Ulkomaat

Sveitsin sarjat kiinni ainakin marraskuun loppuun asti – ”Ei tässä mitään hätää itsellä ole, seuroille tämä on isompi asia”

24.10.
2020
Ulkomaat

Wilerissä pelaavan Krister Savosen kausi meni tauolle. Kuva: Ville Vuorinen


Sveitsin salibandyliitto päätti perjantaina sulkea kaikki sen alaiset sarjat ainakin marraskuun loppuun asti.

NLA:n AD Astra Sarnenia kolmatta kauttaan valmentava Eetu Vehanen selittää Pääkallolle, että viikonlopulta olisi peruuntunut noin sata ottelua karanteenien ja luopumisten takia. Suomalaisvalmentaja arvelee, että Sveitsin salibandyliitto halusi näyttää muille esimerkkiä olemalla ensimmäinen sarjatoiminnan keskeyttänyt lajiliitto.

– Täällähän on tautitilanne yksi Euroopan huonoimmista. Tämä maa elää turismista. Kohta on tulossa talvikausi ja jos tilannetta ei saada kuriin, niin maa on ongelmissa, videopuhelulla tavoitettu kotoaan Vehanen sanoo.

Vehanen lisää myös, että maa on todennäköisesti menossa niin sanottuun ”lockdowniin” ensi viikolla.

– Koitetaan sillä kääntää tämä tilanne. Yhteiskunta on täällä sellainen, että harrastukset ei ole niin korkeassa asemassa kuin Suomessa.

Muuten tulevaa on hankala ennakoida. Sveitsin hallintomallissa kantonit ovat hyvin autonomisia ja liittovaltio on antanut vastuuta tautitilanteen hoidosta juuri kantoneille.

Esimerkiksi Astra Sarnenin täytyy konsultoida kotikantoninsa terveysviranomaisia harjoitusten jatkamisen suhteen. Vehasen mukaan Obwaldenin vajaan 40 000 asukkaan kantonissa, johon Sarnen kuuluu, tautitilanne on verrattain hyvä.

Kysyttäessä Vehasen arvioita siitä, jatkuvatko pelit marraskuun jälkeen, hän on skeptisempi. Suomalaisluotsi kuitenkin uskoo, että pelit tulevat jossain vaiheessa jatkumaan. Vehanen kuitenkin arvelee haasteita syntyvän etenkin aluekohtaisista eroista.

– Täällä muutettiin pistelaskua täksi kaudeksi juuri tämän tilanteen takia. Nyt mennään pistekeskiarvon mukaan niin kuin NBA-koriksessa. Pystytään tarvittaessa määrittämään esimerkiksi mestari ja putoaja pistekeskiarvolla.

– Jos meidän kantoni sallii pelit ja esimerkiksi (Krister) Savosen Wilerin kantoni ei salli, niin mitä sitten tapahtuu?

Eetu Vehanen (vas.) valmensi OLS:ia kaudella 2017-18. Sittemmin mies on viihtynyt Sveitsissä. Kuva: Juhani Järvenpää

Tähtipuolustaja vielä ymmällään

Vehasen ohella Pääkallo tavoitti Suomen maajoukkuepuolustaja Krister Savosen. Päivätöikseen pyöriä kasaava Savonen oli kuullut esimieheltään, entiseltä Sveitsin maajoukkuehyökkääjä Adrian Zimmermannilta, että kausi on keskeytetty.

– Pitää varmaan Passolle soittaa, jos ottaisi lainalle, Savonen naurahtaa.

Vakavasti puhuen Savonen ei ajatellut palata Suomeen. Hän joutuisi heti kahden viikon karanteeniin, jonka jälkeen marraskuun loppu olisi enää kolmen viikon päässä.

– Ei tässä mitään hätää itsellä ole, seuroille tämä on isompi asia, Savonen sanoo omaan leppoisaan tyyliinsä.

– Tilanteelle ei mitään mahda. Katsotaan, mitä tapahtuu. Varmaan pitäisi koulua tsempata, kun on jäänyt siinä vähän rästihommia. Nyt on aikaa panostaa siihenkin.

Savonen nostaa myös esiin maan hankalan tautitilanteen. Alkuviikosta kirjattiin 5500 tapausta päivässä, mutta torstaina määrä putosi reiluun viiteen tuhanteen, kunnes kohosi perjantaina lukemaan 6600.

– Maskipakko on ollut kokoajan joka paikassa, mutta ei tämä ole omaan elämään sen kummemmin vaikuttanut. Kaupassa on pystynyt käymään normaalisti.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira