Viikon top 5

Viikon top 5: Tiukimmat pistepörssin voittotaistelut miesten liigassa

23.01.
2022
Viikon top 5

Peter Kotilainen latoi 68 pistettä kaudella 2016-17. Taustalla seuraava Henri Johansson pisti kuitenkin paremmaksi. Kuva: Esa Takalo

Pääkallo julkaisi perjantaina pistepörssin voittamista käsitelleen analyysin. Jatkona samaan teemaan listasimme tiukimmat pistekuninkuudesta käydyt taistelut.

Lisähuomiona mainittakoon, että ajallinen rajaus on edeltävät 15 kautta, kun liigassa on pelattu 14 joukkueen voimin kaksinkertainen runkosarja, eli kukin joukkue on pelannut 26 ottelua.

5. Peter Kotilainen VS Joona Rantala (2018-19) – 8p

Liigan kiintotähtiin jo vuosia lukeutunut ”Pörssi-Kotilainen” nappasi kyseisellä kaudella uransa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan pistepörssin voiton. Happee-hyökkääjä oli omalla kymmenluvullaan tehoin 37+36=73. Toiseksi tullut Joona Rantala teki läpimurtonsa liigan eliittiin summattuaan 30+35=65 pistettä. Hetkellisesti kaksikko eteni lähes rinta rinnan, mutta loppua kohden Kotilainen repäisi selvän kaulan. Varsin reilulla kahdeksan pisteen erolla listalle pääseminen kuvastaakin, että pistepörssi on tavattu voittaa selkeällä marginaalilla.

4. Henri Johansson VS Sami Koski, Lassi Vänttinen (2009-10) – 6p

Johanssonin kohuttu KrP-siirto lyötiin lukkoon jo keväällä 2008 ja se näki päivänvalon 2009-10. Liigan kautta aikain ylivoimainen pistekeisari voittikin debyyttikaudellaan Raholassa liigan pistepörssin, joskin vain 57 pisteellä. Johansson onkin pistänyt 26 ottelun kausilla kahdeksan kertaa paremmaksi. Sami Koski (SPV) ja Lassi Vänttinen (Classic) päätyivät molemmat 51 pisteeseen. 25 maalia iskenyt Koski nappasi 2. sijan tehtyään viisi maalia Vänttistä enemmän.

3. Henri Johansson VS Peter Kotilainen (2016-17) 5p

Johansson ”palasi” kirkkaimmalle huipulle kaudella 2016-17 ja siivitti Näätälauman pronssille. Johanssonin saldo oli 52 maalia ja 73 pistettä, mikä oli peräti 31 pistettä edelliskautta enemmän. Kyseisen kauden puolivälissä pelatuissa MM-kisoissa liekehtinyt Peter Kotilainen teki uransa piste-ennätyksen 36+32=68 pisteellä (jonka rikkoi kaksi vuotta myöhemmin) ja nappasi pistepörssin hopeasijan.

2. Sami Koski VS Jami Manninen, Lassi Vänttinen (2013-14) – 3p

Happeen kultajuhliin päättyneellä kaudella käytiin siinä mielessä poikkeuksellisen tasainen taisto pistepörssin voitosta, että kärkikolmikko mahtui kolmen pisteen sisään. Jokainen edusti vieläpä eri joukkuetta. Pisimmän korren vei Sami Koski 38+30=68 pisteellä. Maalipörssin voittanut Jami Manninen (43+22=65) ja syöttötilaston ykkösenä erottunut Lassi Vänttinen (23+42=65) jäivät kolmen pisteen päähän ilmajokelaisesta.

1. Vesa-Matti Virtanen VS Henri Johansson (2008-09) – 2p

Toistaiseksi tiukin kilpa nähtiin joukkuekavereiden kesken. V-M Virtanen ja Henri Johansson edustivat molemmat Classicia kaudella 2008-09. Virtanen, tuolloin 31, vei lopulta pidemmän korren seitsemän vuotta nuoremmasta tutkaparistaan. Classicin valmennustiimissä nykyään vaikuttava Virtanen iski 33+32=65 pistettä, kauden jälkeen Nokialle siirtynyt Johansson 40+23=63 pistettä.

Tämä kausi:

Tällä hetkellä liigassa on meneillään tasainen taisto pistepörssin voitosta. Kärkikaksikon muodostavat Ville Lastikka (38p) ja Justus Kainulainen (36p) ovat kahden pisteen päässä toisistaan. Lastikka tosin on pelannut ottelun vähemmän.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira