Juniorit

Selected Playerin ytimessä on pelaajien taitotason kehittäminen

14.05.
2019
Juniorit

Yksilöiden taitotaso on Selected Playerin ytimessä. Kuva: Selected Player

Selected Player -valmennuskonsepti on ruotsalaislähtöinen idea, jota on kehitetty vuodesta 2006 lähtien. Tällä vuosikymmenellä se on rantautunut myös Suomeen.

Sointuvasta nimestään helposti muistettava salibandylegenda Raine Laine on yksi Selected Playerin tärkeimpiä tekijöitä ja vastaa konseptin Suomen osuudesta. Neljät MM-kisat pelannut Laine hyppäsi mukaan toimintaan kymmenisen vuotta sitten.

– Vanha pelikaveri Jonathan Kronstrand pyysi minua mukaan peliuran jälkeen. Hän kutsui mukaan katsomaan leirejään, ja kertoi, että hänellä on mielenkiintoinen konsepti tarjolla. Kävin vuonna 2010 Gotlannissa tutustumassa toimintaan, kun heillä oli leiri siellä.

– Toimin siellä valmentajana, ja totesin, että tämä kokonaisuus toimii todella hyvin. Halusin tuoda konseptin suomeen ja kehittää Suomen salibandyä. Seuraavana vuonna vietiinkin ensimmäiset suomalaiset pelaajat Ruotsin leirille. Silloin toimittiin alueleiriperiaatteella, ja eri ikäluokilla oli leirejä eri viikoilla, Laine avasi omaa historiaansa Selected Playerin suhteen.

Lähtökohtana yksilön taitotason kehittäminen

Laineen mukaan Selected Player on syntynyt selkeän tarpeen pohjalta.

– Pelaajien taitotason ja henkisten ominaisuuksien parantaminen on ollut lähtökohtana valmennuskonseptissa. Lähdetään liikkeelle yksilötaidoista niin kenttäpelaajien kuin maalivahtien kanssa. Valmennuksessa keskitytään kehittämään mm. pelaajien pallonkäsittelytaitoa, liikkumista, rohkeutta ja pelinlukutaitoa.

Yksittäisille seuroille Selected Player tarjoaa koulutusta, seurantaa ja tutorointia.

– Seuroille tarjotaan yksilötaitovalmentajien koulutusta. Samalla sitä kautta sitä opetetaan myös pelaajille. Meidän yhden päivän koulutuksesta puolet päivästä on teoriaa ja puolet käytäntöä. Sen jälkeen käydään yhdeksän kertaa vuodessa seurassa vetämässä harjoituksia, eli käyntikertoja tulee yhteensä kymmenen. Ensimmäisellä kerralla koulutetaan valmentajia, ja loppujen yhdeksän kerran ajan mukana ovat pelaajatkin.

– Yksinkertainen idea on, että minä käyn viikolla 1 vetämässä harjoituksen ja viikoilla 2-3 joukkue harjoittelee niitä asioita, joita olemme painottaneet. Viikolla 4 palaan seuraan, ja sitten vedetään taas uudenlainen harjoite. Viikoilla 5-6 ja seura jatkaa siitä. Tätä kautta seura saa 27 viikon taitoharjoitusohjelman. Samalla tutoroidaan valmentajia opetetaan taitoa positiivisella ja kannustavalla tavalla. Mitä yksityiskohtia harjoittelussa pitää huomioida, ja samalla yksittäiset pelaajat saavat vinkkejä taidon oppimiseen, Laine avasi.

Kolme erilaista tasoa

Selected playerin leirit operoivat kolmella eri tasolla, ja nuoremmille järjestettäville leireille on kellä tahansa mahdollisuus osallistua.

Paikallinen taso (LTC, Local Talent Camp) on sellainen, että mukana on ikäluokat 9-13. Asiakkaat saavat ilmoittaa näissä, että mille alueelle halutaan leiri, ja se järjestetään siellä, jos minimi osallistuja määrä täyttyy. Eli esimerkiksi ensimmäinen leiri järjestetään kesän alussa, toinen syksyllä ja kolmas talvilomalla. Näissä käytämme apuna sellaisia pelaajia, jotka ovat olleet meidän leireissä mukana, ja ovat kasvaneet jo iän myötä sen ulkopuolelle. He toimivat silloin valmentajina, joten leireillämme käyvät pelaajat saavat meiltä myös työmahdollisuuksia, ja heitä koulutetaan myös valmentajiksi seurojaan varten.

Alueellisella leirillä mukana ovat hiukan vanhemmat pelaajat.

Alueellinen leiri (RTC, Region Talent Camp) on sellainen, että meillä on tietty määrä paikkoja leirillä ja kuka vain voi tulla sinne mukaan siitä ikäluokasta (11-14-vuotiaat). Esimerkiksi viikolla 42 pidetään leiri Kisakalliossa niillä paikkakunnilla asuville, joilla on syyslomaviikko meneillään. Seuraavalla viikolla se on Kuortaneella, jolloin pohjoisen alueen nuorilla on mahdollisuus osallistua. Meillä on myös RTC leiri kesällä viikoilla 24 Kuortaneella ja viikolla 25 Kisakalliossa. Taitoharjoittelu ja loppuleirin aluejoukkueiden välinen turnaus kuuluvat siihen kokonaisuuteen.

Selected Playerin isoin yksittäinen tapahtuma World Talent Cup (WTC) järjestetään Uppsalassa viikolla 30. Kyseessä on kansainvälinen salibandyn huipputapahtuma junioreille.

– Tuolta syksyn alueelliselta leiriltä (RTC) tarjotaan osalle pelaajista mahdollisuutta osallistua WTC-tapahtumaan. Pelaajia valitaan myös suoraan WTC:hen, joka koskee erityisesti vanhimpia ikäluokkia, koska heille ei järjestetä enää normaaleja leirejä. Emme pakoteta ketään mihinkään leiriputkeen, mutta tarjoamme jokaiselle pelaajalle aidon mahdollisuuden kehittyä ja saavuttaa oma potentiaalinsa.

– Tuo WTC on meidän kruununjalokivi, joka lanseerattiin viime kesänä. Meillä on leirejä myös Ruotsissa, Tanskassa ja Sveitsissä. Sieltä haetaan ikäluokkajoukkueita, jotka kohtaavat sitten siellä huipputapahtumassa viikolla 30. Tulevan kesän leirille on tulossa eri ikäluokkien pelaajia Suomen lisäksi Norjasta, Tanskasta, Sveitsistä ja Ruotsista. Ensimmäistä kertaa saamme mukaan myös pelaajia Kiinasta saakka!

Ensi kaudella Ruotsin Superliigassa KAIS Moraa edustava Jenna Saario on aikoinaan osallistunut Selected Playerin leireille, ja voi suositella tapahtumia varauksetta.

– Leirit olivat todella mukavia ja haastavia, joissa sai kovien pelien, ja välillä vaikeiden taitoharjoitusten myötä vinkkejä omaan tekemiseen. Sosiaalinen puoli oli myös erittäin tärkeä. Leirillä tapasi uusia pelikavereita ja vastustajia, joihin oli mukava tutustua myös kentän ulkopuolella, Saario suitsutti.

Lue myös:
Vieraskynä: Suomalaisjuniorit Ruotsissa – mitä tapahtuu Selected Player -salibandyleireillä?

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Selected Playerin kanssa.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen