Oona Kauppi avasi Thorengruppen-siirron taustoja: ”Koetaan, että täällä me saadaan olla urheilijoita 24/7”

Oona Kaupin ura jatkuu Uumajassa. Kuva: Michael Peter/IFF

Oona Kaupin ura jatkuu Uumajassa. Kuva: Michael Peter/IFF

Yksi kesän odotetuimmista siirtosaagoista saatiin tällä viikolla päätökseen, kun Team Thorengruppen tiedotti hankkineensa Oona ja Veera Kaupin tulevan kauden joukkueeseensa.

Liigapaikka avautui uumajalaisseuralle, kun saman kaupungin mahtijoukkue IKSU vetäytyi pääsarjasta koronapandemian aiheuttamien talousvaikeuksien myötä. Oona Kauppi kertoo Pääkallolle vaihtoehtoja olleen, mutta pysyminen juuri Uumajassa puolsi joukkueen valintaa.

– Viihdytään Uumajassa hyvin ja täällä on tosi hyvä ympäristö. Koetaan, että täällä me saadaan olla urheilijoita 24/7. Se oli isoin syy miksi päädyttiin jäämään samaan kaupunkiin, Kauppi kertoo kysyttäessä siirron taustoja.

Kauppi lisää, että päätöstä helpotti myös monen IKSU:sta tutun pelurin päätös siirtyä Thorengruppeniin. Muun muassa Ruotsin maajoukkueesta tutut Emelie Wibron ja Cornelia Fjellstedt vaihtoivat nousijan riveihin. Tämän hetken tiedon mukaan kaikkiaan 16 viime kaudella IKSU:a edustanutta pelaajaa on siirtynyt Thorengruppenin paitaan.

– Kun saatiin tietää IKSU:n tilanteesta, niin käytiin koko joukkueen kanssa paljon keskusteluja aiheesta. Se oli tiivis porukka ja moni ilmoitti heti, että haluaa jäädä Uumajaan.

– En voi väittää, etteikö se vaikuttanut myös meidän päätöksen. Kyllä se silti oli jokaisen henkilökohtainen päätös. Juteltiin kaikki yksitellen Thorenin seurajohdon kanssa, eikä mitenkään niin, että siirryttiin kaikki kerralla.

Tieto Thorengruppenin sarjapaikasta tuli myöhään, vasta heinäkuussa. Kauppi sanoo, että keskusteluja seuran kanssa käytiin jo aiemmin, mutta lisää, ettei heillä ollut tarkempaa tietoa, saako uumajalaisseura IKSU:lta vapautuneen sarjapaikan.

– Monilla oli vääristynyt käsitys, että meillä olisi ollut jotain lisäinfoa. Ollaan eletty samalla tiedolla, mitä on julkaistu. Päivä ennen kuin lähdettiin Uumajaan, tuli tieto että Thoren pelaa SSL:ssä.

– Siinä oli kartoitettu vaihtoehtoja, mutta haluttiin pitää auki mahdollisuus jatkaa Uumajassa.

Huippujoukkueen jatkaminen Uumajassa on iso asia myös ruotsalaiselle salibandylle. Kauppi arvelee, että kabineteissa Ruotsin mestariksi runkosarjan perusteella kruunatun IKSU:n pelaajat eivät olisi levinneet muihin SSL-seuroihin, jos mahdollisuutta jatkaa liigapelejä Uumajassa ei olisi ilmaantunut.

Tasokkaan pääsarjaseuran saaminen Uumajaan on Kaupin mukaan hyvä asia. Uumaja on kova salibandykaupunki.

– Tämä on ihan spekulointia, mutta uskon, että moni olisi jäänyt tänne, joko pelaamaan Allsvenskania tai lopettanut. Se olisi ollut iso muutos Ruotsin liigassa, kun Anna Wijk’kin pelaa ensi kaudella Allsvenskanissa.

– Näen tämän salibandylle hyvänä asiana, vaikka katsonkin tätä vahvasti omien lasien läpi.

Thorengruppen tunnetaan Ruotsissa eräänlaisena nousukasseurana. Myös seuran miesten joukkue nousi täksi kaudeksi pääsarjaan ja hankki naapuriseura Dalenista monivuotisen maajoukkuepelaajan Jonas Svahnin.

Thorengruppen on muun muassa aloittanut kunnianhimoisen halliprojektin, johon on tulossa laadukkaat salibandy- ja jalkapallokentät. Kauppi sanoo uuden seuran antaneen hyvän vaikutelman.

– Seura vaikuttaa erittäin tavoitteelliselta. Thorenilta on tullut viestiä, että seura haluaa panostaa sekä miehissä että naisissa. Ei riitä, että pelkästään pelataan SSL:ssä, vaan halutaan myös voittaa mestaruuksia.

Kauppi arvostaa myös sitä, että seurassa panostetaan yhtälailla naisten kuin miestenkin menestykseen.

– Inhoan naisurheilu-sanaa, mutta se on hienoa, että täällä naisiin halutaan panostaa yhtälailla. Se on meille tärkeä tekijä, että seuralla on samanlaisia arvoja, Kauppi päättää.