Pääkalloanalyysi: Classic ennakkosuosikkina miesten Superfinaaliin

Kuva: Topi Naskali

Kuva: Topi Naskali
Kuva: Topi Naskali

Kumpi vie miesten Superfinaalin? Mitkä osa-alueet puoltavat Classicin mestaruutta? Entä missä asioissa Oilers on etevämpi? Analyytikko Jani Hakkarainen kertoo seuraavassa klo 16.30 alkavan finaalin lähtökohdat.

Ylivoima

Sekä Classicillä että Oilersilla on huippuluokan ylivoimakoostumukset. Classicin ykkösylivoima Mikko Leikkanen, Krister Savonen/Jussi Piha, Nico Salo, Eemeli Salin ja Sami Johansson oli välierissä Viikinkejä vastaan sanalla sanoen jäätävä. Kaikki pelaajat ovat jatkuvassa, tarkoituksenmukaisessa liikkeessä. Kaikki pystyvät sekä rakentamaan peliä että viimeistelemään. Ylivoimapelaaminen on hyvin kokonaisvaltaista. Alivoima ei voi merkata vain joitakin asioita. Classicin ylivoima on kuin ameeba, joka pystyy sopeutumaan alivoimaan ja löytämään siitä aukot. Kannattaa silti seurata erityisesti Johanssonin, Leikkasen ja Salinin täsmälaukauksia. Jokerikorttina penkiltä löytyy Lassi Vänttinen.

Oilers pystyy Happeen ohella ainoana liigajoukkueena vastaamaan Classicin ylivoimaan. Viikingit ei siihen pystynyt. Espoolaisilta löytyy huimaavaa yksilötaitoa riittävästi. Matias Kaartinen rakentaa ja rightin pommittajat viimeistelevät. Kokenut rightin viimeistelijä Markus Olkkonen on äitynyt erinomaiseen kevätvireeseen.

Alivoima

Vajaalla pelaamisen pitäisi olla Classicin heiniä. Tamperelaisten alivoima on ollut pudotuspeleissä aivan vastaavalla tasolla kuin joukkueen ylivoima.

Classic pelaa varsin peittävää alivoimaa. Ensisijaisesti pyritään miehittämään keskusta ja peittämään laukaukset laidoista ja viivasta. Tamperelaisilla on kuitenkin valmius iskeä pallolliseen painetta syvällä omassa päässä, jos paikka aukenee esimerkiksi pienen pomputtelun ansiosta.

Jos Classic alivoimalle joutuu, kannattaa seurata Leikkasen upeaa peittopeliä. Hän osaa sijoittua erinomaisesti pallottomankin pelaajan vetolinjalle ja kykenee ottamaan peittoasennon oikea-aikaisesti.

Varsinkin puolivälierissä OLS:a vastaan mutta myös välierissä Classic esitti lisäksi maailmanluokan pallollista peliä alivoimalla. Oululaisia pidettiin suorastaan pilkkanaan. Näissä tilanteissa Classicin pallollinen taito nousee korkeaan arvoon.

Kaiken kaikkiaan yli- ja alivoimapeli menee ennakolta Classicille. Vapaalyönneissä tamperelaisilla oli sen sijaan Viikinkejä vastaan roimasti parannettavaa. Siihen Classicin luulisi panostaneen tämän viikon, koska yleensä yksittäisissä arvo-otteluissa tulee lähinnä vapaalyöntejä, ei rangaistuksia.

5v5

Yhden ottelun finaalit ovat tyypillisesti lajista riippumatta hyvin tarkkaa peliä, jossa puolustussuuntaan pelaaminen ja vastustajan virheiden kyttääminen korostuvat. Tätä odotusarvoa tukevat Classicin ja Oilersin viisikkopuolustusjärjestelmät sekä karvauksessa että omassa päässä. Molemmat joukkueet käyttävät nykyaikaista alueellista miesvartiointia. Se tarkoittaa, että pelipaikat pyritään pitämään samalla kun jokainen merkkaa yhden vastustajan vartioitavakseen. Ainakin omalla alueella puolustajat ja keskushyökkääjät vartioivat omaa miestä läheltä, jopa iholta. Tarkoitus on ottaa tila ja aika pois taitavalta vastustajalta ja tukehduttaa hyökkäyspeli tällä tavalla.

Mikäli finaalin tuomarilinja on hyvin salliva, oman miehen vartiointi helpottuu huomattavasti. MM-finaaleissa on nähty jopa sitomista ja estämistä mailalla. Tässä tapauksessa pelistä muodostuu melkoista 1v1-vääntöä, joka on fyysistä ja hyvin tarkkaa. Pelistä tulee kuin tanssia partnerin kanssa. Silloin 1v1-voitot korostuvat hyökkäyspelissä. Alueellisilla ylivoimilla ei saavuteta vastaavaa etua kuin aluepuolustusta vastaan. Omasta vartioijasta pitäisi päästä eroon – pallolla tai ilman palloa. Vastaavasti puolustuspelissä tulevat merkitsemään kaksinkamppailuhäviöt. Yksikin sellainen saattaa silloin ratkaista kullan kohtalon.

Toinen ratkaiseva asia pelin kuvan kannalta on karvauksen taso. Jos kumpikin karvaa pääsääntöisesti vain keskialueella, pelistä tulee pitkiä hyökkäyksiä vuorotellen (”käsipalloa”). Mikäli edes toinen joukkue kuitenkin karvaa paljon myös koko kentän alueella (prässikarvaus), alkaa peli virtailla enemmän päästä päähän (”jääkiekkoa”). Silloin nopeat hyökkäykset alkavat korostua pitkien hyökkäyksien sijasta ja maalipaikkoja syntyy enemmän.

Sekä Classic että Oilers pystyvät prässikarvaukseen – joko jatkuvasti tai ”pumppaamalla”, jossa työnnetään keskialueen karvauksesta prässiin. Onkin hyvin mielenkiintoista nähdä joukkueiden pelisuunnitelma tältä osin.

Oilers on kauden aikana käyttänyt prässiä enemmän kuin Classic. Espoolaisten päävalmentaja Akseli Ahtiainen myös pitää hyvin paljon aktiivisesta koko kentän puolustamisesta. Lisäksi Viikingit sai muutaman kerran Classicin pelin sekaisin hyvin rohkealla prässillä.

Saattaa siis olla, että Oilers yrittää muuttaa pelin kuvan prässillä ”käsipallosta” ”jääkiekoksi”. Se olisi luultavasti espoolaisten etu, vaikka Classic taitaa myös nopeat hyökkäykset. Oilersille sopii paremmin hieman avoimempi peli kuin staattisempi ”käsipallo”. Siinä Classicin hyökkäysase jauhaa todennäköisesti Oilersin puolustuksen ennemmin tai myöhemmin palasiksi.

Viisikot

Tiivistetysti Classicin pelaajiston kärki on terävämpi ja siinä on selkeämpi hierarkia kuin Oilersilla. Nico Salon johtama ”superfemman” on ollut tämän kauden paras viisikko. Jussi Pihan kakkonen on tukenut hienosti taustalla ja noussut tarvittaessa esiin ratkaisemaan. Kolmanteen viisikkoon tamperelaisten taso sitten tippuu selvästi. Mutta yhdessä ottelussa lepoviikon päätteeksi pystyy pelaamaan pääsääntöisesti kahdella viisikolla. Niin tamperelaiset tekivät jo pitkälti kuuden ottelun sarjassakin välierissä.

Classicin superviisikon haastaa Kaartisen ympärille kasattu Oilersin ykköskenttä, jossa on nähty pieniä miehistömuutoksia vielä välierissäkin. ”Kaartiset” edustavat myös korkeaa laatua, mutta eivät aivan niin korkeaa kuin Salon viisikko.

Kakkosten kamppailussa on ennakolta tasaisempaa. Oilersin on rakentanut oman kakkosensa Olkkosen ympärille. Kolmosten otatus menee sitten jo ennakolta selvästi espoolaisille. Heidän materiaalinsa on leveämpi kuin Classicin.

Yhdessä ottelussa leveydellä ei kuitenkaan luultavasti ole juurikaan merkitystä.

Maalivahtipeli

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Classicin maalia finaalissa vartioi Lassi Toriseva ja Oilersin veräjää Joonas Kaltiainen. Kumpikaan ei ole koskaan pelannut missään tämän mittaluokan ottelussa. Siinä suhteessa puntit ovat tasan. Toriseva on hieman suurikokoisempi ja sikäli peittävämpi maalivahti kuin Kaltiainen, joka joutuu tulemaan enemmän vastaan tehdäkseen itsensä suuremmaksi.

Kaltiainen on pelannut tasaisemman kauden kuin Toriseva, joka joutui useasti runkosarjassa luovuttamaan torjuntavastuun Joni Järviölle. Toisaalta pudotuspeleissä Toriseva on ollut elävä muuri silloin, kun paikka on ollut tiukin. Näin kävi erityisesti kahden viimeisen Pasilan Viikingit-välierän ratkaisuhetkillä.

Ennakolta joukkueiden maalivahtipelissä ei siis ole nähtävissä suurta eroa. Pudotuspelien torjuntaprosentitkin ovat lähellä toisiaan: Toriseva 81,6% ja Kaltiainen 79,1%.

Valmennus

Pukumiesten vääntö menee tamperelaisille. Petteri Nykyllä ja Samu Kuitusella on kokemusta nykyisissä rooleissaan vastaavista otteluista miesten MM-kisoista. Nykky on ollut kaksi kertaa voittamassa miesten MM-finaalia päävalmentajana. Hän tietää, miten joukkue valmistetaan yhteen finaaliotteluun.

Oilersin Akseli Ahtiaiselta vastaava kokemus puuttuu, vaikka hän on kerran luotsannut Oilersin mestaruuteen – Nykyn kanssa kymmenen vuotta sitten. Viime MM-kisoissa Ahtiainen oli Suomen penkin takana, mutta kakkosvalmentajana ja häviämässä.

Lisäksi Kuitunen ja Mikko Hernetkoski pesevät Oilersin Mikko Alangon ja Hannu Mattilan apuvalmentajien vertailussa 6-0. Puntteja ei tasoita edes Oilersin joukkueenjohtaja Jouni Vehkaoja, joka on pelaajana kaksinkertainen maailmanmestari.

Kuten Henri Pitkänen ansiokkaassa päävalmentajien haastattelussaan asian kiteytti: vastakkain ovat mestari ja kisälli.

Summa summarum: Classic on Superfinaalin ennakkosuosikki.

10 comments

 1. No olipa heikko esitys tältä ”analyytikolta”! Ei yhtään paista tamperelaisuus taustalla saati se, ettei Oilersin pelejä pleijareissa ole nähnyt..

 2. HAHA on oikeassa. Ihan suotta sitä otetaan mailoja mukaan kun voittaja on jo selvillä. Mennään vaan porukalla dokaamaan. Ihan tosi Hakkarainen. Mitäpä veikkaat sun uskottavuudelle käyvän jos nyt käykin että Oilers sattuisi voittamaan. Muutenkin alkaa kyllä tää superfinaali tulemaan korvista kun joka paikassa hehkutetaan yhtä ottelua. Sinne joko tullaa tai ei tulla mutta jatkuva asiasta spämmääminen alkaa jo ärsyttämään niin että jengi vittuunnuksissaan jää himaan katsomaa telkkarista. Markkinointi on markkinointi ja ärsytys on ärsytystä.

  Toinen on tämä tällä sivulla silmään pistävä Classic-hehkutus. Nykky nostetaan heti jumalasta seuraavaksi ja Ahtiainen on ihan nöösipoika. Jos on Nykky se jumalasta seuraava, niin Salo on se jumala. Jotain rajaa nyt noihin juttuihin.

  ps. Väitän että yli- ja alivoiman ominaisuuksilla ei ole merkitystä, koska tässä ottelussa ei tulla antamaan yhtään jäähyä. Paitsi Savolaiselle punainen munista puristamisesta.

 3. Valitettavasti salibandyssä ei ole yhtään toimittajaa tai ”analyytikköä” jonka kirjoituksesta ei ”paista läpi” kirjoittajan tausta.
  Nuori laji ja pienet resurssit ovat varmasti syynä ja kun ns. urheilutoimittajat eivät ole vielä perehtyneet riittävästi salibandyyn eivätkä seuraa aktiivisesti edes liigaa, niin olemme salibandyn erikoistoimittajien mielipiteiden varassa.
  Samoin meillä lukijoilla on myös omat suosikkimme ja tästäkin syystä esim. Hakkaraisen Tamperelainen näkemys häiritsee.

 4. Voiko runkosarjan voittaja olla lähtemättä ennakkosuosikkina finaaliin? Voiko kaksinkertainen MM-valmentaja olla muuta kuin ennakkosuosikki valmentajia vertailtaessa? Tarkoittaako ennakkosuosikki sitä, että voittaa ottelun 100% varmasti? Meneekö analyytikon maine, jos ennakkosuosikki ei voitakaan?

  No ei.

 5. Hyvä Hiski, juuri näin. Analyysi koski ennakkoasetelmia, ei tässä mitään varmaa voittajaa julistettu.

 6. Tottakai Classic on ennakkosuosikki, mutta kyllä joku arvo pitää antaa vastustajallekkin. Ei voi olla niin, että tässä tilanteessa toinen on kaikilla elementeillä mitattuna selkeästi parempi, eikä toisella ole käytännössä mitään mahdollisuuksia. 80% analyysistä kertoo miten ylivertainen Classic on, joten todellisuudessa analyysin tekijällä ei ole todellista tietoa vastustajasta. Noin yksipuolisen analyysin jälkeen Hakkaraisen todellakin kannattaa pitää varpaat ja sormet ristissä Classicin puolesta.

 7. ”Sekä Classicillä että Oilersilla on huippuluokan ylivoimakoostumukset.”

  ”Oilers pystyy Happeen ohella ainoana liigajoukkueena vastaamaan Classicin ylivoimaan. ”

  ”Kokenut rightin viimeistelijä Markus Olkkonen on äitynyt erinomaiseen kevätvireeseen.”

  ””Kaartiset” edustavat myös korkeaa laatua, mutta eivät aivan niin korkeaa kuin Salon viisikko.”

  ”Kakkosten kamppailussa on ennakolta tasaisempaa. Oilersin on rakentanut oman kakkosensa Olkkosen ympärille. Kolmosten otatus menee sitten jo ennakolta selvästi espoolaisille. Heidän materiaalinsa on leveämpi kuin Classicin.”

  ”Kaltiainen on pelannut tasaisemman kauden kuin Toriseva…”

  Kyllä kai tuossa jotain hyvää Oilersistakin sanotaan?

  Veikkauksen kertoimet muuten ennustavat Classicin olevan ottelun lopullinen voittaja 68.97% todennäköisyydellä. Meneeköhän Veikkaukselta maine, jos Oilers sattuisi voittamaan?

 8. No niin HEIKKI saapi kommentoida lisää Hakkaraisen tietämättömyyttä.