Blogi: Ammattilaisliiga – vai vain unelma siitä?

NAFL:ssa ei pelata isoista rahoista. Kuvituskuva: Anssi Koskinen

NAFL:ssa ei pelata isoista rahoista. Kuvituskuva: Anssi Koskinen

Sami Ilosen NAFL-blogin kakkososassa avataan sarjan taloudellisia reaaliteetteja. Blog post is possible to read in English below.

Sana, joka monelle varmasti jäi mieleen ensimmäisistä NAFL uutisista oli ”ammattilaisliiga”. Ja kun vielä miettii tätä ”Kaikki on isompaa Amerikassa”-konseptilla, niin ehkä tästä voisi oikeasti joku tienata elantonsa. Tähän väliin mainittakoon, että en ole koskaan pelannut salibandya sillä tasolla, että minulle olisi siitä rahaa maksettu, joten en ole ihan täysin perillä millaisia rahoja maailman huipulla pyörii. Käsitykseni mukaan oikeasti kunnon elantoa tienaavat ovat harvassa.

Mutta entä sitten NAFL? Onko tämä NHL salibandylle vai perussarja salibandyn pikkumaassa? Potentiaalia on varmasti, mutta milloin rahaa alkaa liikkua sen verran, että pelaajat ovat ammattilaisia?

Liigaa perustaessa kenelläkään ei varmasti ollut mielessä, että sarja pelattaisiin 5 viikon mittaisena, 4 joukkueen kesken. Onkin siis odotettua, että joukkueet toimivat suhteellisen pienillä budjeteilla ainakin ensimmäisellä kaudella.

NAFL-joukkueet toimivatkin hyvin pitkälti kuten monet muut startup-yritykset. Ensimmäiset pari vuotta rakennetaan tuotetta ja asiakaskuntaa, sitten vasta jää jotain viivan alle. Voisi siis kuvitella, että ammattilaisliiga -statukseen voi mennä useampi vuosi aikaa.

Millainen on sitten tämä ensimmäinen NAFL-kausi pelaajan talousnäkökulmasta? Ehkä joku epäröi liigaan osallistumista, koska ei tiedä mitä lysti tulee maksamaan. Ehkä avaamalla omaa tilannettani voin muutamaan polttavaan kysymykseen vastata:

– Pelaajasopimukseni palkkakohdassa lukee mukavan pyöreä luku: 0.00 USD. Eli en maksa pelaamisesta, eikä siitä myöskään minulle makseta.

– Lennot USA:han ovat omakustanteisia. Tässä kohdassa saa itse miettiä, haluaako lentää halpayhtiöillä 40 tuntia muutaman välipysähdyksen kautta, vai haluaako lentää suoremmin esim. Finnairilla hieman kalliimmalla.

– Asuminen tulee olemaan omakustanteista. Meidän joukkueenjohtomme ainakin tekee kovasti töitä etsiäkseen alueelta jotain sopivia kimppakämppiä tai jopa sijaisperheitä, joissa asua nämä viikot. Majoitukset pelimatkoilla ovat vielä vähän auki, mutta nämäkin voivat hyvin tulla pelaajan maksettaviksi. Viimeksi kuulemani tiedon mukaan NAFL yrittää löytää yhteistyöhotelleja, joista voisi saada alennettuja hintoja.

– Pelimatkat ovat vielä tällä hetkellä omakustanteisia. USA:n sisäiset lennot ovat kuitenkin aika edullisia. Edestakaiset suorat lennot halki maan voivat jäädä alle 100 euroon. Joukkueemme on tosin erittäin avoin varsinkin eurooppalaisille, jotka haluavat samalla nähdä maata enemmän, että pelimatkat saa myös matkustaa esim. autolla.

– NAFL kuuluu IFF:n virallisiin sarjoihin, joten siirtokuluja tulee. Tämä näytti aluksi olevan yllättävän suuri 200€/suunta, mutta NAFL:n ja IFF:n välillä on tehty hyvää yhteistyötä, jotta on päästy sopuun 100€ suuruisesta väliaikaissiirrosta.

– Matka- ja urheiluvakuutus on myös hyvä olla pelaajilla. Ainakaan itselläni ei tällä hetkellä ollut mitään vakuutusta, joka olisi kattanut ulkomaan salibandysarjoja.

– Pidetään mielessä myös, että reissussa ollaan n. 6 viikkoa, joten elämiskustannuksiakin tulee.

Kuluja on siis käytännössä saman pituisen USA-loman verran ja ehkä tämänkin reissun voi semmoiseksi mieltää. Reissaamaan pääsee maan sisällä ja vielä sellaisiin kaupunkeihin, jotka eivät ainakaan allekirjoittaneelle tule ensimmäisenä mieleen matkustuskohteina. Kulttuurierot Teksasin, Californian ja Ohion välillä ovat sitä luokkaa, että rahoilleen saa varmasti vastinetta. Ei sitä salibandyn parissa kuitenkaan koko aikaa olla.

Tällainen tilanne on ainakin minun kohdallani ja kokemuksena tämä kausi tulee olemaan jotain ihan omaa luokkaansa. Menoja valitettavasti tulee ja unelma ammattilaisuudesta jää vielä ainakin ensi vuoteen.

Professional league – or only a dream of it?

One word that many pointed out of the first NAFL news was “professional”. And especially when you think of it with the “Everything is bigger in America”-concept, maybe somebody could actually make a living out of this. I like to point out here that I have never played floorball on a level where someone has paid me for it, so I don’t really know what kind of money is available on the top level. As far as I know, it’s very rare to play floorball for a living.

So, what about NAFL? Is it the NHL for floorball or just a basic floorball league in a smaller floorball country? There lots of potential for sure, but when is there going to be enough money in it for players to be considered professionals?

When this league was put together, I’m sure no one visioned it to be a 5-week, 4-team season. Therefore, it’s reasonable that the teams work on a smaller budget for the inaugural season.

I guess you could think of the NAFL-teams as like any other Startup-company. First year or two you need to build a product and clientele, after that you can start making profit. You could imagine that the professional league -status could take some years.

So how does the budget for this inaugural season look like for a European player? Maybe there’s someone out there hesitant to join the league because they don’t know the costs. Well maybe it’ll answer some burning questions, if I tell about my situation:

– My Player Agreement says that my salary for the season is 0.00 USD. So, I’m not getting paid nor am I paying anything to play.

– Flights to USA I’m paying out of my own pocket. Now here everyone can make their own choice whether to fly cheaper with a 2-layover, 40-hour flight or whether to pay more for a more direct flight.

– Accommodations the players must pay for themselves. In our team, our team management is working on finding different options for living arrangements. The options could be a shared apartment between few players, or a local host family with a spare bedroom. Also, the accommodation costs on the road may end up for the players, but there might be some developments to that. At least from what I’ve heard, the NAFL is trying to find hotel partners to find affordable options.

– Travels costs during the season seem to fall to the players at this moment. Domestic flights in US are not that expensive as you can find a two-way ticket for less than 100 USD. On our team, players who want to see more of the country, can travel e.g. by car.

– NAFL will be part of the official IFF leagues, so there will be transfer costs. At first it seemed like the transfer costs could be around 200 USD each way, but the NAFL and the IFF have done some great job to reach an agreement of a temporary transfer of around 100 USD in total.

– For non-American players it is recommended to get travel and sport insurances.

– You should also prepare for at least 6 weeks of living expenses.

So, the total expenses should be comparable to a 6-week vacation in the USA, but maybe some of you could think of this as one. You get to travel within the country and to cities that would not be the first vacation destinations to pop into my mind. The cultural differences in Texas, California and Ohio are of that magnitude that you should get your moneys worth of experiences. Keep in mind, we won’t spend 24/7 around floorball.

Well, this is my current situation and simply as an experience this will be one to remember. Unfortunately the fact is that there will be costs, so the dream of being a professional floorball player, has to wait at least another year.