Blogi: Mitä jos pelaisit elämäsi kauden?

Kuvituskuva: Mika Hilska

Kuvituskuva: Mika Hilska

Salibandyn kilpakausi lähenee ja perhoset vatsassa pörräävät jo. Riippumatta siitä, pelaatko liigassa vai höntsäsarjassa, tai oletko kesän jäljiltä iskussa vai pöhnässä, on tulevaisuus vielä avoin.

Sekä ennakkosuosikin etulinjassa että altavastaajan penkillä lähdet kulkemaan samaa polkua. Se, minne polku siitä etenee, onkin tarina erikseen. Tulet kohtaamaan joukkueesi kanssa haasteita, mahdollisesti kovia sellaisia. Voi olla, että koet itse hetkittäin epäonnistuneesi, mutta älä huoli, saat sen myötä mahdollisuuden kasvaa. Olet päättänyt lähteä tälle matkalle, eikö vain? Mikset siis tekisi siitä itsellesi merkityksellisen? Mitä jos pelaisit elämäsi kauden?

Lähtiessäsi matkalle sinulla tulee olla visio siitä, mihin olet menossa. Muuten jäät vaeltelemaan ympäriinsä ja pahimmassa tapauksessa eksyt. Matkallesi tarvitset itsellesi kartan, jonka avulla voit suunnistaa – varsinkin niinä hetkinä, jolloin askel tuntuu raskaalta. Heta Hyttisen kirjoittamassa Rocktähdet – elämää kulissien takana -kirjassa Nightwish-guru Tuomas Holopainen kertoo, kuinka hän vaimonsa (muusikko Johanna Kurkela) kanssa tekee vuosittain aarrekartan, joka on asetettu makuuhuoneen seinälle.

Kartassa on manner lähtöpisteenä, sekä lukuisia eri saaria, mitkä pitää tavoittaa ja valloittaa. Kaikki saaret ovat mahdollisia saavuttaa, mutta jotkut vaativat pidemmän ajan kuin vain vuoden. Holopainen korostaa sitä, ettei ihmisen pitäisi ainoastaan unelmoida, vaan myös tehdä kaikkensa, että unelmat saisi toteutumaan, etteivät ne jäisi kalvamaan mieltä. Hänellä jos jollain on dataa siitä, että tämä kannattaa. Unelmat antavat matkallesi siivet, mutta pysyäksesi tiellä tarvitset itsellesi kartan. Minkälaisten saarien kautta aiot elämäsi kaudella luotsata?

Vaikka lähtökohtaisesti on helppo väittää, ettei miesten liigajoukkueella ja firmaliigan höntsäjengillä ole juurikaan yhteistä, on yksi resurssi molemmille sama: tekemisen laatu. Osaamisen tasosta tai ulkoisista puitteista riippumatta sinä itse voit valita sen, miten käytät aikasi pelin parissa. Pelaamisen kuuluu ensisijaisesti olla hauskaa, mutta mitä jos tällä kaudella hauskuuden ohella myös syventyisit siihen, mitä teet ja miksi?

Mitä jos päättäisit olla joka hetki niin hyvä kuin sillä hetkellä pystyt olemaan – paras versio itsestäsi? Mitä jos päättäisit alkaa etsiä ja ottaa selvää siitä, miten se omalla kohdallasi voisi toteutua? Saatat yllättyä, minkälaisia piileviä kykyjä itsestäsi löydät. Jos laadukas tekeminen ei ole sinulle ainoastaan pitkän aikavälin tavoite vaan myös päivittäinen tapa, on matkasi merkityksellinen. Ja silloin elämäsi kausi on jo hyvällä mallilla.

”Joskus huomaan, että minun on vaikeaa keskittyä peliin, tai että mielessä pyörii häiritseviä ajatuksia. Silloin päätän, että minun pitää skarpata ja otan rutiinit avuksi. Unohdan tulevan pelin ja keskityn täysillä tekemään vain niitä harjoitteita, jotka omaan lämmittelyyni kuuluvat. Ne ovat syntyneet vuosien tuloksena ja siirtyneet selkäytimeen. Osaan ne ulkoa. Fokus on kokonaan niissä, ei missään muualla. Rutiinit auttavat minut takaisin valmistautumiseen ja peliin.”

-Ville Peltonen

Mitä ikinä tavoitteletkin, totuta itsesi arkeen, joka tukee intohimoasi (oletan sen olevan salibandyn pelaaminen). Mene ajoissa nukkumaan ja herää puoli tuntia normaalia aiemmin. Aikainen herääminen ei ole itsetarkoitus, mutta mielen ja kehon virittäminen päivään on. Juo herättyäsi lasi vettä, minkä jälkeen hetki kevyttä liikuntaa. Päälle suihku sekä ravitseva aamiainen. Kuulostaako epämiellyttävältä? Mikäli et ole tottunut moiseen, on se varmasti hankalaa ensimmäisenä aamuna, todennäköisesti vielä toisenakin.

Mutta jaksa tovi. Teosta tulee tapa, kun toistat sen tarpeeksi monta kertaa. Saat pian huomata, että tapa alkaa ruokkia itse itseään. Se synnyttää positiivisen energian kierteen ja alat sietää, jopa nauttia aamuistasi. Uusista tavoistasi on tullut osa luonnollista reagointikaavaa, eikä niitä tarvitse ajatella sen enempää. Uskon, että itsetuntosi vahvistuu. Kenties nostat suoritusmääriäsi, ehkä lisäät uusia liikkeitä. Kuka ties motivoidut löytämään uusia herkullisia (ja samalla myös tapojasi tukevia) aamupalaherkkuja. Mikäli näin, voit adaptoida aamuiset tavat koskemaan myös muuta päivää. Kun tähtäät elämäsi kauteen, pidä kaksi tärkeintä työvälinettäsi, kroppa ja mieli virkeänä. Ne ovat kuin miekka ja kilpi polullasi.

”Keskityn vain seuraavan askeleen ottamiseen. Mistään muusta minun ei tarvitse huolehtia.”

-Veikka Gustafsson-

Kun harjoittelet joukkueesi kanssa, keskity vallitsevaan hetkeen. Terveytesi ja mahdollisuutesi ylipäätään liikkua eivät ole itsestäänselvyyksiä. Olet etuoikeutettu, kun saat juosta pallon perässä. Harvinaisen etuoikeutettu, kun saat mahdollisuuden haastaa itseäsi ja kehittyä rakastamasi pelin parissa. Motivaatio urheilla on jo sinällään yksi lahjakkuuden muoto. Jätä siis liian kevyet kengät kotiin ja ole läsnä treenatessasi. Sisäistä, mitä olet tekemässä ja pyri aina tekemään se sata lasissa. Et ehkä ole joka päivä parhaimmillasi, mutta halutessasi pystyt pääsemään kyseisen päivän parhaimpaasi.

Legendaarinen koripallovalmentaja John Wooden kehottaa tekemään jokaisesta päivästä oman mestariteoksensa. Tee sinä jokaisesta harjoituksestasi sellainen. Ole läsnä kehossasi täydellisesti ja ankkuroi itsesi olemassa olevaan hetkeen. Kun toistat tätä, siitä muodostuu sinulle tapa. Ja jopas jotakin, saatat alkaa huomata vaikutuksia myös muissa elämäsi osa-alueissa.

Tutkijat Marko Kantomaa, Heidi Syväoja ja Tuija Tammelin ovat tutkimuksessaan liikunnan ja oppimisen välisestä yhteydestä todenneet sen, kuinka liikunta näyttäisi lisäävän ihmisen aivosolujen ja rakenteiden välisiä yhteyksiä ja tihentävän olemassa olevia hermoverkkoja. Nämä mekanismit lisäävät ihmisen oppimispotentiaalia: ne kehittävät tarkkaavaisuutta ja keskittymistä sekä parantavat tiedonkäsittely- ja muistitoimintoja.

Kun siis harjoittelet, sinulla on halutessasi erinomaiset valmiudet sisäistää ne harjoitteet, joita olet tekemässä, sekä syyt niiden treenaamiseen: älä tyydy ainoastaan juoksemaan pallon perässä, vaan ymmärrä se, miksi joku harjoite tehdään ja mihin sillä pyritään. Näin tehdessäsi osaat hyödyntää harjoittelemisen ja siitä muodostuu sinulle merkityksellinen. Hyvä idea on pitää harjoituspäiväkirjaa. Kiekkolegenda Juhani Tamminen toteaa osuvasti: ”Kun joku asia menee huonosti, ota kuppi kahvia, istu alas ja kysy itseltäsi yksi kysymys: `miksi´. Kun joku asia menee hyvin, ota kuppi kahvia, istu alas ja kysy itseltäsi kaksi kysymystä `miksi, miksi´”. Don Tami tietää! Oppiminen ja ymmärrys ovat tärkeitä työvälineitä matkallasi.

Ennen kaikkea, muista että et ole yksin. Vierelläsi on joukkueellinen pelaajia, valmentajat sekä mahdollisesti myös muuta joukkueeseen kuuluvia jäseniä. Sen sijaan, että kilpailisit heitä vastaan, kilpaile heidän kanssaan. Älä häpeä osaamistasi tai panttaa oppimaasi vaan jaa omastasi myös muille. Anna asenteesi näkyä ja huomaat pian, että muut kulkevat kanssasi.

Arvostettu koripallovalmentaja Red Holzman totesi, ettei erinomaisen pelaajan mittari ole hänen tekemä pistemääränsä, vaan se kuinka paljon hän nostaa joukkuetovereidensa tasoa. Älä siis opi ja kasva ainoastaan yksin. Jaa tietosi ja näytä osaamisesi. Uskon, että matkasi merkityksellisyys kiteytyy vierellä kulkevissa ihmisissä ja siinä, miten kasvatte yhteen – ei ainoastaan joukoksi yksilöitä, vaan joukkueeksi.

Koska koripallovalmentajilla tuntuu olevan parhaimmat jutut, kerrotaan vielä Chicago Bullsin menestysvuosien valmentajan, niin ikään legendaarisen Phil Jacksonin kuvaus vähintään yhtä legendaarisesta miehestä nimeltä Michael Jordan. Vaikka Jordan oli kiistaton lahjakkuus (tuskin yhdelläkään koripalloilijalla on ollut yhtä huikeaa ponnistusvoimaa), hän Jacksonin mukaan opiskeli ahkerasti vastustajajoukkueita ja heidän pelitaktiikoitaan yrittäen löytää sieltä heikot kohdat, joita pelissä sitten moukaroi, kunnes vastustaja murtui.

Vaikka Jordan olisi todennäköisesti pärjännyt pitkälle pelkällä lahjakkuudella, ei hän tyytynyt siihen. Sen sijaan Jordan halusi ymmärtää pelin ja pelaamisen syvemmin, minkä vuoksi ei pelkästään pelannut peliä, vaan eli ja hengitti sitä. Hän teki itse matkastaan merkityksellisen. Lukuisat mestaruudet ja MVP-palkinnot ovat vain luonnollista seurausta siitä.

”Länsimaisessa kulttuurissa on sisäänrakennettu jatkuva parantamisen ja kehittymisen idea. Jos vain tekee enemmän töitä, juoksee nopeammin tai käy useimmissa seminaareissa, koittaa lopulta aika, jolloin voi sanoa olevansa valmis. Työt on tehty ja oppiminen on huipussaan – ainakin kuvitelmissa. Käytännössä suoritusautomaattien ja uraohjusten kypsyys ei tule koskaan saavuttamaan ihmisyyden saralla huippuutta, jos jatkuvalle menemiselle ei löydy vastapainoa olemisesta ja pysähtymisestä. Jos haluaa kehittää omaa mieltään, on opittava ensin vaientamaan ylimääräinen kohina ja olemaan läsnä. Samalla voi oppia vapauttamaan itsensä niistä ajatuksista, jotka eivät palvele tarkoitusta.”

-Marjo Riitta Ristikangas & Vesa Ristikangas-

On kilpakauden tähtäimessäsi sitten Suomen mestaruus tai firmaliigan jengissä mukana pysyminen, löydä omat tapasi, sellaiset jotka tukevat pelaamistasi ja tavoitteitasi. Ole rohkeasti hyvä ja auta joukkuetovereitasi olemaan parempia. Jaksa aina pyrkiä kohti parastasi, mutta ole itsellesi myös armollinen. Väitän, että näin toimiessasi, elämäsi kaudet eivät jää vain yhteen, vaan seuraavat toinen toisiaan.

Onnea ja menestystä matkallesi, sekä voimia ja kärsivällisyyttä haasteisiin!

3 comments

  1. Charles Duhiggin Tapojen voima teoksesta saa ajatuksia valmennukseen. Tapojen luomisesta ja miten ”pahoista” tavoista päästään pois. Tekstistä päätellen Pietikäinen myös lukaissut kyseisen teoksen.