Kovaan kuntoon päässyt Jani Kukkola ei ota stressiä MM-paikastaan: ”En laita siihen hirveästi fokusta”

Jani Kukkola pelasi täydet minuutit Ruotsia vastaan sentterin tontilla. Kuvan toinen sentteri on Mika Kohonen, joka kuuluu nykyään Suomen valmennustiimiin. Kuva: Anssi Koskinen

Jani Kukkola pelasi täydet minuutit Ruotsia vastaan sentterin tontilla. Kuva: Anssi Koskinen

Suomi pelasi lauantai-iltana salibandyn klassikko-ottelun Ruotsia vastaan Vantaalla. Harjoituspeli päättyi Ruotsin niukkaan 4-3-voittoon.

Suomi ja Ruotsi kohtasivat viimeksi kahdesti elokuussa Eerikkilän tuplamaaotteluissa, joista Suomi voitti molemmat pelit selkeästi. Kokenut maailmanmestari Jani Kukkola ei ollut mukana edellisissä peleissä, joten viimeisistä maaotteluista on ehtinyt vierähtää pitkä aika koronaviruspandemian vuoksi.

– Sanotaan näin, että palloton peli meni ihan ok, eikä siinä mitään. Pallollinen peli oli koko joukkueelta vähän sellaista hinkkaamista omassa päässä kaksi erää. Enemmän pitää päästä syvälle ja saada pidettyä vähän palloa, ja luotua tilanteita. Suoritus oli ok, Kukkola ruoti omaa esitystään.

Ruotsi iski avauserässä kolmesti ja johti peliä 4-1 vielä ottelun puolivälissä. Vaikutti kuitenkin siltä, että eritoten ottelun puolivälin kokoonpanomuutokset piristivät Suomen esitystä kentällä. Kukkola oli ainakin jokseenkin samaa mieltä ja nosti muitakin pointteja parannuksen suhteen.

– Varmasti ketjumuutokset toi vähän pirteyttä peliin. Oltiin myös vähän aktiivisempia prässäämisessä ja ruvettiin antamaan painetta, kun Ruotsi piti palloa aika paljon omassa päässä, ja pallotteli siellä. Se oli vähän sellaista kissa-hiiri -leikkiä. Saivat vielä muutaman kääntömaalin aikaiseksi. Kaiketi muutosten myötä peli muuttui vähän pirteämmäksi.

Erilaista harjoittelua

Kukkola on vaikuttanut koko peliuransa ajan fyysiseltä olemukseltaan kovakuntoiselta ja sentterin liike on ollut aina yksi selkeistä pelillisistä vahvuuksista. Ulkoisesti 35-vuotias pelaaja vaikuttaisi olevan aiempaa solakammassa kunnossa nykypäivänä.

– Tällä hetkellä ainakin kropassa tuntuu hyvältä ja kaikki paikat on kunnossa. Sekin kertoo jotain, että tänään ei tullut edes hirveästi hiki. Joko se kertoo siitä, että ei ole tehnyt tarpeeksi hommia kentällä tai olen mennyt eteenpäin fyysisellä puolella, Kukkola avasi.

Mitä olet muuttanut harjoittelussa?

– Olen järkevöittänyt harjoittelua. Vähän vähemmän olen harjoitellut, mikä ehkä kuulostaa hassulta, mutta olen harjoitellut oikealla tavalla. Olen jättänyt voimaharjoittelua vähemmälle, mutta keskittynyt kardioon.

Kukkola on voittanut neljä maailmanmestaruutta urallaan ja on oikeastaan joka kerta ollut selkeä valinta MM-miehistöön vuoden 2008 jälkeen. Nyt voi kuitenkin sanoa, että taistelu viimeisistä kisapaikoista on kovaa, ja joukkueesta putoaminenkin on mahdollinen lopputulema.

– En laita siihen hirveästi fokusta. Valmentajat päättää ja tässä on vielä huomenna peli sekä sen päälle vielä alkukausi liigassa. Itsestä se on kiinni. Meillä on paljon hyviä pelaajia ja taistelu on varmasti kovaa. En ole ottanut stressiä asiasta, vaan nautitaan tästä niin kauan kuin voidaan ja on kivaa, Kukkola vakuutti.

Viime kausi oli Kukkolalle ja EräViikingeille vaikea, minkä myötä paikka MM-joukkueessakin on ainakin jossain määrin avoinna. Konkari myöntyy suoraan väitteeseen, että kausi oli henkilökohtaisesti ja joukkueelta heikko.

– Pitää paikkansa. Mitkään tilastot tai esitykset ei valehtele. Valonpilkahduksia oli toki, mutta ne oli hyvin pieniä viime kaudella. Siitä kimpaantui vähän koko EräViikingit ja minä itsekin. Siitä on saanut virtapiikin, jonka kautta tapahtuu muutos, Kukkola sanoitti.

Mikä siis muuttuu ensi kaudella?

– Aivan varmasti nähdään ihan erilainen EräViikingit. Liikkuvampi ja aggressiivisempi EräViikingit tullaan näkemään ensi kaudella.