Kvistille yhden ottelun pelikielto: ”Viittaus erotuomareiden puolueellisuuteen on epäurheilijamaista käytöstä”

Niko Kvist huilaa runkosarjan päätöspelin. Kuva: Esa Jokinen

Niko Kvist huilaa runkosarjan päätöspelin. Kuva: Esa Jokinen

Salibandyliigan kurinpitäjä on määrännyt OLS:n Niko Kvistille yhden ottelun pelikiellon lauantaina pelatun OLS-EräViikingit-ottelun lehdistötilaisuuden kommenteista.

EräViikinkien 6–5-voittoon päättyneen ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Kvist kommentoi ottelun tuominneiden Vesa Vilkin ja Henri Hakalan linjaa värikkäin sanakääntein.

…oltiin aika erimieltä linjasta tuossa pitkin peliä, et tuntuu että oli käsi teipattu yhteen suuntaan […] Joo, kyllä mun mielestä nuo tuomarit kyllä sekotti meidän peliä siis tosi paljon siinä toka erässä, että en oo varma, ei saatu varmaan yhtään vaparia. Oli sama mitä tapahtui tuolla kentällä, että. Että, että kyllä se oli niin ku ErVille sovittu varmaan se, en tiedä mitä siinä tapahtu…

OLS kirjoittaa vastineessaan Kvistin sanavalintojen olleen huonoja, mutta kiistää niiden viitanneen tuomareiden puolueellisuuteen.

– Kvistin sanavalinnat ovat huonot, jos tällaisen puolueellisuuden siitä voi tulkita. Tarkoitus on ollut vain korostaa, että tuomarit epäonnistuivat. Kotijoukkueen näkökulmasta tuomariparin heikko työskentely suosi EräViikinkejä. Käsi ei ollut siis teipattuna toiseen suuntaan puolueellisesti, vaan heikon tuomarityöskentelyn takia, OLS:n vastineessa todetaan.

OLS myös huomauttaa Kvistin käyneen keskustelua tuomarilinjasta erätaukojen aikana. OLS:n mukaan otteluvalvoja on ollut kuulemassa näitä keskusteluja ja voi vahvistaa, että niissä on keskusteltu nimenomaan tuomareiden linjasta, eikä puoleellisuudesta.

Tapauksen arvinoinnissa kurinpitäjä Jussi Wahe kirjoittaa Kvistin kommenttien olleen pääosin sallittuja. Wahe kuitenkin nostaa ongelmalliseksi kohdan, jossa Kvist arvelee: ”että kyllä se oli niin ku ErVille sovittu varmaan se”.

– Vaikka Kvist kommentoi ottelua ja sen tuomaritoimintaa ottelun jälkeen ”harmistuneessa” mielentilassa, katson, että hänen olisi pitänyt ymmärtää, että viittaus erotuomareiden puolueellisuuteen on epäurheilijamaista käytöstä, kurinpitäjä kirjoittaa.

– Katson, että Kvistin kommentointi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa on osittain ollut erotuomareita loukkaavaa epäurheilijamaista käytöstä. Kvist on tilanteessa syyllistynyt Pelisääntöjen 617/3 kohdan huonoon käytökseen erotuomareita kohtaan.

OLS tiedotti, ettei aio valittaa Kvistin saamasta pelikiellosta ja sadan euron sakosta.

Pelikiellon myötä Kvist, 31, huilaa OLS:n kauden päätöspelin Oilersia vastaan. Samalla Kvistin 207 liigaottelun yhtäjaksoinen putki katkeaa. Puolustajaksi siirtynyt kokenut peluri on pelannut keltapaitojen jokaisen ottelun oululaisten palattua Salibandyliigaan kaudeksi 2012-13.

Kvistin saama pelikielto on jo kauden kolmas tuomarin arvostelusta lätkäisty panna.

Steelersin Kaapo Kettunen sai niin ikään yhden ottelun pelikiellon arvosteltuaan tuomaria ottelun aikana. Happeen valmennusryhmään kuuluvaa Tero Kotilaista muistettiin yhden ottelun toimitsijakiellolla tämän arvosteltua tuomareita joulukuussa. Kaikki päätökset ovat olleet kurinpitäjä Waheen antamia.

Kilpailu- ja kurinpitoryhmä antoi Steelersistä potkut saaneelle Petri Kemppaiselle varoituksen joulukuun alussa tämän todettua ”toisen tuomarin olleen pihalla kuin tamponin naru”.

Kurinpitäjän päätös löytyy tästä.

EDIT: Lisätty tieto, ettei OLS aio valittaa päätöksestä (26.2.2020 klo 11.42.)