Viikon top 5: Liigapisteitä keränneet seurat, joita ei enää ole salibandykartalla

SSV:llä oli kelpo dynastia aikoinaan. Arkistokuva: Mikko Hyvärinen

SSV:llä oli kelpo dynastia aikoinaan. Arkistokuva: Mikko Hyvärinen

Pääkallo.fi julkaisee viikoittain top 5 -listoja satunnaisista salibandyaiheista. Tämän viikon viisikossa rankattiin viisi eniten pisteitä kerännyttä miesten liigaseuraa, joita ei enää ole olemassa sellaisenaan.

Viikon top 5 -listalla voi ilmetä oikeita listoja, kuten tämä, tai näkemyksellisiä listauksia.

5. VFT, Vantaa (sija 20 maratontaulukossa)
Legendaarinen VFT on itse asiassa tällä listalla ykkösen lisäksi ainoa, joka on päässyt juhlimaan SM-kultaa. VFT juhli kultaa keväällä 1997 ja hopeaa se saavutti 1996 sekä 1999. VFT kulminoitui pitkälti Tom Sandelliin ja miehen siirryttyä HIFK:n toiminta lähti laskuun.

Tämän listan määrittely ei ihan tee oikeutta seuralle, sillä joukkue pelasi kuudessa kaudessa 132 ottelua ja keräsi 156 pistettä. VFT oli mukana fuusiossa 2000-luvun alussa ja fuusioseura tunnetaan nimellä SB Vantaa, joka pelaa miesten Divaria.

4. FT Trackers, Hämeenlinna (sija 19 maratontaulukossa)
Hämeenlinnan Trackers oli vain kertaalleen neljän sakissa liigataipaleellaan, mutta ohittaa VFT:n pistemäärässä. Kuusi kautta, 163 liigapeliä ja 168 pistettä kertovat siitä, että seura oli pääsarjatasolla erilaisena aikana, jolloin pelattiin enemmän otteluita. Joku saattaa muistaa, että Iittalan ”Kauhujen talossa” ei ollut erityisen mukavaa vierailla.

Trackersin liigavuodet osuivat pitkälti viime vuosikymmenelle. Trackersin ja RuRun fuusiosta syntyi nykyinen Steelers, joka pelaa Salibandyliigassa tällä hetkellä. Maratontaulukkoon on yhdistetty Steelersin ja RuRun menestystä, mutta Trackers on laskettu omanaan, joten seura otettiin omaksi vertailukohdakseen.

3. Tapanilan Erä, Helsinki (sija 8 maratontaulukossa)

Tapanilan Erä oli vahvana junioriseurana tunnettu helsinkiläinen monilajiorganisaatio. Salibandyliigassa se ehti pelata 16 kautta, 425 ottelua ja kerätä 424 pistettä. Erän pistesaldo on yllättävän vaisu, sillä seura oli yhteensä neljästi mitaleilla. Seura nappasi pronssia vuosina 2007 ja 2008 sekä hopeaa seuraavana kahtena kautena.

Nimimiehistäänkään huolimatta Erä ei koskaan voittanut mestaruutta, mutta sen parhaat vuodet osuivat ajanjaksolle, jolloin SSV oli omalla tasollaan. Erä oli kuitenkin erittäin vahva junioriseura ja se on edelleen kärjessä jos mitataan juniorimitaleita. Erän taru omana salibandyseuranaan päättyi keväällä 2016, kun seura fuusioitui Viikinkien kanssa EräViikingeiksi.

2. Gunners, Tampere (sija 7 maratontaulukossa)
Heti alkuun on todettava, että Gunnersin kohdalla tehdään pieni poikkeus, sillä seura on vielä olemassa. Kuitenkaan miesten puolella ei ole toimintaa, mutta Gunners pelaa naisten kakkosdivaria.

Gunnersin parhaat vuodet osuivat 1990-luvulle ja vuosituhannen vaihteen tienoille. Gunnersille ehti kertyä yhteensä 15 liigakautta, 397 ottelua ja 462 pistettä. Parhaimmillaan Gunners oli hopealla vuonna 1995. Gunners voitti myös Suomen Cupin kaudella 1998-99. Joukkueesta löytyi aikoinaan kovan luokan pelaajia maajoukkuetta myöten.

Gunners yhdistyi miesten puolella myöhemmin Kooveen kanssa. Seura tunnettiin hetken ajan G-Kooveena ja sittemmin vain Kooveena. Koovee on saavuttanut liigassa yhden pronssimitalin ja pelaa nyt miesten Divarissa.

1. SSV/Viikingit, Helsinki (sija 1 maratontaulukossa)

Jotta asia olisi hiukan sekava, niin todettakoon, että 1990-luvulla toiminut Vuosaaren Viikingit itsessään kiilaisi vielä listalle, jos sen haluaisi mainita. SSV kuitenkin fuusioitui seuran kanssa vuonna 1999.

2000-luvulla SSV oli pitkään ylivoimainen ja sen valtakautta kutsuttiin ihan ansiosta dynastiaksi. Parhaimmillaan se voitti viisi mestaruutta putkeen vuosina 2007-2011. Vuoden 2011 mestaruus jäi toistaiseksi viimeiseksi mikä Salibandyliigassa on mennyt Kehä III:n sisäpuolelle.

Kaikkiaan 27 kautta ylimmällä sarjatasolla pelannut SSV hallitsee edelleen monia historiatilastoja. SSV:n pitkä mitaliputki katkesi sen viimeisellä liigakaudella. Joukkue keräsi 669 ottelun aikana 922 pistettä, ja se ei pelannut yhtäkään kolmen pisteen kautta. Tietyt SSV:n ennätykset tulevat varmasti pysymään, mutta maratontaulukossa Oilers ja Classic ovat menossa auttamatta ohi.

SSV:n taru päättyi samaan aikaan kuin Erällä eli vuoden 2016 fuusion myötä.

Huom. artikkelissa on käytetty Salibandyliiton hallinnoimaa maratontaulukkoa.