Pääkalloparlamentti

Pääkalloparlamentti: ”Eihän tuollaista räpellystä pitäisi hyväksyä edes ammattikoulun päättötyönä”

03.10.
2020
Pääkalloparlamentti

Kuvassa ei ole Pääkalloparlamentti. Kuva: Anssi Koskinen

Salibandykautta on pari viikkoa takana ja sen vuoksi on hyvä kaivaa vintin nurkasta vanha tuttu horinakerho. Pääkalloparlamentti on jälleen kokoontunut.

Vastaajina kysymyksiin toimivat Jaakko Tiira, Tuomo Reponen, Toni ”Ylijohtava” Lötjönen, Iiro-Pekka Airola sekä allekirjoittanut.

Sählykausi startattiin syyskuussa pääsarjojen osalta. Mitä jäi mieleen kauden alusta pääsarjoissa?

Jaakko: Onhan tässä montakin juttua, mutta nappaan sen matalimmalla roikkuvan omenan: tulospalvelun. Tulospalvelun kaatumiseen on jo tottunut, mutta F-liigan uuden tulospalvelun käyttöliittymä on niin umpisurkea, että eihän tuollaista räpellystä pitäisi hyväksyä edes ammattikoulun päättötyönä. Myös itse saitti on niin hidas, että etusivun latautumisen lomassa ehtii käydä keittämässä kahvit.

Tuomo: Pakko kompata Jaakkoa, että tulospalvelussa on ollut kyllä lievästi sanottuna haasteensa. Ihan siitä lähtien, että sarjataulukossa on tasapelit, ja jatkoaika- tai rl-voitot katoavat jonnekin. Yksittäisenä ottelunostona Turun derby naisten liigassa. Oli melkoinen sirkusottelu.

Ylijohtava: Korona, korona ja korona. Jo kauden avaustapahtuma, Super Cup, jouduttiin siirtämään pika-aikataululla Mikkelistä Lempäälään. Siinä missä koko lajiperhe on luonnollisesti into piukeena, kun vihdoin on päästy pelaamaan pisteistä niin samaan aikaan epävarmuus jatkosta, ja koko kauden läpiviemisestä on läsnä jatkuvasti.

Iiro-Pekka: Kyllähän urheiluihmisen sisällä parahtaa, kun tunnusbiisi kajahtaa! Pesisjunttina olen aina tykännyt Superpesis-tunnarista otteluiden alussa, myös jalkapallon Veikkausliigassa teemabiisi herättää tunnelman. Mestarien liigan hymnin olen kuullut kylläkin vain tv:n kautta. Joten olihan jo aikakin, että salibandyssa ottelut päästään aloittamaan liigan oman teemabiisin tahdissa, kun Falcon kajahtaa hallien ämyreistä.

Joel: Lähinnä pölyä, vaikka en ole imuroinut ihan hetkeen. Vakavammin sanoen komppaan senor Lötjöstä. Tulospalvelutakkuilu ei ole tosiaan uusi juttu, ja korona hönkii niskaan koko ajan lähes joka asiassa. Hyvin laji on mielestäni pärjännyt hankalassa tilanteessa, ja pöhinääkin ollut mukavasti tähän mennessä.

Mikä on ollut toistaiseksi suurin positiivinen yllätys kotimaisilla kentillä?

Jaakko: Tämä on helppo: Steelers (m). Joukkue voitti harjoituskaudella ainoastaan Pirkat ja hävisi kahdesti Kooveelle ja mitä ymmärsin, niin peli näytti pahasti keskeneräiseltä. Kolmesta pelistä viisi pinnaa on kova saldo, etenkin kun pisteistä kaksi on tullut TPS:iä ja SPV:tä vastaan. Tilastojen valossa etenkin joukkueen puolustuspelaaminen on ollut rautaa. Kun viime kaudella omissa kolisi yli kahdeksan kertaa pelissä, tämän kauden kolmessa ensimmäisessä pelissä omiin on mennyt kahdeksan maalia, eli alle kolme per peli. Eero Kososen saaminen maalille näkyy, mutta ei yksistään selitä noin roisia parannusta. Tähän liittyvänä kuriositeettina F-liigan sivuilta löytyvässä sarjataulukossa Steelersin kerrotaan päästäneen kymmenen maalia, johon siis on ilmeisesti laskettu mukaan rankkaritappiot, facepalm-emoji.

Tuomo: Niin, voiko tähän muuta sanoa kuin Steelersin? Jaakko perusteli niin kattavasti, että tyydyn nyökkäilemään ja toteamaan sopiviin väleihin “kyllä näin on”.

Ylijohtava: Tekisi mieli kompata herroja, mutta Steelersin edelle menee vielä F-liigan teemabiisi. Vai tapahtuiko se kentällä? Kai se on kaikilla lajiniiloilla kännykän soittoäänenä?

Iiro-Pekka: Kappas, teemabiisi soi täälläkin – korvamato on taattu! Falconin tahdissa nostan yllätyksen naisten puolelta, kun yksinkertaisesti nimetyn F-liigan naisten sarjan A-lohkon hännille povattu Rankat Ankat nappasi hallitsevan Super Cup -mestarin SB-Pron päänahan heti kättelyssä. (Seuraavassa SSRA:n kotipelissä tulikin sitten tappio PSS:lle 0-8. Elämä on kuin Forrest Gumpin suklaarasia: koskaan et tiedä, mitä saa.)

Joel: Steelers on ilmeinen, mutta otetaan tähän pienellä otannalla LASB. Pelejä ollut vasta kaksi, ja kaksi voittoa alla. Sehän ei ole vielä suoritus, mutta LASB teki viime kaudella vain kuudessa runkosarjan pelissä yli 5 maalia, ja nyt on ylittänyt tuon maalimäärän kahdesti (6 ja 7). 13 maalia on 12,5 % viime sesongin koko runkosarjan maalimäärästä, kun noin 7 % otteluista on pelattuna. Aikaista toki sanoa, mutta parannusta tullut juuri sillä saralla, missä sitä eniten odotettiin.

MM-kisat siirtyvät pohdinnan jälkeen, ja nyt tiedetään aikataulutkin. Mitä mieltä nais-mies ”MM limittäin-lomittain” -tilanteesta?

Jaakko: Ensinnäkin hyvä, että miesten kisat siirtyivät joulukuulle. Loppukesän/alkusyksyn tarjonnan sekaan änkeäminen olisi ollut täysin järjetöntä. En sikäli näe ongelmallisena osittaista päällekkäisyyttä, koska kuten lajia seuraavat tietävät, miesten kisat alkavat huippumaille käytännössä välieristä. Muutaman alkusarjan ottelun pelaaminen päällekkäin naisten finaaliviikonlopun kanssa tuskin syö liikaa Ruotsissa pelattavien kisojen kliimaksia. Olisiko naisten kisat voitu pelata aiemmin, onkin sitten toinen kysymys.

Tuomo: Tulee ainakin kunnon rysäys sählyä. Olosuhteet huomioiden mielestäni ihan järkiratkaisu. Toivottavasti silloin pelataan jo ilman huolia ja murheita.

Ylijohtava: Tapanani ei ole nostaa itseäni jalustalle, mutta ehdotin kisojen pelaamista osittain lomittain Kallocastissa, joten pieni sulka tästä kuulunee minunkin hattuuni. Naisten kisojen kliimaksi ei pahemmin kärsi miesten kisojen alkulohkon hubbabubba-peleistä. Saadaan lajille todellinen kiimakuukausi.

Iiro-Pekka: Lajillehan saadaan suoranainen kiimavuosi, kun jo keväällä aloitetaan poikien ja tyttöjen MM-kisoilla! Naisten ja miesten kisojen päällekkäisyydessä taisivat hallien varauskirjatkin sanella osansa. Ei haittaa.

Joel: Tietynlainen kompromissihan tämä oli ja sanankäänteistä saa kuvan, että aikatauluista on saanut ihan neuvotellakin. Asialle ei siis voi mitään. Päällekkäisyys vienee kuitenkin vähän terää naisten huipennuksesta, mutta katsotaan. Ainakaan miesten alkusarjassa ei yleensä ole ollut mitään semmoista, mitä laji-ihminen ei voisi missata, mutta kyse on tuskin pelkästään siitä. Toinen olennainen asia onkin se, että miten edes innokkaimmilla laji-ihmisillä on varaa, aikaa ja resursseja käydä kaksissa kisoissa lyhyellä aikavälillä? Myös pienempien maiden liitolle puhutaan aika isoista resurssikysymyksistä, jos neljät kisat pelataan samana vuonna. En kyllä laittaisi liikaa panoksia sille, että ainakaan vielä keväällä pelataan nuorten kisoja yleisön edessä.

Jo pari viikkoa kulutettu kautta. Mistä asiasta et enää jaksaisi jauhaa?

Jaakko: Kasvomaskien käytöstä katsomossa. Käsittääkseni maskin käyttö suojaa jonkin verran samassa tilassa olevia muita ihmisiä. Näin ollen näkisin, että peleihin saapuvat ihmiset jaksaisivat ponnistella sen verran yhteisen hyvän eteen, että käyttäisivät kasvomaskeja katsomoissa. Meidän suomalaisten pitäisi ymmärtää kuinka onnekkaassa asemassa olemme, kun ylipäätään pääsemme urheilutapahtumiin paikan päälle. Niinpä meidän pitäisi tehdä kaikkemme, jotta se olisi myös jatkossa mahdollista. Puhumattakaan siitä, kuinka suureen ahdinkoon seurat ajautuisivat, jos yleisöä ei enää halleihin pääsisi ja vähäisetkin lipputulot poistuisivat.

Tuomo: Alakolmiosta. Keskustelun kiivaus ahdistaa.

Ylijohtava: Tulospalvelusta.

Iiro-Pekka: Koronasta – mutta eihän siitä voi olla jauhamattakaan.

Joel: Toimittajille todellinen ansakysymys, kun itse ovat monesti edesauttamassa näiden keskusteluaihioiden ylläpitoa ja lietsontaa. En jaksaisi myöskään jauhaa tulospalvelusta, mutta sen vuoksi sen ylläpitäjistä olisi pitänyt tehdä jo aikapäiviä sitten palvelunsuojeluilmoitus, ja ottaa tuote huostaan parempaan kotiin.

Mistä pitäisi ehdottomasti puhua enemmän?

Jaakko: Peleistä. Tulospalvelufarssin, maskien käytön ja yleisen koronakeskustelun puristuksessa itse ottelut ovat jääneet sivurooliin.

Tuomo: Sählyohjelmasta. Uusi jakso on kuulemma tulossa ensi viikon alussa. KalloCast on myös aloittanut raikkaalla jalalla, välillä on yliastuttukin. Kaipaisin lisäksi tilannepäivitystä olympialaisiin pääsyn suhteen.

Ylijohtava: Alakolmiosta joka tappaa lajin.

Iiro-Pekka: Erotuomareista ei ole alkukaudella puhuttu! Tarvitseeko puhuakaan? Ainakin sen verran, että liiton uusi erotuomaripäällikkö on haussa.

Joel: Peleistähän on puhuttu alakolmiohinkkauksen yhteydessä, toki ohuella kulmalla. Tuomariasiaan liittyen on puhuttu ihan liian vähän korkeista mailoista ja rangaistusten muutoksesta. Osin rajun julkisen mussutuksen vuoksi tuomarit voivat nyt antaa siitä 2+2-minuutin jäähyn viisiminuuttisen sijaan pääsarjoissa. Tämä on positiivinen muutos ja siitä pitää ehdottomasti antaa positiivista palautetta asioista päättäville tahoille.

Liittyen soittolista-juttusarjaan: Mikä olisi sisääntulobiisisi isolle areenalle (lisään nämä soittolistalle)?

Jaakko: Kovana futisihmisenä olen tykästynyt jalkapalloseurojen tapaan soittaa sisääntulobiiseinä seurojen omia perinteikkäitä lauluja. Niiden tarkoitus on nostattaa tunnelmaa yhteisöllisyyden, ei keinotekoisen ränkytyksen kautta. Oululaisena sanonkin Mikko Alatalon vuonna 1980 levyttämän klassikon: Oo-äl-ässä. Biisinäkin Oo-äl-ässä on mitä mainioin.

Tuomo: Tämä ääniraita ei ehkä ole kovinkaan monelle tuttu. Harva lienee myöskään käyttänyt sitä sisääntulobiisinä, mutta orkesteri nimeltään AC/DC levytti aikanaan kappaleen Thunderstruck ja me käytimme joskus juniorivuosina sitä sisääntulobiisinä. Pudotuspeleissä Lappeenrannassa junnusähly kiinnosti myös yleisöä ja kokonaisuus on jättänyt positiivisen muistijäljen, vaikka osuneekin häränsilmään Jaakon kategoriassa “keinotekoinen ränkytys”.

Ylijohtava: Yön Kiitos ja kunnia.

Iiro-Pekka: Saimaa – Sataprosenttinen suoritus. (Sisäinen pesisjunttini antaa puolikkaan äänen Yön Kuuhullulle, jonka tahdissa lapsuuden suosikkijoukkueeni paineli yhden kesän.)

Joel: Tulipahan muuten sopivasti jät.. täytettä soittolistalle. Kenny Powersin Real American -sisääntulomarssi mielessäin haen motivaatiota isosta maailmasta. Tuli alkuun mieleen joku kunnon kattilanhakkausbiisi, mutta mennään nyt kuitenkin mukavimmissa merkeissä ja vastaan tietysti Shakiran Waka Wakan, koska sitä on mukava kuunnella katsomossa Pique-paita päällä.

*Jaakko Tiiran ja Toni Lötjösen kappaleiden lisääminen soittolistalle ei onnistunut. Löydät ne kuitenkin Youtubesta.

Huom. Artikkelin kysymykset esitettiin keskiviikkona.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen