jyrä tuuraamassa. Perusjyrälle rankaistus olisi varmaan ollutkin vähemmän kuin 5 peliä. Toistan vielä, oikeus voitti tällä kertaa…

 24. ”Miksi kuuluu saada? Mikä tuossa rikkomuksessa on niin vakavaa että siitä pitää saada niin kova rangaistus että eri sarjatasoilla vastustajaa selvästi vahingoittamistarkoituksessa tehdyistä typeryyksistäkään ei yleensä tule viittä peliä pelikieltioa.”

  En vertaisi näitä asioita pelitilanteisiin. Pelitilanteessa on tunne mukana joka vaikuttaa tekemiseen ja pelitilanteet ovat nopeita ja muuttuvat valtavasti hetkessä. Väärän tai oikean päätöksen lopputulos nopeassa pelitilanteessa voi olla kaikkea upean katkon ja useamman pelin pelikiellon välillä. Toki jos yrittää vahingoittaa vastustajaa niin kyllä siitäkin voi pitkän huilin antaa.

  Varmasti suurin osa näistä väärällä nimellä pelaavista ovat täysin tietoisia vilpistä. Teko on siis todennäköisesti harkittu. En usko että Savukoskelle tai keskiverto väärällä nimellä pelaavalle on soitettu 5 min ennen pelin alkua pelaamisesta. On siis ollut kohtalaisesti aikaa selvittää mitä pelejä on menossa pelaamaan ja siinä voi sitten miettiä että ottaako riskin vai jättääkö pelaamatta.