Suomi-Ruotsi -finaali ei toteudu Sveitsin kisoissa kyselyn perusteella – ”Toivottavasti”

Keskustelufoorumilla ei uskottu Suomi-Ruotsi-finaaliin tällä kertaa. Osa saattoi toki ensisijaisesti toivoa, että se ei toteudu. Kuva: Juha Käenmäki

Keskustelufoorumilla ei uskottu Suomi-Ruotsi-finaaliin tällä kertaa. Osa saattoi toki ensisijaisesti toivoa, että se ei toteudu. Kuva: Juha Käenmäki

Viime viikolla viikon kysymyksenä oli ”Nähdäänkö Sveitsin MM-kisoissa jokin muu finaali kuin Suomi-Ruotsi?”.

Tulosten perusteella toisenlaista finaalia odotetaan ja varsinkin toivotaan. 58,7% vastaajista arvioi, että finaali ei toteudu marraskuun MM-kisoissa. Kaikkiaan 41,3% oli taasen sitä mielä, että jatketaan samalla finaalilla, joka on toteutunut vuoden 2006 MM-kisoista lähtien joka kerta.

Vastaukset eivät olleet järin seikkaperäisiä. Käyttäjät Tietäjä ja Haloo? tarjosivat finaalivaihtoehdoksi paria Ruotsi ja Tshekki. Furious T:n arvion mukaan finaali voisi olla Suomi-Tshekki. Osa puolestaan sanoitti simppelisti, että lajin kannalta olisi hyvä, jos finaali ei olisi perinteinen Suomi-Ruotsi.

FBI vastasi hiukan pidemmin:

Suomi ja Tsekki/Sveitsi. Ruotsi floppaa ja meidän Classicin pelaajat pelaa ekan kerran kunnolla tällä kaudella kun Kailiala tällää jokusen ekaan peliin. Liiga on ollutkin sellaista surffia, että Kivilehdollakin varmaan valmentajana etu kun pelaamisesta niin vähän aikaa. Tietää ettei ennen MM finaalia oikein nappaa.

Holden sanoi ensin lyhyesti, että finaalipari voisi muuttua ”Toivottavasti”. Sittemmin käyttäjä vastasi seikkaperäisesti:

Itse toivoisin juuri tästä syystä, että finaali olisi jokin muu.

En usko, että (miesten) jalkapallossa oltaisiin tyytyväisiä, jos finaalissa pelaisivat aina (esim.) Espanja ja Englanti. Tai miesten jääkiekossa Kanada ja USA. Naisten puolella tämä enimmäkseen jo toteutuu, kun Kanada ja USA jakavat keskenään kaksi kirkkainta mitalia ja muut maat kilpailevat siitä, onnistuvatko viemään Suomelta pronssin.

Jos salibandysta halutaan tehdä oikeasti kansainvälinen laji, se vaatii leveämmän kilpailun myös lajin kärkeen. Vuosia ollaan puhuttu neljästä kovasta maasta, mutta edes ne eivät ole vielä keskenään tasavertaisia. Kovista kv-peleistä kyllä keskustellaan, mutta kyse on rehellisyyden nimissä ollut siitä, voittaako Suomi vai Ruotsi kultaa ja kuinka vaikeaa Sveitsin ja Tsekin voittaminen on välierässä. On hienoa, että kisoissa on maita laajalla otannalla, mutta jonkun alkulohkon Tanska-pelin kovuus on vähän suhteellinen käsite.

Nythän tilanne on se, että kultamitaleista 100 % (Ruotsi 69 %, Suomi 31 %) on jaettu kahdelle maalle. Hopeamitaleita on saanut neljä maata, mutta niistä 85 % on jaettu Suomelle (54 %) ja Ruotsille (31 %). Pronssia on saanut neljä maata, joista 54 % Sveitsille ja 23 % Tsekille. Kaksi yllätyspronssia on napannut Suomi ja yhden Norja, mutta ensimmäisestä on aikaa 18 ja jälkimmäisestä 26 vuotta.

Tilastojen kannalta miesten salibandyn MM-kisoissa eletään naisten jääkiekon kaltaisessa maailmassa, jossa Kanada ja USA ovat vieneet 100 % kultamitaleista. Suomella on yksi hopea, mutta muuten hopeamitaleista 57 % on jaettu USA:lle ja 38 % Kanadalle. Pronssia on sentään voittanut kuusi maata, joskin 62 % niistä on ottanut Suomi.

Tldr; toivoisin, että finaali ei ole Suomi-Ruotsi. Kannatan sujuvasti molempia, mutta vaihtelu piristäisi lajia. Ja ei, missään tapauksessa en dissaa arvokisoja. Pelaaminen ja siellä menestyminen ovat kovia suorituksia joka tapauksessa.