Juniorit

Teuvo Teräväinen markkinoi salibandya Pohjois-Amerikassa: ”Onhan tämä niin hieno peli”

29.11.
2018
Juniorit

Kuva: Kuvakaappaus videosta

Stanley Cup-voittaja Teuvo Teräväinen on lähtenyt mukaan markkinoimaan salibandya Pohjois-Amerikassa yhteystyössä Kansainvälisen salibandyliiton kanssa. Halifaxissa Kanadassa järjestetään alle 19-vuotiaiden miesten MM-kisat keväällä 2019.

Salibandyn suosio on kasvussa Pohjois-Amerikassa ja Teräväisen apu on tervetullutta lajin levittämisessä. Miksi ja miten hän on mukana markkinoimassa lajia?

Teuvo Teräväinen, miksi olet mukana tässä projektissa?

– Olen pelannut salibandya jääkiekon rinnalla juniori-ikäisenä niin pitkälle kun se on ollut ajan puolesta mahdollista. Tämä peli on minulle rakas ja kun minulla oli mahdollista antaa lajille jotain takaisin, tein sen mielelläni. Kansainvälinen salibandyliitto pyysi minua videokuvauksiin ja kun se saatiin sopimaan aikatauluihin, niin totta kai.

NHL-kiekkoilijoiden kesät ovat ilmeisen kiireisiä vai kuinka?

– Joo, harjoittelen keskimäärin kaksi kertaa päivässä ja siihen päälle tulee kropan huoltoa, joten kyllä se ihan työstä käy. Yritän pyhittää itselleni vapaa-aikaa kesäisin, niin paljon kuin mahdollista. Luulen, että suurin osa pelaajista tekee niin. Tähän hommaan nipistin kuitenkin aikaa, kuvauksissa oli itse asiassa ihan mukavaa.

Videolla teet erilaisia salibandyn perusjuttuja eli laukomista ja pallonkäsittelyä. Tulivatko ne selkäytimestä?

– No, kuvauksissa aluksi homma oli vähän hakusessa, kun en ole viime aikoina ehtinyt pelata. Hetki meni ennen kuin sain tatsin kevyeen mailaan ja palloon, mutta kyllä ne alkoivat pikkuhiljaa tulla esiin ja loppua kohti ei olisi malttanut lopettaa.

Oletko tyytyväinen lopputulokseen?

– Olen kyllä, tärkeintä olisi saada tätä lajia leviämään Pohjois-Amerikassa. Onhan tämä niin hieno peli.

Missä seurassa pelasit salibandya ja miten innostuit siitä?

– Seurani on aina ollut Tapanilan Erä, siis EräViikingit nykyään. Asuimme aivan hallin vieressä, joten se oli luontainen valinta. Isäni pelasi salibandya aikoinaan SM-sarjassa, joten kai siinä oli vähän veren perintöäkin, Teräväinen naurahtaa.

– Vietin Mosanmäen salibandyhallilla aika paljon aikaa nuorena, jos ei ollut omia treenejä, niin katsottiin muiden ja samalla kikkailtiin kaukalon reunalla.

Ovatko pehmeät kätesi salibandyn ansiota?

– En voi sanoa, että ne ainoastaan ovat sitä, mutta totta kai olen leiponut ja veivannut säbäpalloa aika monta tuntia. Pallo on kevyempi kuin kiekko, joten kyllähän kädet pitää olla herkät, jotta pallo pysyy lavassa. Salibandysta on runsaasti apua lätkään, peliasento on suunnilleen sama, syöttäminen ja laukominen muistuttavat toisiaan ja pää on syytä pitää ylhäällä. Peli- ja pallosilmä kehittyvät siinä lätkää hyödyttävään suuntaan.

Kansainvälisen salibandyliiton pääsihteeri John Liljelund, miten iso asia oli saada Teräväinen mukaan tähän projektiin?

– Onhan se parasta mahdollista apua lajille. Kyseessä on Stanley Cup-voittaja, joka on seuransa kärkihyökkääjiä illasta toiseen. Siihen kun lisätään hänen hieno junioriura salibandyssa ja halu olla mukana lajia levittämässä, niin olemme hyvin onnekkaita”.

Onko oikein markkinoida salibandya jääkiekon oheislajina?

– Niin, jollain on kuitenkin herätettävä ihmisten kiinnostus lajista Pohjois-Amerikassa ja tässä on kuitenkin luontainen yhteys, koska lajit muistuttavat toisiaan aika paljon. Jos katsotaan lajin levinneisyyttä Euroopassa, niin kyllä se on mennyt aika paljon jääkiekkomaihin, kuten Ruotsi, Tšekki, Sveitsi ja tietenkin Suomi. Lajin pioneerivaiheessahan sitä kutsuttiin epäonnistuneiden kiekkoilijoiden lajiksi, mutta tätä on kovasti vaikea Teräväiseen yhdistää.

Miksi laji ei ole sitten levinnyt Pohjois-Amerikkaan?

– Suurin syy on varmaan urheilun rakenteet Pohjois-Amerikassa ja kova kilpailu kouluissa ja yliopistoissa, jossa suurin osa nuorten urheilua harrastetaan, mihin on ollut tosi vaikeata päästä sisälle

Miten itse näet salibandyn ja jääkiekon yhteyden?

– Uskallan väittää, ettei NHL:ään viime vuosina ole mennyt pelaajia Suomesta, Ruotsista, Sveitsistä tai Tšekistä ilman jonkinlaista salibandytaustaa. Onhan laji jokaisessa näissä maissa koululiikunnan opetuksessa mukana ja kaikissa se on yksi suosituimmista joukkuepeleistä. Jos vaikka seuraa Teräväisen kiekonkäsittelyä, niin siinä näkyy selvästi salibandyn vaikutus, pehmeät kädet. Insweeper-laukaus on siirtynyt salibandysta lätkään, eikä varmaan tässä yhteydessä tarvitse Granlundin ilmaveiviä sen enempää esitellä.

In English

Teuvo Teräväinen: Best off ice training – floorball

The NHL star Teuvo Teräväinen is featured in a new video promoting both floorball and the upcoming Men’s U19 World Floorball Championships played in Halifax, Canada, May 8th – 12th 2019.

Teuvo Teräväinen is a Stanley Cup champion and plays for Carolina Hurricanes in the NHL, but he also has a long background in floorball. As a C-junior (in 2008-09) he represented the Finnish floorball club Tapanilan Erä and scored a total of 57 points (36+21) in 15 matches.

Still today, Teuvo Teräväinen thinks that floorball is the best off ice training:
(video)

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen