Nostalgiapaloja: Mitä tapahtui Latviassa vuonna 2001? (osa 1)

Jari Kinnusen ja Suomen Salibandymuseon Nostalgiapaloja-podcastin avauskausi kurvailee kohti loppuaan. Tämän viikon jakso on kauden toiseksi viimeinen ja viimeinen jakso on saman aiheen toinen osio, joka julkaistaan parin viikon päästä.

Nostalgiapalojen 18. jaksossa palaamme 20 vuoden taakse. Päällimmäisenä muistoissa tulee tietenkin olla Suomen naisten saavuttama järjestyksessään toinen maailmanmestaruus Latvian Riiassa vuonna 2001.

Nuo kisat ja niihin liittynyt tapahtumavyyhti on paksulla tussilla kirjoitettua salibandyhistoriaa, mutta myös suomalaista urheiluhistoriaa. Lopulta maailmanmestaruuteen johtanut tapahtumien ketju sai valtavan mediahuomion suomalaisissa tiedotusvälineissä.

Joku voisi sanoa, että loppu hyvin kaikki hyvin, kun mestaruus lopulta voitettiin. Niin ei kuitenkaan ollut. Tuota jälkipyykkiä pestiin kisojen jälkeen vielä pitkään. Näin 20 vuoden jälkeen haluaisi ajatella, että ”aika parantaa haavat” eikä ketään tule syyllistää, eikä kenenkään päätä tule enää vaatia pölkylle.

Tapaus on ainutlaatuisuudessaan ja merkityksellisyydessään kuitenkin niin uniikki, että se ansaitsee perusteellisen nostalgisoinnin. Tapahtumavyyhteen liittyy paljon henkilöitä ja jokaisen yksilön kokemukset ja tunnetilat ovat aitoja, uniikkeja ja henkilökohtaisia ja niitä tulee kunnioittaa. Ei ole oikeaa eikä väärää.

Salibandyliitto perusti tapauksen selvittelyyn selvitystyöryhmän, jonka tehtävänä oli selvittää mitä Riiassa oikein tapahtui. Myös museo-ukko halusi Nostalgisoida tapahtumavyyhtiä mahdollisimman monipuolisesti eri osapuolten kanssa.

Pelaajien edustajana tapahtumia muistelee joukkueen kapteenistoon kuulunut Arja Kilpeläinen (os. Joutsen). Äänessä on myös tehtävistä vapautettu päävalmentaja Kai Ahlstedt, päävalmentajaksi kesken kisojen nimitetty liiton valmennuspäällikkö Jari Oksanen sekä liiton puheenjohtajana toiminut ja Ahstedtin valmennustehtävistä vapauttanut Risto Kauppinen.

Koska materiaalia on sen verran runsaasti, jakaantuu case Latvia -nimellä kulkevan historiallisen tapahtumavyyhdin nostalgisointi kahteen Nostalgiapalat jaksoon. Tässä ensimmäisessä jaksossa ääneen pääsevät Arja Kilpeläinen ja Kai Ahlstedt.

Jatkojännärin toisessa osassa, Nostalgiapalojen 19. jaksossa äänessä ovat Kai Ahlstedt, Jari Oksanen ja Risto Kauppinen. Jaksoissa on myös runsaasti autenttista TV:n uutismateriaalia Riigan tapahtumista ja sen jälkipyykistä. Studio-isäntänä toimii museo-ukko Jari Kinnunen.

Jakso 18

00:00:00 – 00:44:30 Näkökulma 1: MM-joukkueen varakapteeni Arja Kilpeläinen (os. Joutsen)
– Lehdet kirjoittivat ”Himmeää kultaa”, ”Unelmasta tuli painajainen”
– ”Luottamuspulaa, pelkoa ja epäuskoa”
– Oliko kieltäytyminen kollektiivinen päätös?
– ”Kriisin ja rasituksen alla tunteet korostuvat”
– ”Joukkueessa voitiin pahoin”
– ”Korjauksen avaimia ei enää ollut”
– ”Henkisesti joukkue kasvoi paljon”
– ”Mentiin Kaitsun pelikirjalla”
– ”Kriisiytyneen joukkueen saaminen tasapainoon ei ole helppoa”
– Tämä oli erilainen maailmanmestaruus
– ”Ei se ollut mitään naisten kiukuttelua”
– ”Miesten puolella tilanne olisi ratkaistu varmaan toisin”
– Olisiko kieltäytyneille pelaajille tullut langettaa jokin rangaistus?
– Onko aika parantanut haavat?
– Yleisökysely: saako pelaajat erottaa valmentajansa

00:44:31 – 01:09:32 Näkökulma 2: Tehtävistä vapautettu päävalmentaja Kai Ahlstedt
– Mistä tuli lisänimi ”Midas”?
– Sektor, no limits
– ”Ennen oli voimakkaita persoonia ja ärsykkeitä”
– ”Voittamisen tahto ja lujuus on tavaramerkki”
– ”Ei vedetä vastustajaa nyt ihan säpäleiks”
– ”Vain mestaruus kelpaa”
– ”Tommosia, kun vedellään, niin on jo löysät housuissa”
– ”Sitten alkaa tällainen huseeraaminen”
– ”Kettunen oli tietoinen riski”
– ”Huvittavaa, että tällaisia lauseita kehitellään”
– ”Toiminta häiriintyy, jos siellä setvitään omia rakkaustarinoita”
– ”No hard feelings”

Uutispätkissä äänessä: Satu Silcher, Jari Oksanen, Jonna Kettunen, Risto Kauppinen ja Kai Ahlstedt.