Suomi esittää sääntömuutoksia: korkeasta mailasta 2+2, maasta ja kädellä pelaamisesta myös vapari, rikottua mailaa ei tarvitse hakea…

Suomen Salibandyliitto suurentaisi myös maalivahdin aluetta puolella metrillä. Kuva: Anssi Koskinen

Suomen Salibandyliitto suurentaisi myös maalivahdin aluetta puolella metrillä. Kuva: Anssi Koskinen

Suomen Salibandyliitto on koostanut 17-kohtaisen esityksen muutoksista pelisääntöihin ja toimittanut sen kansainväliselle salibandyliitolle IFF:lle.

Salibandyliiton esitykset pohjautuvat tammi-helmikuussa tehtyyn verkkokyselyyn, jossa kaikilla lajin parissa toimivilla oli mahdollisuus esittää näkemyksiä pelisääntöihin ehdotettavista muutoksista.

IFF:lle toimitettu esitys pitää sisällään myös teknisiä tarkennuksia ja muutoksia pelisääntöihin.

Tässä osa Suomen muutosesityksistä pähkinänkuoressa:

  • Kenttäpelaaja pysäyttää pallon tai vaikuttaa tilanteeseen muulla tavoin maaten tai istuen -> muutetaan vapaalyönnin arvoiseksi rikkeeksi, nykyisin 2 minuutin rangaistus. Jatkossa 2 minuutin rangaistus tulisi, kun pelaaja tekee edellä mainitun ”saadakseen huomattavaa etua”.
  • Kenttäpelaaja pysäyttää pallon tai pelaa palloa kädellään tai käsivarrellaan -> muutetaan vapaalyönnin arvoiseksi rikkeeksi, nykyisin 2 minuutin rangaistus. Jatkossa 2 minuutin rangaistus tulisi, kun pelaaja tekee edellä mainitun ”saadakseen huomattavaa etua”.
  • Ottelua, jossa on selvitettävä voittaja ja joka päättyy tasan, on jatkettava 20 minuutin jatkoajalla, kunnes toinen joukkue tekee maalin -> Aikaa pidennetään, nykyisin jatkoaika on 10 minuuttia (esimerkiksi MM-kisoissa).
  • Uusi pelisääntökohta: Pelaajalle, joka palloa pelatessaan joko laukaisun taakseviennissä tai laukaisun saatossa osuu tahattomasti millä mailansa osalla tahansa vastustajan kasvojen alueelle, tuomitaan 2+2 minuutin rangaistus -> Nykyisin näistä on tuomittu pääosin 5 minuutin rangaistus.
  • Pelaaja rikkoo tarkoituksellisesti vihastuksissaan mailansa tai muun varusteen -> Jatkossa tästä seuraisi 2+10 minuutin rangaistus epäurheilijamaisesta käytöksestä, kun nykyisin sääntökirjassa määrätty rangaistus on pelirangaistus 1 (PR1).
  • Kenttäpelaaja ei poista rikkoutunutta tai pudonnutta mailaansa kaukalosta eikä vie sitä vaihtoalueelleen -> Poistetaan seurauksena 2 minuutin rangaistus. Muutetaan sääntö muotoon, että pelaajan on poistuttava välittömästi kaukalosta, kun hänen mailansa rikkoutuu.
  • Oma maali (OM)-merkintä pöytäkirjassa -> Jatkossa oma maali merkitään hyökkäävän joukkueen pelaajalle, joka viimeksi koski palloon, mutta syöttäjää ei merkitä.
  • Maalivahdin alueen kokoa kasvatetaan nykyisestä 1 x 2,5 metrin alueesta 1,5 x 2,5 metrin alueeksi.

Tarkemmat selitykset ja kaikki Suomen muutosesitykset löytyvät tästä Salibandyliiton dokumentista.

Suomessakin noudatetaan salibandyn kansainvälisiä pelisääntöjä, jotka uudistetaan neljän vuoden välein. Prosessi on vielä kesken ja uudistuksia saadaan odotella vielä tovin, sillä uudet kansainväliset säännöt astuvat voimaan heinäkuun alussa 2022.

Salibandyliiton uutinen