Viikon top 5

Viikon top 5: Naisten MM-kisojen kaikkien aikojen suomalaispelaajat

08.12.
2019
Viikon top 5

Veera Kauppi on tehnyt lyhyessä ajassa lähtemättömän vaikutuksen Mika Hilskaan. Kuva: ©Ville Vuorinen

Viikon top 5 käsittelee ajankohtaista aihetta, sillä pyysimme salibandyasiantuntija Mika Hilskaa listaamaan kaikkien aikojen parhaat naisten MM-kisojen suomalaisepelaajat.

Pyyntö listata viisi omasta mielestä kaikkien aikojen kovinta Suomea naisten MM-kisoissa edustanutta pelaajaa tietenkin kirpaisee, koska silloin joutuu jättämään listan ulkopuolelle valtavan määrän mahtavia pelureita. Ahvenanmaalta 1997 alkaen kaikki naisten 11 MM-turnausta paikan päällä seuranneena olisi kuitenkin väärin kieltäytyäkään. Listaa ei ole tehty (pelkästään) sen mukaan, kenellä on eniten mestaruuksia, mitaleita tai pisteitä vaan pelaajien minuun tekemän vaikutuksen mukaan.

5. Veera Kauppi (MM-kisat 2015 ja 2017, kaksi hopeaa.)

Tällaisissa jutuissa tavallaan ”kuuluu” muistella uransa jo päättäneitä entisiä pelaajia, mutta Veera Kauppi kuuluu listalle, sillä hänessä aineellistuu suomalaisen huippusalibandyn tulevaisuus. Hänen taitonsa, voitontahtonsa ja heittäytymisensä pelille näyttävät, millaiselle tasolle pelaaja saattaa yltää kun tarpeeksi rakastaa pallon kesyttämistä ja peliä. Ja ovathan Veera Kaupin kolmessatoista MM-ottelussaan takomat 30 tehopistettä jotain melkein käsittämätöntä.

4. Nina Rantala (MM-kisat 2013, 2015 ja 2017, kolme hopeaa.)

Pelasi kolmet kisat kolmen eri päävalmentajan johdolla ja näytti joka kerta itseään suuremmalta pelaajalta. Sellaiselta vastuunkantajalta, joka johtaa esimerkillä ja samaan aikaan tietää ja muistaa olevansa olemassa muita varten auttaakseen heitä saamaan itsestään parhaan irti. Ei liene sattumaa, että Nina Rantalan nimi toistui, kun nykytähdiltä kysyttiin esikuvia.

3. Anna-Maija Keränen (MM-kisat 1997 ja 1999, kulta ja hopea.)

Ensimmäinen mestaruus ja sen tekijät jäävät aina erityisinä mieleen, ja niin myös Borlänge 1999. Siihen aikaan Ruotsi oli vielä muiden kuin joukkueen itsensä mielestä voittamaton vastustaja ja miltei ylitsepääsemätön este, mutta niin vain Anna-Maija Keränen tasoitti välierän Ruotsia vastaan puolitoista minuuttia ennen loppua, upotti rankkarikisassa Suomen viimeisen maalin ja pokkasi viikon päätteeksi kisojen arvokkaimman pelaajan palkinnon. Elegantti johtohahmo.

2. Katriina Saarinen (MM-kisat 2001, 2003, 2005, 2007 ja 2011. Kulta, kolme hopeaa ja pronssi.)

Peliovela taistelija, taitaja, johtaja. Mitä voimakkaita sanoja enää on jäljellä, joilla tätä legendaa ei olisi koetettu kuvata. Syötti Petra Mäntysen laukoman Ruotsin upottaneen 2–0-maalin Riian MM-finaalissa, kaatoi kahdella osumallaan Ruotsin Singaporen välierässä 2005, raatoi aina kaikkensa ja vielä enemmänkin Suomen voiton eteen. Ja silmien leiskunnasta näki jokaisen tappion jälkeen, kuinka palavasti hän häviämistä vihasikaan. Ei tule heti mieleen toista, jonka sisällä peli olisi palanut yhtä voimakkaana.

1. Jonna Mäkelä (MM-kisat 2005, 2007, 2009, 2011, 2013 ja 2015, 5 hopeaa ja pronssi.)

Ilman MM-kultaa jääneen pelaajan nostaminen ykköseksi mietitytti hetken, mutta Jonna Mäkelä sen sijan ansaitsee. Hän napsi Suomen tolppien välissä mahdottoman laukauksen toisensa jälkeen. Hän teki Suomen joukkueesta yhä uudelleen paremman antaen mahdollisuuden pelata kullasta silloinkin, kun joukkueen otteet kokonaisuutena eivät rehellisesti sanoen olisi sitä edellyttäneet. Hakametsän rankkaritappiosta 2015 teki vieläkin kirvelevämmän se, että se oli Jonna Mäkelän viimeinen MM-finaali ja kulta kävi niin lähellä.

Tällaisessa jutussa on lopulta myös muistutettava, ketkä suomalaiset kuuluvat kahden naisten MM-kullan vähälukuiseen aateliin. He ovat Arja Joutsen, Jonna Kettunen, Anne-Mari Lyhykäinen, Hanna Palomäki, Marilla Puustinen, Susann Simolin ja Elisa Simonen.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen