Viikon top 5: Miesten liigan parhaat kentälliset alkukaudella

Classicin ykkösvitja on ollut alkukaudesta täysin ylivertaisessa iskussa.

Classicin ykkösvitja on ollut alkukaudesta täysin ylivertaisessa iskussa. Kuva: Esa Takalo

Tämän viikon top 5 -listalla hypätään meneillään olevaan miesten Salibandyliiga-kauteen ja laitetaan alkukauden parhaat viisikot järjestykseen.

5. Heikkilä–Piha–Lastikka; Leikkanen–Kivilehto (Classic)

Joonas Pylsy lähti Classicin kakkoskentästä, mutta tilalle tuli maaliahne Ville Lastikka. Viisikossa on siten edelleen neljä maailmanmestaria ja vasemmalla operoiva Oskari Heikkiläkin kuuluu maajoukkueen rinkiin. Etenkin Lastikka on ollut kovassa iskussa alkukaudesta. Yhdeksään otteluun on syntynyt 19 täysosumaa ja 28 pistettä. Piha ja Heikkilä ovat säestäneet 14 ja 13 pinnan muodossa. Kentällisen paras tehotilasto on Mikko Leikkasella, joka on 17 maalia plussalla. Muiden plus-sarake näyttää 16 ja 15 maalia hyvää.

4. Kapanen–Kukkola–Moilanen; Järvinen–Aho (EräViikingit)

EräViikinkien alkukausi on ollut onnistunut, eikä vähiten kokeneen ykköskentän ansiosta. Muun muassa joulukuussa 2014 pelatuissa MM-kisoissa Suomen ykköskenttänä häärinyt hyökkäyskolmikko ei ole liigan dominoivin kenttä, mutta kaikkein tärkein omalle joukkueelleen. Viisikko on iskenyt yhteensä 30 maalia, mikä on 60 prosenttia koko helsinkiläisjoukkueen maaleista. Kentällistä johtavan Jani Kukkolan tehotilasto on 11 maalia plussalla. ErVin alempien kenttien pelaajat taas ovat nollan tuntumassa tai jopa pakkasella.

3. Johansson–Liponen–Rantala; Koskela–Alkki (Nokian KrP)

Kiintotähti Henri Johanssonin johtama Nokian nimellinen kakkosvitja on johtanut odotetusti ilotulitusta. Johansson ja tutkapari Joona Rantala ovat summanneet yhteensä 57 paunaa. Kaksikko miehittää pistepörssin sijoja 2. ja 4. Uusina miehinä viisikkoon tulleet Lauri Alkki ja Vili Liponen ovat löytäneet paikkansa erinomaisesti ja päässeet mukavasti tehojen makuun. Näätien tehokenttä on latonut tasakentällisin yli 30 maalia, mutta myös omissa on kolissut 20 nyytin verran.

2. Koski–Myllymäki–Pelto-Arvo; Hakonen–Holopainen (SPV)

SPV:n ykköskenttä on ollut alkukaudesta hurjassa lennossa. 25 pinnaa takonut Sami Koski on heiluttanut tahtipuikkoa, mutta viisikko hurmaa ennen kaikkea kollektiivisesti. Miehet liikkuvat, paikat vaihtuvat ja jokaiselle syntyy maalipaikkoja. Tätä kuvastaa etenkin pakkipari Holopainen–Hakonen, jotka ovat kumpikin 27 maalia plussalla ja tehneet reilusti yli pisteen ottelua kohden. Kentällisen ehkäpä suurin onnistuja on kuitenkin ollut 18 maalia niitannut Jukka-Pekka Pelto-Arvo, joka on jo kahden pisteen päässä omasta yhden kauden piste-ennätyksestään. SPV:n muista kentistä poiketen ykkösviisikko pystyy vyöryttämään myös pidempiä hyökkäyksiä, mikä näkyy myös maalisarakkeessa. Vaikka aktiivinen SPV on tehnyt jo 82 maalia, on ykkösketju iskenyt niistä lähes puolet.

1. Salin–Salo–Johansson; Lamminen–Pulkkinen (Classic)

Listan ykkösestä tuskin tarvitsee keskustella. Classicin ykkösvitja on yksi koko liigahistorian laadukkaimmista. Hyökkäyskolmikon voi nostaa jopa kautta aikain parhaaksi ketjuksi. Viisikon meininki on ollut jopa hävyttömän ylivoimaista alkukaudesta. Salin, Salo, Johansson ja Lamminen ovat 40 maalia plussalla. Jos tahti jatkuu samana, pysähtyy +/-lukema runkosarjan päätteksi lukuun 115. Kentällisen moottorina toimiva Nico Salo on ollut vain neljästi askissa, kun vastustaja on maalannut tasakentällisin. Classicin ykkönen ei siis murjo vastustajia pelkästään hyökkäyspäässä, vaan pitää heidät poissa maalipaikoilta myös omalla kenttäpuolella.