Juniorit

James Tainio löysi A-poikien ottelussa heti yhteisen sävelen tshekkipelaajien kanssa: ”Kemiat osuivat aika hyvin kohdilleen”

31.10.
2020
Juniorit

Adam Hemerka on yksi Suomeen tulleista tshekkiläisistä. Kuva: EräViikingit

EräViikingit hankki viisi pelaajaa Tshekistä ja heistä neljä pelasi ErVin A-junioreiden mukana LASB:ia vastaan. ErVin kakkoskenttä oli mielenkiintoisessa koostumuksessa, kun suomalainen James Tainio pelasi useamman tshekkipelaajan kanssa.

ErVi on tehnyt aiemminkin yhteistyötä tshekkiläisten seurojen, tiiviimmin Bohemiansin kanssa. ErVin urheilujohtaja Joonas Naava on mukana Tshekin U19-maajoukkueessa ja ErVin A- ja B-junioreiden valmennuspäällikkö Tomi Rastas toimii Tshekin U17- maajoukkueen valmennuksessa.

Tshekistä ErViin tulleet pelaajat ovat Matej Havlas, Adam Hemerka, Michal Vojtisek, Milos Vojtisek ja Patrik Sebek. Maan pelit ovat tällä hetkellä tauolla koronavirustilanteen vuoksi.

Pelaajat ovat seuralle entuudestaan tuttuja, Havlas, Michal Vojtisek ja Hemerka ovat pelanneet seurassa aiemminkin.

– ErVissä on seuran sisällä päätetty, ettei pelaajakiertoja juurikaan tehdä. Divarijoukkue EV Akatemia ja A-junioreiden toiminta kuitenkin perustuu pelaajakiertoon ja näin ollen näissä joukkueissa on ollut pelaajapulaa, kun loukkaantumisia on ollut ja osa pelaajista ei ole täydessä pelikunnossa. Tshekeissä on sarjat tauolla, joten tämä hyödyttää molempia osapuolia, kertoo ErVi:n A- ja B-junioreiden valmennuspäällikkö Tomi Rastas.

Ihan itsekseen ei nuorien pelaajien tarvitse Suomessa olla, vaan Bohemiaksen päävalmentaja tuli myös mukaan, erityisesti videovalmentajaksi ErVille. Tshekistä tuli myös työharjoittelijaksi fysioterapeutti.

Tshekkipelaajat pelasivat ensimmäisen pelinsä A-junioreissa keskiviikkona LASB:ia vastaan. Heistä neljä oli merkitty ErVin kakkoskenttään yhden suomalaisen James Tainion kanssa, mutta itse peli meni kuitenkin kolmen tshekin kanssa, Yhteistyö keskieurooppalaisten kanssa sujui ilmeisen hyvin, kun Tainio viimeisteli hattutempun. Tshekkipelaajista Matej Havlas onnistui 1+3 tehoin. ErVi voitti pelin 11-3.

ErVin valmennusjohto luonnehtii Tainiota fiksuksi pelaajaksi, jolla on hyvä peliäly. Siksi he laittoivat Tainion pelaamaan tshekkiläisten kanssa, koska valmennus uskoi hänen pääsevän nopeasti uusien pelaajien kanssa samalle sivulle.

– Mukavaa oli, taitavia pelaajia ja tosi helppo oli pelata, fiilistelee James Tainio pelaamista tshekkiketjussa.

Tainiolla on ollut ErVin valmennusjohdon mukaan hieman vaikeuksia päästä A-junioreiden SM-sarjassa pelirytmiin, kun viime kausi sujui B-junioreiden divarissa. Tainio on parantanut paljon ja kauden ensimmäiset maalit syntyivät tshekkiketjussa.

Tainio sopi hyvin kentälliseen samankaltaisten avujensa vuoksi.

– Kaikki ovat tosi hyviä jalalla ja he jaksavat juosta paljon, ovat taitavia käsistään ja peliälyltään, luonnehtii Tainio tshekkipelaajia.

Kemia kentällä monesti syntyy jo kentän ulkopuolella ja sovittujen asioiden kautta. Tässä tapauksessa yhteys löytyi nopeasti.

Tainio ja tshekkiläiset onnistuivat kuitenkin pitämään jonkinlaisen ketjupalaverin ennen peliä.

– Englanniksi katsoimme vähän jotain yksinkertaisia asioita, mitä kentällä voisi tehdä. Ihan hyvin meni, saimme aika hyvin selvää toisistamme.

– Kentälläkin puhe hoidettiin englanniksi, mitä siellä nyt piti puhua. Ei se ihan luonnollisesti kuitenkaan tullut.

Suomalaisten kanssa Tainio ei ole vielä tällä kaudella tehnyt yhtään maalia tai pistettä A-junioreiden peleissä. Divarissa Tainio on osunut kertaalleen. Nyt paukahti hattutemppu, sopiiko siis tshekkien tarjoilu paremmin?

– En nyt tiedä, kemiat osuivat aika hyvin kohdilleen ja pääsimme hyvin paikoille. Olisi kyllä hienoa jatkaa heidän kanssaan pelaamista.

Salibandyssa ja varsinkin junioritasolla ulkomaalaisia pelaajia on harvakseltaan kokoonpanossa. Kuten muissakin pallopeleissä, myös salibandyssa kulttuuriero näkyy.

– Vähän erilaista pelityyliä oli havaittavissa, pientä eroa näkyy. Vähän pitävät ehkä enemmän palloa.

Erilaisesta kulttuurista ja toimintavoista tulleet pelaajat ovat varmasti rikkaus joukkueelle ja kokemus nuorille pelaajille. Tietysti mahdollinen kielimuuri tai liiallinen kulttuurishokki voi tehdä rakoa joukkuekaveruuteen. Sama laji ja intohimo pelaamista kohtaan varmasti yhdistävät nuoria. Tainio on hyvillään siitä, miten tshekit ovat joukkueeseen tulleet.

– He tulevat hyvin juttuun muiden kanssa ja he ovat sopeutuneet hyvin. Vielä en ole sen syvällisemmin kerennyt heihin tutustua, mutta tosi hyviltä äijiltä vaikuttavat, sen verran mitä olen heidän kanssaan kerennyt jutella.

Eerik Lukkari
Viestintää opiskeleva Eerik Lukkari on Pääkallossa työharjoittelussa.

Kirjoittaa salibandysta yli 100 pääsarjamaalin kokemuksella.

Twitter: @elukkari46