Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kuka olisi tänä vuonna ”kevään Kaarlo”?

09.03.
2020
Pääkirjoitus

Kaarlo Mahlberg liekehti keväällä 2018. Kuva: Juhani Järvenpää

Kevääseen liitetään jos jonkinlaista mystiikkaa. Se on iso osa ratkaisupelien hienoutta – niin myös salibandyssa.

Tähän aikaan vuodesta kuulee usein puhuttavan tosipeleistä, sallivammasta tuomarilinjasta, joskus jopa kevään joukkueista, mutta ennen kaikkea kevään pelaajista. Kevääseen liitetään niin paljon uskomuksia, että niistä tulee helposti totta. Ensin pään sisällä, sitten kentällä.

Yksi pudotuspelikevään hienouksista ovat nimenomaan kevään pelaajat. Eikä tällä tarkoiteta niitä huippuja, jotka lisäävät yhden napsun suoritustasoonsa, vaan puskista framille nousevia kevään pelaajia.

Kenties kaikkien aikojen kevätsuorituksesta vastasi Westend Indiansia kaudella 2017-18 edustanut Kaarlo Mahlberg. A-junioreista noussut hyökkääjä teki 17 runkosarjan otteluun vaatimattomat 2+1=3 tehot. Pudotuspeleissä Mahlberg räjäytti pankin. Tuolloin 21-vuotias hyökkääjä taiteili 12 otteluun tehot 8+4=12. Sittemmin Jyväskylään opintojen perässä muuttanutta ja Divarin O2:een siirtynyttä ”kevään Kaarloa” ei ole liigan pudotuspeleissä nähty.

Viime keväänä Turussa nähtiin merkittäviä profiilinkorotuksia. Neloskentästä syksyn avannut Sami Saarinen teki runkosarjassa 13 pistettä. Keväällä ruutu löytyi TPS:n kakkoskentästä Jaakko Hautamäen ja Mikko Hautaniemen vierestä. Saarinen iski 19 pistettä koko kevään liekehtineessä kentässä. Kuuteen pisteeseen runkosarjassa jäänyt Hautamäki iski 13 täplää, Hautaniemi peräti 25.

Aina kevään pelaajien ei tarvitse edes keikkua pörssien kärjessä. SPV:n viimeisimmällä mestaruuskaudella (2014-15) Jukka-Pekka Pelto-Arvo avasi pudotuspelit penkin päästä. Hyökkääjä nousi pelaavaan kokoonpanoon ja teki pudotuspeleihin tehot 5+1=6. Ennen kaikkea Pelto-Arvo onnistui kriittisissä paikoissa.

Puolivälieräsarjassa Kooveeta vastaan juoksukone ohjasi voittomaalin toisen ottelun jatkoajalla. Happeeta vastaan pelatun finaalisarjan ehkäpä tärkein maali syntyi Pelto-Arvon alustuksesta. Kolmannen pelin jatkoajalla, voittojen ollessa 1–1, sähäkkä laituri karvasi pallon pois maalin takana ja petasi huipputontin Henri Myllymäelle, joka ei erehtynyt. Seuraavassa pelissä SPV juhli mestaruutta ja Pelto-Arvo sai yllätyskutsun maajoukkueeseen.

Kaikkien aikojen kevään pelaaja on kuitenkin viime kauteen uransa päättänyt Tuukka Kiviranta. SPV-ikonin tähtihetki oli kevät 2012, kun Seinäjoella juhlittiin seurahistorian ensimmäistä SM-kultaa. Tuolla kaudella Kiviranta pelasi täyden 26 ottelun runkosarjan, johon syntyi 33 pinnaa. Pudotuspeleissä mies taiteli huimat 25 pinnaa 11 otteluun ja voitti pudotuspelien pistepörssin.

Mahlberg, TPS:n kakkoskenttä, Pelto-Arvo ja Kiviranta ovat kaikki tarinoita. Juuri tarinoista urheilussa on kyse. Kiinnostavimmat tarinat ovat niitä, jotka yllättävät. Tarinat, jotka muistuvat mieleen vielä vuosien päästä. Kaikki kunnia siis Sami Johanssonille, mutta syksyllä kovin moni ei enää muistaisi, mikäli Classic-hyökkääjä voittaisi myös pudotuspelien pistepörssin.

Tämä kevät ei ole toistaiseksi tarjoillut järistyksiä yksilötasolla. Muutama potentiaalinen ”kevään Kaarlo” on kuitenkin ilmaantunut. Indiansin 19-vuotias Niko Laiti on iskenyt kahteen ensimmäiseen peliin kolme maalia. Vähälle vastuulle runkosarjassa jäänyt SPV:n Konsta Haukkala, 19, on saanut vastuuta seinäjokisten kakkoskentässä ja vastannut huutoon 1+2=3 tehojen muodossa.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira