Viikon kysymys: Kuulostavatko liigaan ja Divariin kaavaillut muutokset hyviltä vai huonoilta?

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Viikon kysymyksessä on esillä viikon mielenkiintoinen puheenaihe. F-liigaa ja Divaria ollaan uudistamassa jossain määrin tulevaisuudessa.

Tarkoituksena on pudottaa miesten liigan joukkuemäärä nykyisestä neljästätoista 12 joukkueeseen kaudelle 2022-23 mennessä. Kauden ottelumäärä tulisi olemaan 33 peliä. Kertauksena muutokset liigaan ja Divariin eilisestä uutisesta löytyvät alta.

Viikon kysymys onkin, kuulostavatko nämä kaavaillut muutokset hyviltä vai huonoilta?

Kysely löytyy tällä kertaa aiheen keskusteluketjun ohesta

2021-22

F-liiga:

Kausi aloitetaan normaalisti 14 joukkueen runkosarjana. Sijat 1-8 menevät pudotuspeleihin ja sijat 9-11 säilyttävät sarjapaikkansa. Sijoilla 13-14 joukkueet tippuvat suoraan Divariin. Joukkue joka jäi sijalle 12 lähtee mukaan Divarin pudotuspeleihin.

Divari:

Runkosarjassa on mukana 14 joukkuetta. Seitsemän parasta joukkuetta pääsee mukaan pudotuspeleihin. Sijat 8-10 säilyttävät paikkansa sarjassa. Sijat 11-12 joutuvat karsimaan paikastaan Divarissa. Sijojen 13-14 joukkueet putoavat suoraan.

Vaikutukset Divarin pudotuspeleihin ja liigakarsintaan:

Esityksen perusteella nykyinen (2020-21) kausi olisi viimeinen jolloin pelataan Divarin pudotuspelit. Tulevalla kaudella kyse on enemmän perinteisistä liigakarsinnoista, vaikka pelataankin karsintojen voittajaan asti. Liigasta on mukana yksi joukkue (12.) ja Divarista seitsemän parasta.

Liigan sijalta 12 liigakarsintoihin tuleva valitsee ensimmäisenä vastuksen Divarin runkosarjan sijoilta 4-7. Kakkosena valinnan tekee Divarin runkosarjan voittaja edelleen sijoilta 4-7. Tämän jälkeen valinnan tekee runkosarjan kakkonen ja viimeisenä runkosarjan kolmonen kohtaa sen joukkueen mitä on jäljellä. Liigajoukkueella ja Divarin kolmella parhaalla on kotietu.

Kaudella 2021-22 merkittävää on sekin, että kaikki sarjat pelattaisiin ”paras viidestä” -ajatuksella, joten jatkoonpääsyyn vaaditaan kolme voittoa. Kierroksia tulee kaikkiaan kolme, ja nousija selviää viimeisessä vaiheessa. Liigakarsintojen voittaja pelaa liigassa kaudella 2022-23.

2022-23

F-liiga:

Liiga on 12 joukkueen sarja, jossa pelataan kolminkertainen eli 33 ottelun runkosarja. Kahdeksan parasta menee pudotuspeleihin ja sijat 9-10 säilyttävät paikkansa liigassa. Sijoilta 11-12 lähdetään karsimaan liigapaikasta.

Divari:

Divarissa on edelleen 14 joukkuetta, ja runkosarjassa pelataan 26 peliä. Runkosarjan kuusi parasta joukkuetta pääsee mukaan liigakarsintaan. Sijoille 7-11 sijoittuvat jatkavat sarjassa normaalisti. Playouteissa kohtaavat sijat 12-13 ja runkosarjan viimeinen putoaa Suomisarjaan.

Liigakarsinnat

Mukana: Liigan runkosarjan sijat 11-12. Divarin runkosarjan sijat 1-6. Kotietu liigajoukkueilla ja kahdella Divarin kärkiryhmällä.

Liigassa sijalle 11 jäänyt joukkue on nokkimisjärjestyksessä ensimmäisenä. Täten se saa valita vastustajansa ensin Divarin runkosarjan sijoilta 3-6. Divarin runkosarjan voittaja valitsee seuraavaksi vastustajan samoilta sijoituksilta. Kolmantena valinnan tekee liigan runkosarjan viimeiseksi eli sijalle 12 jäänyt samoilta sijoilta. Divarin runkosarjan kakkonen saa myös kotiedun, mutta ei pääse valitsemaan vastustajaa.

Ottelusarjat pelataan paras viidestä. Ensimmäiseltä kierrokselta pääsee jatkoon neljä joukkuetta. Toisella kierroksella nämä kohtaavat paras viidestä -sarjoissa, joiden voittajat nousevat liigaan. Karsinnoista nousee liigaan kaikkiaan kaksi joukkuetta. Mitään ”finaalisarjaa” ei enää pelata.