Blogit

Blogi: Hyllytetyt tuomarit: ”20 vuoden erotuomariura loppui harvinaisen valitettavalla tavalla”

04.04.
2017
Blogit

Classic-Happee-välieräparista hyllytetty Lasse Vuola kirjoittaa saamastaan kohtelusta oheisessa blogitekstissä. Kirjoituksen mukaan sekä Vuola että Tero Fordell lopettavat pitkän ja ansiokkaan erotuomariuransa tapauksen myötä. Kuva: Esa Jokinen

Vuonna 1997 alkanut erotuomariuramme loppui tänään aamulla nöyryyttävimmällä mahdollisella tavalla kello 9.19. Silloin meille lähetetyssä sähköpostissa ilmoitettiin, että meiltä otetaan kaikki, jo asetellut välieräottelut pois Happeen ja Classicin välisestä sarjasta.

Perustelun saimme soitettuamme erotuomarivaliokunnan puheenjohtajalle. Syynä oli, että olimme tuominneet vain viiden minuutin rangaistuksen Otto Tikalle.

Kääriäinen myös kertoi, että tällaista toimenpidettä ei ole koko kaudella tehty, että jo asetellut ottelut otetaan yksittäisen havaintovirheen vuoksi pois. Kääriäinen oli itse äänestänyt sen puolesta, että saisimme jatkaa sarjan loppuun.

Surkuhupaisaa tässä kokonaisuudessa on, että otteluvalvojan palaute oli positiivista pelin jälkeen. Lehdistötilaisuudessa joukkueiden valmentajat olivat kiitelleet erotuomaritoimintaa. Kurinpitojärjestelmähän on olemassa sen vuoksi, että sinne voidaan jälkikäteen viedä videotallenteiden perusteella käsittelyyn tilanteita, joissa on aihetta epäillä väkivaltaista käyttäytymistä. Eivät nämä jälkikäsittelyt ole johtaneet koskaan siihen, että jo aseteltuja otteluja otetaan pois.

Me emme tienneet, että tällainen ajojahti on ylipäätään käynnissä. Kenelläkään ei ollut selkärankaa soittaa meille, että tällaista ainutlaatuista toimenpidettä edes harkitaan. Agitaattorina tähän ajojahtiin oli saamiemme tietojen mukaan toiminut henkilö, jolla on aina ollut jotain meitä vastaan. Ei voi kuin ihmetellä motiiveja.

Peli on meidän osalta selvä, 20 vuoden erotuomariura loppui harvinaisen valitettavalla tavalla, yhden tilanteen johdosta.

Jäämme ikävoimään pelaajia, jotka uhraavat valtavia määriä aikaa viemällä lajia kohti huippu-urheilua. Heidän kanssaan meillä ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa.

Emme jää ikävöimään narsistisia manipulaattoreita, jotka erotuomariorganisaatiossa pelaavat omia likaisia taustapelejään, josta saavat nautintoa. Heidän kanssaan meillä on aina ollut ongelmia. Harmillista on, että nämä ns. haitallisen valikoitumisen kautta vapaaehtoistoimintaan tulevat yksilöt saavat aikaan niiden henkilöiden poistumaa, jotka ovat liikkeellä oikeista motiiveista – rakkaudesta lajiin.

Lue myös:
Erikoinen ratkaisu – välierien tuomaripari vaihtuu kesken sarjan

Lasse Vuola
Lasse Vuola
Kirjoittaja on kansainvälinen erotuomari ja tamperelainen perheenisä. Vuodesta 2012 alkaen hän on toiminut Salibandyliiton valituslautakunnassa. Päivätyökseen hän toimii asianajajana liikejuridiikkaan erikoistuneessa asianajotoimistossa Helsingissä. Tällä hetkellä hän on tosin opintovapaalla (University of California at Berkeley).