Viikon top 5: Salibandyliigan kautta aikain parhaat Samit

Sami Koski (vas.) on pelannut erittäin vaikuttavan liigauran. Kuva: Juha Käenmäki

Sami Koski (vas.) on pelannut erittäin vaikuttavan liigauran. Kuva: Juha Käenmäki

Top 5 -listauksen viikon otantana on kaikkien aikojen parhaat Sami-etunimellä varustetut pelaajat miesten Salibandyliigassa.

5. Sami Mattila, Classic, HIFK

Lyhyenläntä Sami Mattila oli erittäin fiksu sentteri, joka toimi parhaina kausinaan yhden liigan kaikkien aikojen kentällisen moottorina. Mattila oli atleettinen, taitava ja pelinäkemykseltään huipputasoa. Taitopelaajalla kuohahti myös paikoin yli, ja Mattila keräsi 217 liigapelin aikana jopa 229 jäähyminuuttia.

Tehojakin syntyi mukavat 138+204 runkosarjassa, sekä 22+52 pudotuspeleissä (67 ottelua). Mattila aloitti liigauransa vasta kolmenkympin korvilla ja se jäi siitä syystä melko lyhyeksi, mikä vaikutti myös sijoitukseen tällä listalla. Mattila saavutti kaksi SM-hopeaa ja yhden SM-pronssin. Pääsarjaura päättyi jo vuonna 2008. Mattila pelasi yhteensä 12 maaottelua (3+5).

4. Sami Lehtinen, Erä, SSV

Puolustajan paikalla operoinut Lehtinen edusti ensimmäisen liigakautensa (01-02) SSV:tä, mutta sen jälkeiset 13 liigakautta Tapanilan Erää. Sen vuoksi Lehtinen yhdistyykin vahvasti jälkimmäisenä mainittuun seuraan. Pallollisesti vahva Lehtinen iski urallaan hyvät tehopisteet (137+132) 333 runkosarjan ottelun aikana. Pudotuspeliotteluita hyvälaukauksille ja luotettavalle Lehtiselle kertyi uralla yhteensä 82 (22+24).

Suomen mestaruus jäi uupumaan, ja puolustajan palkintokaapista löytyy yhteensä viisi SM-mitalia (kolme pronssia ja kaksi hopeaa). Liigaura päättyi lopulta keväällä 2016. Lehtisen tililtä löytyy neljä pelattua miesten maaottelua.

3. Sami Nyman, Classic, Gunners, Nokian KrP

Sami Nyman oli lahjoiltaan kiistatta kovan luokan liigapeluri. Varsinkin nuorempana vikkelästi liikkunut maalintekijä laukoi hanakasti paikasta kuin paikasta. Tulostakin tuli sillä tahdilla, että 332 runkosarjan ottelua ja 585 pistettä (380+205) on yksi kaikkien aikojen pistesuorituksista liigassa. Pudotuspelivauhdissa Nyman ei takonut ihan samalla tahdilla (62 pelissä 49+30).

Nyman kärsi urallaan erinäisistä vammoista, ja se paikoin hidasti tahtia, joka oli olosuhteista huolimatta varsin hyvä. Myöskään Nymanilla ei ole tilillään SM-kultamitalia, sillä vitriiniin kertyi kolme hopeaa ja yksi pronssi. Nyman oli uransa huipulla myös maajoukkuepelaaja pelaten 28 ottelua tehoin 19+10. Vuonna 2006 hän edusti Suomea MM-kisoissa ja saavutti MM-hopeaa.

2. Sami Koski, SPV

Yksi kaikkien aikojen tehokkaimmista liigapelaajista on operoinut Seinäjoella koko uransa. Sami Koski, 34, on listauksen toinen aktiivipelaaja. Koski on runkosarjan kaikkien aikojen viidenneksi tehokkain pelimies. Juonikas laituri on iskenyt 348 runkosarjan ottelun aikana tehot 319+411. Pudotuspeleissäkin lapa on ollut samalla tavoin kuuma (109, 73+88). Tuossakin tilastossa Koski on kaikkien aikojen viidentenä.

Taitava ja hyvällä pelisilmällä operoiva laituri on ollut koko uransa melko verkkainen, ja löysänkin oloinen pelaaja, joka on kuitenkin vastustajan alueella osoittanut vaarallisuutensa. Koskea voi pitää myös yhtenä kaikkien aikojen parhaista ylivoimapelaajista liigahistoriassa. Kolme SM-kultaa, yksi SM-hopea ja neljä SM-pronssia kertovat menestyksekkäistä vuosista. Vahvasta liigaurasta huolimatta Kosken taidot eivät kantaneet kansainvälisillä kentillä. Laituri pelasi kuitenkin 24 maaottelua tehoin 14+5. Pohjalainen oli mukana vuoden 2012 MM-kisoissa, joissa Suomi jäi kakkoseksi.

1. Sami Johansson, Classic

Listauksen kärki on ainoa 1990-luvulla syntynyt pelaaja. Sami Johansson, 26, on kuitenkin kerennyt niittämään kiitettävän määrän tuhoa liigatasolla. Johanssonin pelitapaa voi kuvailla kliseisesti hyvin vaivattoman näköiseksi. Mikään mitä Johansson tekee ei näytä erityisen vaikealta, ja jälki on erittäin laadukasta. Johanssonilla onkin yksi kaikkien aikojen parhaista laukauksista liigatasolla, ja se lähtee vaivatta milloin mistäkin.

Tehotkin puhuvat puolestaan, sillä 215 runkosarjan peliä (278+120) ja 398 pistettä ovat kovaa valuuttaa liigatasolla. Hyvällä liikkeellä varustettu laituri tekee kuitenkin kiitettävästi töitä myös alaspäin, ja on hyvä nappaamaan palloja vastustajien puolustajilta. Pudotuspeleissä Johanssonin tahti ei ole tavannut hiipua, ja 77+40 67 peliin on vahva lukema. Johanssonin hyvyyttä korostaa myös se, että mies on iskenyt ison liudan erittäin tärkeitä maaleja.

Tamperelaisen nimi ei ole noussut aina kirkkaimpana esille kivikovassa Classicissa, joten Johanssonia voi kuvailla jopa jokseenkin aliarvostetuksi julkisessa keskustelussa. Neljä Suomen mestaruutta (sekä hopea ja pronssi) kertovat Classicin vahvuudesta, mutta Johanssonin osuus on ollut menestyksessä merkittävä. Johansson on kaksinkertainen maailmanmestari (2016, 2018), ja on maaotteluissakin osoittanut tehokkuutensa (53 peliä, 49+26).