Viikon top 5

Viikon top 5: Pisimpään voimassa olleet miesten liigan henkilökohtaiset runkosarjan ennätykset

08.11.
2020
Viikon top 5

Mika Kohonen syötteli yhden kauden syöttöennätyksen toistaiseksi tavoittamattomiin lukemiin yli 15 vuotta sitten. Kuva: Anssi Koskinen

Henri Johanssonin 1000. runkosarjapisteen kunniaksi kurkistimme miesten liigan ennätyksiin ja listasimme pisimpään voimassa olleet henkilökohtaiset runkosarjaennätykset.

5. Yhden kauden syöttöennätys, Mika Kohonen (Happee) & Eniten nollapelejä yhdellä kaudella, Jens Pedersen (Happee) 5.3.2005

Hopealle yltänyttä Happeeta kaudella 2004-05 edustaneiden Mika Kohosen ja Jens Pedersenin runkosarjakausi päättyi samaan summerinsoittoon Happee–Gunners-ottelussa. Kohonen alusti kauden aikana peräti 68 maalia, mikä on edelleen voimassa oleva runkosarjan yhden kauden syöttöennätys. Pedersen taas piti nollat kahdesti. Kahteen nollapeliin samalla kaudella ovat sittemmin yltäneet Henri Toivoniemi (SSV 2007-08), Jani Naumanen (Erä 2009-10) sekä Santtu Pohjonen (LASB 2019-20).

4. Eniten tehopisteitä ja maaleja yhdessä ottelussa, Lasse Riitesuo (Happee) 12.12.2004

”Karkkipistooli” lempinimeä totellut Lasse Riitesuo takoi pallon yhdeksän kertaa Rangersin verkkoon joulukuussa 2004 Happeen voittaessa ottelun 16–6. Maalien päälle Riitesuo tarjoili yhden maalisyötön. Henri Johansson pamautti samaiset 9+1=10 tehot HIFK:ta vastaan lähes tasan vuotta myöhemmin ja jakaa molemmat ennätyksen Riitesuon kanssa. Classicin Sami Johansson sivuaa myös yhden ottelun piste-ennätystä paukutettuaan tehot 8+2=10 viime syksynä Steelers–Classic-ottelussa.

3. Yhden kauden jäähyennätys, Mika Sandell (HIFK) helmikuu 1999

HIFK:n Mika Sandell kulutti jäähypenkkiä peräti 82 minuutin verran kaudella 1998-99. Salibandyn legendaarisista Issuu-kausikirjoista ei valitettavasti käy ilmi, koska kyseisen kauden runkosarja päättyi. Puolivälierät ovat kuitenkin startanneet helmikuun loppupuolella. SBS Porin Henri Kämäräinen nousi sivuamaan Sandellin jäähyennätystä kolme vuotta myöhemmin kaudella 2001-02.

2. Nopeimmat 2, 3 ja 4 maalisyöttöä, Niklas Isaksson (ÅSC) 11.1.1997

ÅSC ja Happee tasasivat pisteet lukemin 6–6 tammikuussa 1997 Maarianhaminassa. Isäntien Niklas Isaksson jakoi ottelussa neljä syöttöpistettä nopealla tahdilla. Nopeimpien maalisyöttöjen ennätyksissä katsotaan syntyaikoja ensimmäisestä viimeiseen. Isakssonin ensimmäisen ja toisen maalisyötön väliin mahtui seitsemän sekuntia, ensimmäisen ja kolmannen väliin 35 sekuntia. Isakssonin neljäs syöttöpiste lävähti ennätyskirjoihin minuutin ja seitsemän sekuntia ensimmäisen jälkeen.

1. Nopeimmat 6 maalisyöttöä, Heikki Vienola (SC Dalmac) 18.1.1992

Kuuden maalisyötön illat ovat sen verran harvinaisia, että niiden nopeusennätysten kellottamisesta voi olla montaa mieltä. Heikki Vienolan ensimmäisen ja kuudennen maalisyötön välissä peliaikaa kului 29 minuuttia ja 44 sekuntia takavuosien mahtiseura Dalmacin ja RuRun välisessä ottelussa, jonka Dalmac voitti lukemin 9–2. Vienolan yli 28 vuotta vanhaa yhden ottelun syöttöennätystä noustiin vuosien saatossa sivuamaan seitsemän kertaa, ennen kuin Classicin Eemeli Salin laittoi sen uusille lukemille seitsemällä maalisyötöllään tämän vuoden lokakuussa Steelersiä vastaan.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira