Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Salibandypallon väri vaihtui vaivihkaa – oranssi pallo ei näy lähetyskuvassa

07.10.
2019
Pääkirjoitus

Toni Lötjönen liputtaa täydestä sydämestään valkoisen pelipallon nimeen. Kuva: Ari Arola

Oletteko kuulleet jonkun sanovan, että valkoinen pallo ei näy pelikentällä tai tv-kuvassa?

En minäkään.

Syyskuun alussa saatiin kuitenkin ensimmäiset maistiaiset nyt jo surullisen kuuluisasta Hot orange –salibandypallosta. Ruotsin ja Suomen avatessa salibandykauden virittäydyin itsekin kotisohvalle ja maksoin 7,90 euroa lähetyksestä, jossa palloa oli etenkin kovassa vauhdissa äärimmäisen vaikea havaita. Onneksi peliuralta jäi kilometrikorvauksia sen verran sukanvarteen, ettei tuo aiheuttanut henkilökohtaista konkurssia.

Uuden pallon nimeä mukaillen keskustelu leimahti liekkeihin somessa. Useat lajin seuraajat totesivat saman minkä minäkin.

Oranssi. Pallo. Ei. Näy.

Kantaa ottivat myös muutamat maajoukkuevalmentajat. Inbox eli sisäpostini täyttyi sekä maajoukkue- ja liigavalmentajien että pelaajien kommenteista.

Oranssi. Pallo. Ei. Näy.

Huokaisin helpotuksesta kun Salibandyliiga alkoi. Mahtavaa. Täällä pelataan valkoisella pallolla.

Kunnes. Edellisviikon naisten Salibandyliigaottelussa Nurmijärvellä pelattiin tuolla näkymättömällä pelivälineellä. Lopetin katsomisen välittömästi. Seuraava takaisku tuli viime viikon perjantaina, kun odotettu hyökkäysorientoituneiden Esport Oilersin ja Nokian KrP:n ottelu pelattiin niin ikään näkymättömällä pallolla.

Lopetin katsomisen välittömästi. Katsoin ennemmin Nikkilän Monnarille pakotetun ÅIF:in ja TPS:n välistä ottelua vaikka koripallolevy peitti lähes puolet kentästä, eikä ottelua ollut edes selostettu. Näin sentään pelivälineen. Valkoisen pallon.

Mitään virallisia kommentteja pallosta ei ole tullut. Joudumme siis tyytymään IFF:n pääsihteerin John Liljelundin twiitteihin. Vai ovatkohan kommentit vain hänen omiaan?

Liljelund on todennut, että Hot Orangella pelataan IFF:n kisat. Onnea vaan Yleisradiolle joka näyttää naisten MM-kisat joulukuussa. Jos tukku maajoukkuevalmentajia toteaa ettei oranssi pallo näy hyvin TV-lähetyksessä niin mitenhän lajia vähemmän seuraavien laita on? Heitä kuitenkin lienee vastaanottimien ääressä jokunen kun pelataan MM-kisoja. Sen sijaan kulisseissa on kerrottu, että IFF ei olisi itse puoltanut palloa. Pallon valmistanut Unihoc halusi tämän pallon markkinoille IFF:n vastustuksesta huolimatta.

Vetoan Unihociin. Paska ei ole osunut vielä pallo-casen osalta teidän tuulettimeen. Se aika tulee ennemmin tai myöhemmin. Palauttakaa valkoinen pallo.

Vetoan IFF:ään. Nyt ryhtiä. MM-kisat on jälleen se lajin näyteikkuna. Valkoinen pallo on tämän lajin symboli. Älkää myykö sieluanne.

Vetoan Salibandyliigaan ja liigajoukkueisiin. Lopetan jokaisen lähetyksen katsomisen, jossa tuo näkymätön pallo on pelivälineenä. Ihan joka kerta. Tehkää päätös, että huoltajien pallokassista ei löydä ainoataan oranssia reikäpalloa.

Vetoan Ruudun ja VeikkausTV:n lähetyksista vastaaviin. Te kärsitte ensimmäisenä jos ja kun pelin seuraaminen hankaloituu. Teillä on vipuvartta sekä liigan että seurojen suuntaan. Käyttäkää sitä.

Vetoan pelaajiin ja valmentajiin. Teidän sanalla on äärimmäisen iso painoarvo. Te olette tämän leikin tähtiä. Haluatte varmasti olla katsojien keskipisteenä ennemmin kuin näkymätön peliväline.

Vetoan lajin seuraajiin. Jokainen viesti, twiitti ja kommentti on tärkeä. #somenvoima

Rakkaan lajin puolesta,

Toni ”Ylijohtava” Lötjönen

Lisäys 7.10. klo 13.50: IFF:n otteluissa on käytetty tällä vuosikymmenellä persikanväristä ottelupalloa.

Toni Lötjönen
Toni Lötjönen
Ylijohtava, eli Toni Lötjönen, istui pari kautta SSV:n penkillä ja on nykyään lajin ainoa mielipidevaikuttaja.