Pääkalloparlamentti: ”Onneksi Alakivenmäellä ei työskentele tuollaisia hiiriä”

Parlamentti laittaa runkosarjaa kirjoihin ja kansiin. Kuva: Esa Jokinen

Parlamentti laittaa runkosarjaa kirjoihin ja kansiin. Kuva: Esa Jokinen

Pääkalloparlamentti kokoontuu juuri pudotuspelien kynnyksellä ja keskustelee laajoista asia-aiheista.

Mukana parlamentissa tälläkin kertaa Tuomo ”Miha” Reponen, Iiro-Pekka Airola, Jaakko Tiira, Toni ”Ylijohtava” Lötjönen ja Joel Siltanen.

Mikä oli parasta F-liigan runkosarjassa? (saa sanoa enemmän kuin yhden asian)

Miha: Ainakin jostain asioista pelattiin vielä päätöskierroksellakin. Ja olihan runkosarja hyvin läpi viety näin korona-aikana.

Iiro-Pekka: Runkosarja saatiin pelattua terveyden (korona) puolesta kuitenkin aika hyvin. Pudotuspeleihin nousi mukaan kokonaan uusi joukkue.

Jaakko: Kuten herrat tuossa sanoivatkin, niin se, että runkosarja saatiin vietyä läpi, ja olosuhteet huomioiden vielä varsin mallikkaasti. Esimerkiksi Korisliiga oli joulukuussa lähes neljä viikko tauolla. Lentopallon Mestaruusliiga oli lähes kuusi viikkoa seisahduskissa. Jääkiekon SM-liigassakaan ei pelattu montaa ottelua joulukalenterin luukkujen aukomispäivinä. Jos pelillisiä asioita miettii. Vaikka Classic voitti runkosarjan selvästi, kovin haastajajoukko onnistui kuromaan valtavaa takamatkaa runkosarjassa.

Ylijohtava: No ei tässä viitsi samaa leipää syödä muiden herrojen kanssa, joten sanon että parasta oli, että TOP8:siin saatiin uutta verta sympaattisen lahtelaisen kyläseuran muodossa.

Joel: Emmä nyt kyllä keksi mitään lisättävää, mutta onhan se vähän surullistakin, että kaikilla tulee mieleen lähinnä ”se pelattiin kaikesta huolimatta”. Se ei ole kenenkään vika tietenkään.

Huonointa?

Miha: Jokaisella maalilla ei ollut merkitystä. Tai en ainakaan lukenut mistään, että olisi ollut.

Iiro-Pekka: Tyhjät katsomot söivät vähän fiilistä.

Jaakko: Vaikka Haukka lentää liiton mukaan korkealla ja potentiaalinen kumulatiivinen tavoittavuus on jossain miljardin luokassa, niin olihan tämä haastava startti haukkaliigalle siellä, missä se merkitsee – Aasian jälkeen – eniten, eli ottelutapahtumissa. Se toki ei ole kenenkään asianosaisen vika.

Ylijohtava: Haukan kynnet jäi vähän tylsäksi avauskaudella. Tulospalvelu ja F-liigan nettisivut olivat aivan liejuista kamaa muuta kuin noin visuaalisesti. Vaikea ymmärtää miten 2020-luvulla nettisivujen tekeminen on haaste. Tai se että tilastot saadaan näkyviin ja niihin kunnollinen käyttöjärjestelmä.

Joel: Odottelin, että Salibandyliitto löytäisi internetin 2020-luvulla, mutta ilmeisesti vielä ei ole sen aika. Lähes eläkeikäisten lajijohtajien pitäisi mennä ehkä ATK-kurssilla, missä voisi oppia tiedon valtatien mahdollisuuksista, mutta se lienee liikaa odotettu. Toivottavasti joku joskus tekee asialle jotain, mutta tällä hetkellä sellaista henkilöä ei noista piireistä löydy. Tyhjät lupaukset turhauttaa.

Lähes kaikki muut heikommin menneet asiat liittyvät koronaan niin en niitä mainitse. F-liigalle tsemppiä tulevaan, ainakin yritystä on havaittavissa.

Pudotuspelit meinataan vetää paras 7. Hitti vai huti?

Miha: Lähtökohtaisesti hitti, mutta voi kääntyä hudiksi hyvin äkkiä. Olisiko tällaisilla vastauksilla ainesta kuntavaaliehdokkaaksi?

Iiro-Pekka: Listoilla on vielä tilaa, joten ehdokkaaksi vain! Pudotuspeleistä sanon sen, että paras 7:stä kuulostaa kunnianhimoiselta, kun ilmeisesti nyt jopa suomalaisen urheilun suurin ja kaunein kompromissi-missi eli jääkiekon SM-liigakin pohtii mahdollisuutta veivata pudotuspelejä lyhyemmäksi. Paras 7:stä on toki kaikkien unelma, mutta tässä on nyt vuoden sisällä luovuttu aika monesta unelmasta.

Jaakko: Huti. Ainakin puolivälierien osalta. Puolet joukkueista tulee leviämisalueilta. Kahdeksan joukkueen, joka taustatiimeineen kattaa arviolta 250 ihmistä, pitäisi välttyä tartunnoilta. Amatöörilajissa ihan jokainen ei kuitenkaan pysty eristäytymään. Kivahan se on, että seuroja kuunnellaan, mutta ne katsovat asiaa omasta positiosta, urheilu edellä. Liiga vastaa kokonaisuudesta ja riskit huomioiden olisin toivonut, että ainakin ensimmäisellä rundilla oltaisiin voitu mennä paras viidestä. Jos siitä olisi selvitty kuivin jaloin ilman karantiineja, niin välierät tai ainakin finaalit oltaisiin voitu mennä neljän voiton systeemillä. Nythän on mahdollista, että sarjoja joudutaan tiivistämään juuri loppupäästä, jos aiemmat kierrokset venyvät karantiinien takia.

Ylijohtava: Ehdottomasti hitti. Vähän kunnianhimoa nyt arvoisa sählyparlamentti. Onneksi Alakivenmäellä ei työskentele tuollaisia hiiriä.

Joel: Huti. Pitäisi pelata kerrasta poikki. Jokainen peli on Superfinaali ja jokainen maali merkitsee.

Ruutu halusi kaikki pelit omaan palveluunsa tänä keväänä, mutta se johti moniin Fanikameralähetyksiin. Hitti vai huti?

Miha: Ainakin yllätys. Kevät on yllätysten aikaa.

Iiro-Pekka: Eikös nyt korona-aikana kaikki itse tekeminen ole ollut muodossa? Tämähän sopii siihen trendiin.

Jaakko: Lähtökohtaisesti vähän jännittää, mutta toivon mukaan seurat olisivat nyt panostaneet fanikameroihin. Perunat olisivat vaihtuneet oikeisiin kameroihin ja Hirviteatteriinkin oltaisiin löydetty selostaja.

Ylijohtava: Puolihuti. Katson puolivälierissä vielä muutamat fanikamerat ja jatkuvat zoomin käytöt kameramieheltä vielä läpi sormien. Välierissä en. Ja toivottavasti finaalilähetysten suunnittelu on jo pitkällä. Taso pitää olla kevään 2019 leveleillä ja vähän yli.

Joel: Hitti. Saadaan ”tee se itse” -menolla laji nousuun.

Luo naisten liigaan uusi sarjajärjestelmä. Lisäpisteitä jos se on nykyistä sekavampi.

Miha: Pelataan ensin nelinkertainen runkosarja (A ja B). Molempien lohkojen samoille sijoille sijoittuneet pelaavat paras viidestä -pudotuspelisarjan. Voittaneet jaetaan sijoitussarja A:han ja B:hen. Hävinneet C:hen ja D:hen. Sitä pari kierrosta, ja viimeisenä kierroksena Haukkakierros, jossa otteluparit arvotaan kaikista joukkueista. Kerrasta poikki päätyyn saakka ja Suomen mestari on selvillä. Reilu 40 matsia parhaimmillaan, jos pysyin kärryillä.

Iiro-Pekka: ABC-liigan kaari muodostuu joukkueiden pelimatkoilta tutulta buffet-linjastolta. Ensin ollaan terävänä ruokavälinekierroksella, sitten lämpimänä pääruokakierroksella. Juomien kohdalla alkaa Valio-liiga, jossa nautitaan paikallisvastustajan kanssa piimää tai maitoa. Loppua lähestyttäessä on varottava vaarallisia karsintageenejä. Jälkiruoaksi kevätauringon sulattamaa playoff-jäätelöä, jonka päälle nonparelliksi Super(market)finaali. Vihreällä kortilla voi saada parhaimmillaan +5 % bonuksen kauden sarjapisteisiin. Tässä samassa sarjajärjestelmä ja kaupallinen strategia ilman santsikuppia, tietysti Pau…

Jaakko: Kysytään ensin divarijoukkueilta, kuinka moni haluaisi F-liigaan. Ilmoittautumisten jälkeen arvotaan lohkot ja järjestetään tasonmittauksia. Pudotuspeleihin 16 joukkuetta, eli 480 pelaajaa. Suomen suurimmat pudotuspelit. Ilman maalivahtia tehdyistä maaleista saa kaksi maalia.

Ylijohtava: Eerikkilään naisten F-liiga-kupla. Yksinkertainen sarja ja perään kerrasta poikki pleijarit. Lisäksi jokaisella maalilla pitäisi olla merkitystä. Ja koska some on tämän päivän juttu niin jokaisen jengin aktiivisin pelaaja kantais pastaresepti-merkkiä pelipaidassaan. Kauden päätteeksi pastaresepti-pelaajat palkittaisiin hupparilla ja Henri Alenin keittokirjalla.

Joel: Huoneeseen laitetaan 8 tuolia ja 16 joukkueiden edustajaa. Kaikki edustajat laitetaan kiertämään ympyrän muotoista rataa, F-liigan theme soimaan ja musiikin mennessä tauolle pitää löytää itselleen paikka. Tuolin ensiksi löytäneet pääsee itse asiassa NLB:hen, mutta sitä ei kerrota etukäteen.

NLA:ssa pelataan 29 ottelun runkosarja. Lukema ei perustu mihinkään, hallitus on vain joskus päättänyt niin. NLB:ssä pelataan 19 ottelun runkosarja. Lukema ei perustu mihinkään, hallitus on vain joskus päättänyt niin.

Ennen pudotuspelejä pelataan välipudotuspelit. Kaikki joukkuetta kohtaavat siten, että 1vs 16 ja 2 vs 15 jne. Tämän sarjan tulokset ei merkitse mitään, mutta se on Subwayn kanssa kaupallisessa yhteistyössä tehty välipalasarja.

Kun välisarja on pelattu niin alkaa pudotuspelit. Uutena käänteenä pudotuspeleihin pääsee NLA:n joukkueet sijoilta 5-8 ja NLB:n joukkueet sijoilta 3-7. Pelataan paras yhdeksästä -sarjat ja kaikki huipentuu juhannuksen Superfinaaliin, jossa joukkueet kohtaa Säbäfortunan merkeissä.

Salibandyliitto ampuu kassaholvistaan satojatonneja, jotta joukkueiden ei tarvitse maksaa kevätkaudesta. Miten menetetyt tulot pitäisi paikata?

Miha: Pastareseptejä ja jäsentutkia myymällä.

Iiro-Pekka: Alakiventien vuokrasopimus purkuun ja koko henkilökunta etätöihin. Mökkikuvia odotellessa.

Jaakko: Säbäfortunan myyntituloilla.

Ylijohtava: Nostetaan jäsenmaksuja.

Joel: Vuokrataan mitalikaappi pesäpallomaajoukkueelle.

On Happeen Hirvirytke, KrP:n Näätärock, mutta millä nimellä SPV:n ryminä pitäisi brändätä?

Miha: Nottaristus!

Iiro-Pekka: Eikös tässä pidä mennä Seinäjoen villeimmän ja vauhdikkaimman tapahtuman (musiikki)lajin mukaan eli Painitango. Toimii myös, kun F-liiga kansainvälistyy.

Jaakko: Tommy Koponen taisi jo brändätä SPV:n ennen Suomen Cupin finaalia: Peliveligospel. Tällä kaudella osuvampi taitaisi kuitenkin olla roikkuveljet.

Ylijohtava: Harmi ettei Vauhtiajot enää oikeen kuvasta Peliveljiä. Miten olisi bussipysäkki?

Joel: Hulivilisuuppaus.

(pitäisikö kaikkien joukkueiden brändätä nimenomaan pelitapansa?)

Miha: Logot menivät jo uudelleen brändättäviksi, joten miksei pelitavatkin.

Iiro-Pekka: Ehdottomasti. Haluan nähdä, kun Politiikkaradiota pelaava joukkue kohtaa Ysärinostalgiaan nojaavan vastustajan.

Jaakko: Miksipä ei. Kyllä liigasta sitä jotain katosi, kun Koovee putosi. Jos luokkataisto Tampereen kommunistien ja Westendin porvarien välillä olisi osattu brändätä, olisi potentiaalinen kumulatiivinen tavoittavuus ihan eri luokkaa.

Ylijohtava: Ehdottomasti. AC HaKi on viimeinen joka osasi tämän. Olivat yksinkertaisesti sählyjengi. Ja annetaan pisteet myös Nakkisormille. Olihan heidän kusipääsählynsä varsin mehukas brändäys.

Joel: Pitäisi. Varsinkin ”treffisähly” sopisi taitojoukkueelle, joka vie vastustajia aktiivisesti kahville. Sponsored by Gevalia.

No luulitte etten kysyis, mutta miten MuFfeli-liigan puolivälierät menee ja mikä on kiinnostavin sarja? (joku sarja saattaa olla jo käynnissä)

Miha: Classic – LASB 4 – 0, Oilers – Indians 4 – 2, TPS – SPV 4 – 2, KrP – Happee 3 – 4. Kiinnostavinta on vaikea valita, mutta jos vain yksi on valittava, niin laitetaan rasti Espoon kohdalle.

Iiro-Pekka: Classic-LASB 4-0, Oilers-Indians 4-1, TPS-SPV 4-1, KrP-Happee 2-4. Kiinnostavimman sarjan yleisö-Emma menee jakoon Näätärokki-Hirvirytke-duolle.

Jaakko: Classic–LASB 4–0, Oilers-Indians 4–1, TPS-SPV 4–1, KrP-Happee 4–3. Kiinnostavin ehdottomasti Näädä-Hirvet. Muissa vaikea nähdä yllätyksiä.

Ylijohtava: Classic – LASB 4 – 0, Oilers – Indians 4 – 0, TPS – SPV 4 – 0, KrP – Happee 4 – 1. Kaikki kiinnostaa!

Joel: Classic-LASB 4-0, Oilers-Indians 4-1, TPS-SPV 4-3 ja KrP-Happee 4-3. Viimeisin kiinnostaa eniten.

Palataan välierissä!