Viikon top 5

Viikon top 5: Miesten F-liigan parhaat ylivoimapelaajat

06.09.
2020
Viikon top 5

Henri Johansson ja Joona Rantala muodostavat pelätyn yv-kaksikon. Kuva: Juhani Järvenpää

Hyvä ylivoimapelaaja voi olla syöttökone, maalintekijä, maalineduspelaaja tai pyörittäjä. Tehot ovat tietenkin tärkeitä, mutta laajemminkin uhka, mitä tietyt pelaajat kentällä luovat, voi olla tilojen aukeamisen kannalta hyvinkin ratkaisevaa. Niputimme miesten F-liigan parhaat yv-pelurit. Valitettavasti lajin tilastointi elää tällä hetkellä suvantovaihetta, joten esimerkiksi yv-syöttöjä ei tällä hetkellä löydy kootusti.

5. Peter Kotilainen, Happee

Kotilainen on liigan kenties vaikeimmin ennakoitava pelaaja. Ylivoimalla tämä korostuu entisestään. Vasemmassa siivessä peliä leipova Kotilainen pystyy ampumaan tai jakamaan, ilman kummempaa asettelua ja vieläpä samasta asennosta. Lätty lentää seisovilta jaloilta tai liikkeestä. Tämä tekee Kotilaisesta paketin, jonka kanssa täytyy olla jatkuvasti varpaillaan.

4. Otto Lehkosuo, Indians

Fyysinen puolustaja on todellinen ylivoimapelin erikoismies. Lehkosuo parkkeeraa av-nelikon keskelle, josta hän jatkaa pelivälinettä pussiin asennosta kuin asennosta, niin lätyistä kuin irtopalloista. Indians-puolustaja oli viime kaudella koko liigan maaliahnein ylivoimapelaaja. Maaliverkko heilui peräti 10 kertaa, kun Lehkosuon koko kauden maalisaldo oli 15 osumaa.

3. Henri Johansson, Nokian KrP

Liigan kaikkien aikojen pörssikärki on paukuttanut viimeisen neljän kauden aikana yhteensä 30 ylivoimamaalia. Johansson sahaa näätäylivoimassa vasenta laitaa, välillä siivessä, välillä syvällä. Kuti lähtee, kuten kaikkia lajia seuraavat tietävät, mutta Johansson yv-vaarallisuutta lisää mainio syöttötaito. Etenkin poikkikentän syötöt liikahtavat tarkasti. Johansson luo uhkaa niin pallolla kuin ilmankin sitä.

2. Joona Rantala, Nokian KrP

Nuoresta tehohyökkääjästä on kuoriutunut todellinen yv-velho. Rantala niittasi viime kaudella yhdeksän yv-rysää. Rantala pystyy myös jakamaan, mutta hänen suurin valttinsa on monipuolinen viimeistelyrepertuaari. Laukaus lähtee pitkästä kierrosta tai pikkukantista, insweeperillä ja suoraan syötöstä. Nälkä ratkaisuihin on kova, mutta ei pakottava.

1. Sami Koski, SPV

Ylivoimapelin herra ja hidalgo. Koski on kylvää kauhua vasemmassa siivessä. SPV-hyökkääjä on mestari ajoittamaan syöttöjä. Vaikka hieman etuviistoon suuntautuva passi keskelle Ville Kuuselalla on nähty liigassa viimeisen kymmenen vuoden aikana luultavasti satoja kertoja, toimii kombinaatio edelleen tehokkaasti. Yhtäältä lätyt takatolpalle singahtavat tarkasti ja yllättävästi. Koski on myös siitä viheliäinen yv-pelaaja, että jos vastustaja antaa vähänkään tilaa, sivaltaa hyökkääjä pallon millintarkasti takakulmaan. Koski on syöttänyt uransa aikana 532 maalia. Sadan yv-syötön raja saattaa olla jo rikki.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira