Divarit

Koronatartunta johti erikoiseen lopputulemaan – aluksi hyökkääjiin kohdistunut karanteenipäätös edelleen auki ja A-poikien 1. divarissa kiistanalainen ottelun peruutus

12.10.
2020
Divarit

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Viime viikolla uutisoitiin Divarissa pelaavan sipoolaisen ÅIF:n pelaajan koronatartunnasta. Tapaus johti useisiin ottelusiirtoihin Divarissa, mutta aiheutti myös muunlaista sekaannusta salibandykartalle.

Erikoisimmaksi tilanne muuttui Limingan Niittomiesten kannalta. Divarissa pelaava miesten ryhmä kohtasi ÅIF:n lauantaina 3.10. LNM sai kuulla koronatartunnasta torstaina 8.10. ja sittemmin sille suositeltiin omaehtoista karanteenia kunnes terveysviranomainen osaa antaa tarkempia ohjeita asian suhteen.

LNM toimi vastuullisesti ja perui harjoituksensa ja päätyi lopulta perumaan myös molemmat viikonlopun ottelut noin klo 13 perjantaina. Kyse oli nimenomaan varotoimenpiteestä, sillä LNM:n kohdalla puhuttiin ”mahdollisesta altistumisesta”. Vahvistetun tartunnan ja ÅIF-ottelun välissä oli sen verran monta päivää, ettei altistumisesta ollut varmuutta.

Tilanteesta oudon teki se, että vielä perjantai-iltanakaan joukkueessa ei ollut mitään varmuutta ovatko pelaajat karanteenissa vai ei. Salibandyliitto ei voi tietenkään pelaajia määrätä karanteeniin, eikä Helsingin alueen terveysviranomaiset olleet ottaneet asiaan kantaa.

A-poikien ykkösdivisioonan pelistä todellinen soppa

Limingan miesten joukkueen päävalmentaja ja A-poikien valmennuksessa mukana oleva Jari Karjalainen halusi korostaa varsinkin yhtä asiaa.

– Emme ole olleet virallisesti karanteenissa, eikä siitä ole ollut virallista linjausta. Tässä on monella virheellistä tietoa, Karjalainen selventää.

Kommentti liittyy pitkälti siihen mitä tapahtui viikonloppuna. LNM:n A-pojista seitsemän pelaajaa on myös LNM:n edustuksen mukana. Karjalainen kertoo selvittäneensä asiaa liitosta ennen sunnuntain klo 16 peliä ja muisteli puhelun tapahtuneen lauantaina.

Salibandyliiton A-poikien ykkösdivisioonan vastaava Jan Kondo vahvistaa puhelun tapahtuneen, mutta soitto tuli hänen mukaansa jo perjantaina. Karjalainen kysyi siis sitä, että voivatko nämä edustuksen mukana olleet pelaajat pelata A-poikien pelissä. Karjalaisen mukaan ilman virallista viranomaispäätöstä ei ollut syytä perua peliä.

– Sen hetkisten tietojen perusteella päädyttiin pelin pelaamiseen kun ei ollut mitään viranomaispäätöstä asiasta, Kondo kertoo.

Tietenkin nyt jokainen voi miettiä, että olisiko LNM voinut itse ajaa vielä aktiivisemmin pelin siirtoa kun edustuksenkin ottelut oli siirretty viikonlopulta eteenpäin. Joka tapauksessa koitti sunnuntai, jolloin peli olisi pitänyt pelata.

Loviisa sijaiskärsijänä

Ottelun piti alkaa sunnuntaina klo 16. Karjalainen kertoo olleensa Loviisaan yhteyksissä noin puolen päivän aikoihin ja silloin loviisalaiset olivat saaneet tietää kokoonpanosta, jossa oli mukana ÅIF-ottelussa pelanneita pelureita.

Loviisa teki tilanteesta omat johtopäätöksensä ja soitti asiasta Kondolle. Tuolloin joukkue ilmaisi selkeästi, että ei halua pelata ottelussa ja ottelu peruttiin varotoimenpiteenä. Loviisa otti asiaan vahvasti kantaa sunnuntai-iltana Instagramissa.

Joukkueella oli ollut lauantaina jo peli OLS:aa vastaan Oulussa, joten kustannuksia tuli matkustuksen lisäksi hotelliyöstä. Torin päivitys päättyykin tällaiseen lauselmaan:

”Loviisan Tor myös joutunut pahoin sijaiskärsijäksi sekä huomauttaa lisäksi, että se ei voi olla missään vastuussa tapauksesta syntyvistä ylimääräisistä kustannuksista.”

Karjalainen halusi korostaa omissa kommenteissaan sitä, että tilanne oli hyvin epäselvä joukkueen osalta. Hän kertoi myös, että LNM:llä ei ole ollut oireellisia pelaajia. ÅIF-pelaajatkin testasivat itsensä, eikä tartunta ollut levinnyt joukkueen sisällä laajemmalle. Hänen näkemyksensä mukaan Loviisan päivitys oli provosoiva ja siinä oli aikataulullisia virheitä. Hän kertoo olleensa joukkueen kanssa yhteydessä ”hyvässä hengessä”.

Hämmentävää kyllä, päätös Limingan karanteenista tuli maanantaina.

– Saimme maanantaina päätöksen, että joukkueemme hyökkääjät ovat karanteenissa, sillä ÅIF:n tartunnan saanut pelaaja oli puolustaja, Karjalainen hämmästelee.

LNM joutui vielä perumaan maanantain joukkueharjoitukset. Erikoiseksi koko jutun tekee se, että tuolla helsinkiläisten lääkintäviranomaisen (tartuntatautilääkäri) linjauksella karanteenin pituudeksi tulee 10 päivää. Karanteenin ilmoitettiin viime viikolla lyhenevän 14 päivästä kymmeneen, ja näin se tulkittiin tässäkin tapauksessa tuoreeltaan (muutos tuli voimaan tänään 12.10.). Mielenkiintoista oli kuitenkin se, että LNM:n hyökkääjät saivat tietää olleensa yhdeksän päivää karanteenissa päivää ennen kuin karanteeni oli päättyvä.

Päivitys 12.10. klo 19.45:
Limingalle ilmoitettiin vielä maanantai-iltana, että alkuperäinen eteläsuomalaisen terveysviranomaisen päätös ei olekaan pätevä, sillä ottelu pelattiin Limingan kotikentällä. Täten joukkueelle suositeltiin uudelleen omaehtoista karanteenia, eikä ketään (hyökkääjiäkään) ole asetettu virallisesti karanteeniin tällä tietoa.

Erikoiseksi tilanteen teki sekin, että LNM oli alunperin yhteydessä oululaisiin terveysviranomaisiin, jotka totesivat että päätöksen pitää tulla Helsingistä, koska tartunnan saanut kuului sen sairaanhoitopiirin alle.

Myöhemmin tullut päätös ei kumoa sitä faktaa, että helsinkiläinen tartuntatautilääkäri määräsi pelaajista alunperin karanteeniin vain hyökkääjät. Päätös kumoutui kuitenkin myöhemmin siksi, että päätöksen piti sittenkin tulla Oulusta, missä ottelu pelattiin.

Päivityksen vuoksi myös otsikkoa on muutettu.

Jälkisanat

Koko tapaus osoittaa sen, että koronakaranteenit, altistumiset sekä yhteistyöt erinäisten tahojen kanssa ovat melkoinen soppa. Salibandyliitto yrittää luovia välimaastossa yhä lisääntyvien tapausmäärien kanssa ja seurat saavat paikoin liikaakin vastuuta siitä miten tulisi toimia. Joukkuelajeissa lähestyminen on ollut erittäin jyrkkä ja monesti karanteenit ovat olleet nimenomaan varotoimenpiteitä.

Loviisa koki tässä tilanteessa vääryyttä, vaikka olisi toki Ouluun lähtenyt pelaamaan muutenkin. Ottelu joudutaan pelaamaan joka tapauksessa jossain vaiheessa, jollain paikkakunnalla, mutta asiasta ei ole mitään varmuutta. Uskoisin, että jonkinlainen järkiratkaisu löytyy vielä.

Tapaus osoittaa sen, että jos tilanne on nyt hiukankin epäselvä niin ottelu kannattaa mieluummin perua kuin yrittää väkisin pelata. Liminkahan ei siinä vaiheessa oikeastaan tiennyt kohtaloaan, mutta toisaalta oli sille suositeltiin omaehtoista karanteenia. ÅIF-ottelusta kulunutta yhdeksän päivän aikaa voi pitää jokseenkin kohtuuttomana odotusaikana, vaikka tapaus ilmeni vasta torstaina.

Kommunikaatio on tärkeää korona-aikana, mutta Salibandyliiton sekä LNM:n kommenttien perusteella sitä yritettiin harjoittaa. Vaikutta siltä, että näinä sekavina aikoina sekään ei riittänyt. Urheilujoukkueet ovat vain yksi pisara meressä, ja mielenkiintoiseksi tällaiset tilanteet menevät kun puhutaan työpaikoista ja kouluista. Tässäkin tapauksessa LNM-pelurit olivat löyhässä hirressä usemman päivän ennen minkäänlaisia virallisia päätöksiä.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen