Kanadan kapteeni: ”Kansainvälinen salibandyliitto pyysi anteeksi haamumaalia”

Kuva: IFF

Kuva: IFF
Lauri Hannelius (nro 6) kipparoi Kanadan maajoukkuetta. Kuva: IFF

Viro ja Kanada kohtasivat keskiviikkona miesten salibandyn MM-kisojen neljännesvälierissä Riga Arenalla. Viro oli ottelussa selkeästi parempi ja vei voiton loppuluvuin 16-4. Viro tulee kohtaamaan puolivälierissä Tshekin.

Kanadan suomalainen kapteeni Lauri Hannelius harmitteli erityisesti vaikeaa alkua.

– Vaikea lähtö peliin, kun Viro laittoi prässin päälle. Siitä alta ei oikein päästy pois, ja vastustaja iski nopeasti 4-5 maalia. Sen jälkeen oli vähän paha lähteä rakentamaan, Hannelius kertasi.

Ottelussa nähtiin yksi erikoinen tilanne, kun suomalaistuomari Mikko Alakare vei virolaispelaajan maalintekoyrityksen videotuomarin käsittelyyn ensimmäistä kertaa MM-historiassa. Ottelua seuranneiden hämmästykseksi selkeä rimalaukaus tuomittiin maaliksi. Tilanne näkyy otteluvideolla kohdasta 1.07.45 eteenpäin.

– Se tilanne tarkistettiin videolta, ja siitä tulee varmaankin vielä virallista tietoa. IFF tuli pyytämään jälkikäteen anteeksi. ”Maali” siis tarkistettiin videolta, mutta jälkikäteen tultiin pyytämään anteeksi IFF:n toimesta, että tuomio oli virheellinen, Hannelius valotti.

IFF:n pääsihteeri Pi Liljelund oli tapauksesta harmissaan ja vaitonainen, mutta kommentoi seuraavaa.

– Laitteistossamme on tekninen vika, joka johti siihen, että annettiin väärää tietoa maalin hyväksymisestä.

Itse maali ei ottelua ratkaissut millään tavalla, sillä kyseessä oli Viron 9-2-johtomaali. Käytännössä Kanadalla olisi kuitenkin ollut mahdollisuus tehdä ottelusta protesti, ja se olisi myös mitä todennäköisimmin hyväksytty.

Kisat ovat olleet Kanadalle hiukan haasteelliset. Joukkue kaatoi maalilla Thaimaan ja Singaporen. USA-pelissä nähtiin romahdus, kun naapurimaa voitti kilpakumppanin luvuin 8-1, ja Viro-ottelu oli vaikea pelillisesti sekä tuloksellisesti.

– Pikkuisen ollut sairastelua ja vatsatautia. Osa joukkueesta on kärsinyt ilmeisesti ruokamyrkytyksestä, ja siksi muutama hyvä pelaaja ei ole ollut käytettävissä. Itsekin jouduin huilaamaan Singapore-pelin, Hannelius sanaili.

Kanada pelaa kisoissa sijoista 9-12, ja sen suhteen tärkeimpänä panoksen voi pitää sitä, että paras ei-eurooppalainen maa pääsee mukaan ensi kesän World Games -turnaukseen Puolan Wroclawiin. Thaimaa ja Singapore ovat jo Kanadan alapuolella, ja joukkueen pitäisi pystyä sijoittumaan samoista sijoista pelaavan USA:n yläpuolelle. Seuraavassa ottelussa vastaan on tulossa joko Tanska tai Latvia.

– Ei tässä mitään. Huomenna on seuraava peli, ja se on aamuottelu. Lähdetään hakemaan hyvää sijoitusta. Riippuen USA:n otteista meillä on myös mahdollisuus edetä World Games -lopputurnaukseen, Hannelius pohti.

Kanadalainen salibandy on Suomessa sangen tuntematonta. Joukkueessa pelaa jokunen eurooppalaistaustainen pelaaja, kuten suomalaiset Hannelius ja Valtteri Viitakoski. Hanneliuksen mukaan Kanadan omat sarjat eivät ole tällä hetkellä tarpeeksi kilpailullisia.

– Tosi paljon nuoria on mukana. Kysymys on pitkälti siitä, että kuinka tähän saisi jatkuvuutta siten, että ne pelaajat pysyisivät myös lajin parissa. Sisäisiin sarjoihin pitäisi saada kilpailua. Siis niihin pikkuliigoihin mitä Kanadassa on. Se on se haaste, kun maa on niin iso. Parhaat pelaajat näkevät toisensa vain pari kertaa vuodessa. Eipä siinä oikein pysty tulemaan sellaista kilpailua, että mielenkiinto pysyisi yllä.

– Moni hyvä pelaaja, jonka kanssa olen ollut tekemisissä tässä vuosien varrella on käynyt pelaamassa ne parit kisat ja katsonut, että mikä tämä homma on. Omasta maasta puuttuu kuitenkin kilpailu, ja pelaajat ovat jääneet vähin äänin pois. U19-kuviot ovat hyvällä tolalla Kanadalla, ja sillä suunnalla on hyvää pöhinää. Sieltä pitäisi vain saada jalostettua vielä aikuisikäisiä pelaajia, Hannelius ruoti.

Luonnollisesti monien kanadalaispelaajien juuret ovat jääkiekossa. Tästä hyviä esimerkkejä ovat jääkiekkoa Ilveksen A-junioreissa pelaava Viitakoski sekä Youtube-hirmu Brandon Barber.

Tuleeko pelaajia tällä hetkellä muualta kuin jääkiekon parista?

– On joukkueessa myös joitain ei-kiekkoilijoita mukana. Ottawassa on hyvä tilanne, ja sieltä suunnalta tulee ei-kiekkoilevia pelaajia. Toki jokainen on kuitenkin jossain vaiheessa pelannut jääkiekkoa. Lähinnä se jääkiekko on se mitä kautta pelaajat tulevat, ja on tuossa joukkueessa nytkin ihan aktiivikiekkoilijoita, joille kiekko on päälaji.

Hannelius pelasi Salibandyliigaa Pirkoissa, G-Kooveessa ja Kooveessa. Viimeiset vuodet ovat kuitenkin kuluneet kakkos- ja kolmosdivisioonassa. Viime kaudella joukkueena toimi kakkosessa pelaava Ilves ja tällä kaudella kolmosdivisioonan Ilves III.

Hannelius, 33, paljasti Pääkallo.fi:lle, että nyt meneillään oleva MM-turnaus on tällä haavaa vuodesta 2004 asti Kanadaa edustaneen miehen viimeinen. Pieni takaportti maajoukkuepeleille on kuitenkin olemassa.

– Saa nähdä. Ei pitäisi sanoa koskaan, että ”ei koskaan”, mutta kyllä nämä taitavat olla viimeiset MM-kisat. World Games on sitten eri asia, mutta MM-kisojen suhteen nämä taitavat olla viimeiset, kapteeni päätti.

8 comments

  1. Tuomarin homma on helppoa. Edes videolta ei saada tuomioita oikein.

  2. Farssi mikäli Alakare on viheltämässä enää ainuttakaan ottelua tässä turnauksessa. Olkoonkin että maali ei ratkaissut mitään, halu viedä tilanne videotuomarille oli juuri sellaista ylimielisyyttä ja huomionhakuisuutta mistä tuomareita on arvosteltu. ”Maalitilanne” ei tullut nopeasti, siinä ei ollut näköestettä eikä Alakare ollut huonosti sijoittunut. Pallon hitaasta nopeudesta johtuen yhdistettynä pompun suuntaan, ei ole mitään mikä olisi voinut edes aiheuttaa mitään näköharhaa, esim. verkon heilahdus tai pallon epälooginen kimpoaminen.

  3. Miten se voi olla ylimielisyyttä, jos tilanne voidaan tulkita maaliksi kelaamalla videota 5 minuuttia edes takas?

  4. Porukka on vaatinut videotuomioita käyttöön, ja nyt kun sellainen on niin sekään ei kelpaa. On ”ylimielistä” viedä tilanne tarkastettavaksi? Okei, eli mikään ei siis kelpaa.

  5. Yleensähän se on farssi jos Alakare tuomarina. Ja Vilkki säestää….

  6. Menkää itte viheltämään. Alakare & Vilkki Suomen ykkösiä.

  7. Saako tätä myös hieman peräänkuuluttaa näissä kommenttiosioissa?!? OK, olet pahoittanut mielesi, kaikki ymmärtää nyt sen. Mutta viedä epäselvä tilanne videotarkistukseen (kun sellainen on kerrankin käytettävissä): ylimielisyyttä??? Oikeesti?