Pihan suoritukset hiljensivät turkulaisyleisön kahdesti: ”Kyllä niillä pisteillä on merkitystä”

Jussi Piha onnistui tehoin 1+1 Salibandyliigan toisessa finaalissa. Kuva: Anssi Koskinen

Jussi Piha onnistui tehoin 1+1 Salibandyliigan toisessa finaalissa. Kuva: Anssi Koskinen

TPS ja Classic kalisuttelivat sapeleitaan tiistaina miesten Salibandyliigan toisessa finaalipelissä Turussa. Classic otti toisen kiinnityksen mestaruuteen kaatamalla kotijoukkueen 2411 katsojan edessä maalein 4-3.

Siinä missä Classic on parhaimmillaan erittäin näyttävä salibandyjoukkue, niin tiistaina ryhmä otti Turusta todellisen työvoiton. Se puolusti erittäin tiiviisti ja iski omista paikoistaan tehokkaasti maaleja. Varsinkin sellaisissa ottelun tilanteissa, joissa TPS oli juuri saamassa parhaan hurmoksen päälle. Turkulaisia avitti äänekäs fanilauma, joka piti tunnelman katossa ottelun alkuvihellyksestä lähtien.

Classic-kapteeni Jussi Piha myönsi, että tamperelaisten esityksestä uupui jotain, mutta suoritus riitti voittoon saakka.

– Pitää kunniottaa sitä, että tuli voitto. Tämä ei ole helppo paikka pelata, kun TPS pelaa isolla tunteella kotonaan. Täällä on siistiä pelata ja varmasti TPS saa ison voiman tuosta yleisöstä, mikä on heidän takanaan. Pitää ottaa myös kiimaa irti tästä voitosta.

– Tietynlainen heittäytyminen, ”pää” ja ”jalat” tarvitaan mukaan. Sitä heittäytymistä uupui. Ihan sama jos sovitaan jotain taktiikoita, niin jos se uupuu, niin on vaikeuksia. Se ei ollut ihan tapissa ja siksi oltiin vähän köysissä tänään. Hoidettiin kuitenkin loppuun asti se köysissä oleminen kunnialla ja seurauksena oli toinen voitto, Piha kommentoi ottelun jälkeen Kupittaan palloiluhallin käytävällä.

Piha oli itse tärkeässä roolissa TPS:n lannistamisoperaatiossa. Turkulaisilla oli hyvä hönkä päällä toisen erän alussa, kun joukkue selvitti Classicin ylivoiman näytöstyyliin kotiyleisön hurratessa. TPS pääsi pari minuuttia myöhemmin ylivoimalle, jonka Classic selvitti, ja juuri tasavoimille pääsyn jälkeen Joonas Pylsy vapautti Pihan läpiajoon, josta mies viimeisteli taitavasti yhdellä kädellä.

Tilanne oli tuossa vaiheessa 3-1 ja Mikko Hautaniemi nostatti kotiyleisön toiveita myöhemmin samassa erässä naulaamalla kotijoukkueen jälleen maalin päähän. Seuraavassa vaihdossa Piha tarjoili maalin takaa maukkaan syötön Oskari Heikkilälle, joka iski tilanteeksi 4-2. TPS sai vielä loppukirinsä Miko Kailialan rankkarimaalin myötä, mutta Classic piti johtoaseman loppuun saakka.

– On niin tylsä ja kliseinen vastaus sanoa, että pisteillä ei ole merkitystä, mutta kyllä niillä on merkitystä. Tässä pyritään tekemään maaleja, koska tämä on maalintekopeli. Pisteiden suhteen onnistuminen on tietenkin siistiä ja itsekin pyrin niitä tekemään. Se, että viisikko on plussalla on tietysti ykkösjuttu, mutta on se tärkeää tehdä pisteitä tällaisessa maalin pelissä. Se antaa aina seuraavaan pätkään itseluottamusta. Kliseisesti ei ole toki väliä, vaan jengille ne tehdään aina.

Classicin kannalta erittäin ikävä tilanne tuli eteen avauserässä, kun Krister Savonen joutui jättämään kentän loukkaantumisen vuoksi. Se aiheutti myös melko paljon rotaatiota Classicin pelaavassa kokoonpanossa.

– Tietysti eniten harmittaa sen pelaajan puolesta joka loukkaantuu. Näissä peleissä toki toivoo aina, että molemmat pääsisivät pelaamaan parhaalla nipulla, niin päästään näkemään kuka on paras, ja yleisö näkee parhaat.

– Se mitä tässä mitataan on se, että keitä ovat ne seuraavat äijät jotka hyppäävät kehiin, ja miten siihen tilanteeseen voidaan reagoida. Se kuuluu tähän hommaan ja pitää olla valmis. Tänään sekoitettiin vähän kenttiä ja hoidettiin silti homma himaan. Sekin nostaa osaltaan voiton arvoa.

– Kohtuullinen yksilö tipahti siinä pois, ja sinne tuli hyviä paikkaajia. Salminen tuli kehiin nopeasti, ja erätauon rauhassa muutettiin vähän enemmän. Se kuuluu urheiluun, Piha kertoi.

Minkälaisesta loukkaantumisesta oli kyse?

– En tiedä. Ei mitään hajua.

Eli tiedät, mutta et sano?

– Veikkaan että yleisö rupesi jännittämään, Pihan murjautti naurahtaen.

– En rupea arpomaan. Koutsit saa kommentoida tuollaisia asioita.

Turkulaisten ja tamperelaisten mittelö oli osaltaan sitä kuuluisaa pudotuspelivääntöä, sillä peli oli melko fyysistä paikoin, huuteluakin kuultiin ja torikokouksiltakaan ei vältytty.

– En tiedä oliko erityisen paljon, mutta ehkä vähän enemmän kuin edellisessä pelissä. Totta kai siellä kentällä rupeaa tulemaan taistelupareja, ja huutelijat tykkää vähän huudella väliin. Joitakin se varmaan sytyttää, ja jotkut yrittävät sitä kautta psyykata. En tiedä onnistuuko se, vaikka tietyt huudot kuuluvat urheiluun. Kyllä sinne muodostuu tuollaista henkeä. Molemmat haluavat voittaa nämä pelit.

– Niistä torikokouksista sen verran, että tilanteiden jälkeen ja laitojen lähellä oli tilanteita, jotka nostattavat tunteita. En kuitenkaan halua sanoa kumpaan suuntaan sellaisia oli erityisemmin. Niitä tuli molemmin puolin ja tässä on kaksi fyysistä jengiä vastakkain. Se kuuluu asiaan. Toivon vain, että tässä ei tulisi sellaisia, että turhista tilanteista ajellaan ja tulee loukkaantumisia, Piha asetti sanojaan tarkasti.

Piha oli lähellä tehdä toisen maalin päästyään läpiajoon päätöserässä. Tilanteen jälkeen mies jäi kentälle makaamaan ja piteli olkapäätään vaihtoaitiossa, mutta palasi kaukaloon.

– Kuuleman mukaan tilanteessa ei ollut mitään kontaktia. Se varmaan näkyi kameroiden kautta. Pystyin jatkamaan pelaamista ja torstaina on seuraava peli.

Monien mielestä Classic on sen verran ylivoimainen suosikki, että se vie sarjan 4-0. Tiistai antoi osviittaa varsinkin siitä, että TPS pystyy horjuttamaan maailman parasta seurajoukkuetta koko kuusikymppisen ajan. Piha ei luvannut, että sarja menee neljässä pelissä poikki, mutta ei toisaalta kieltänytkään tuota skenaariota.

– Me yritään pelata sillä asenteella, että tässä on aina yksi Superfinaali kerrallaan. Ei olla kauden aikana mitään tiettyjä tavoitteita, mutta ei me tietenkään yhtäkään peliä lähdetä häviämään. Se varmaan kertoo sen, että torstain peliä lähdetään voittamaan ja sama juttu on edessä lauantaina. Jos molemmat käännetään, niin sarja menee poikki. Jos sarja jatkuu, niin pelataan vielä kotona ainakin kerran tai useammin, Classic-kapteeni päätti.