Pääkallotodistus: Sveitsin kaatoon ei ihmeitä vaadittu – Suomi oli lähellä sulamista neljän maalin johtoasemasta

Justus Kainulainen onnistui rankkarissa. Kuva: IFF

Justus Kainulainen onnistui rankkarissa. Kuva: IFF

Suomi kaatoi Sveitsin salibandyn MM-kisojen pronssiottelussa maalein 5-3.

Sveitsi aloitti ottelun lupaavasti, mutta avauserän jälkeen tauolle siirryttiin Suomen 3-0-johdossa. Sinivalkoiset rokottivat vastahyökkäyksistä tehokkaasti, kun taas Sveitsi pyrki luomaan paikkoja pallon kanssa. Toisen parikymppisen aikana Suomen hyökkäyspeli oli Nico Salon nopeasta osumasta huolimatta lähes olematonta. Sveitsi piti palloa, ja nousi erän aikana kahden maalin päähän.

Kolmannen erän puolessa välissä Jan Zaugg toi joukkueensa jo maalin päähän, mutta se jäi myös Sveitsin viimeiseksi osumaksi. Suomen puolustus kesti, ja Sami Johansson sinetöi tyhjiin loppulukemiksi 5-3.

Ottelua kuvasti se, että Sveitsi hallitsi pelivälineen kanssa pidempiäkin pätkiä, kun taas Suomella oli läpi ottelun vaikeuksia saada omaa pallollista peliä käyntiin, ja pidempiä hyökkäyksiä ei nähty juuri ollenkaan. Suomelle kertyi ottelussa vain kymmenen laukausta maalia kohden. Sveitsillä puolestaan niitä oli 23. Tehokkuus kuitenkin ratkaisi.

Suomen paras pelaaja oli maalivahti Oskari Fälden. Yksittäisenä pelaajana Fäldenin ansioksi voi katsoa sen, että Suomi sai ylipäänsä mitalin ottelun jälkeen. Yhtenä Suomen onnistujana voidaan pitää myös Justus Kainulaista, joka iski Sveitsin kaadossa pisteet (1+1). Oilers-hyökkääjä viimeisteli itse hankkimansa rankkarin ja hetkeä myöhemmin tarjoili syötön 2-0-osumaan. Lisäksi Kainulaisen johtama kolmosketju piti oman maalinsa puhtaana.

Sveitsin kaatamiseen ei tänään ihmeitä vaadittu, ja sen mukaiset esitykset nähtiin myös ykköseltä ja kakkoselta. Kummatkin tekivät yhden maalin sekä päästivät yhden omiin tasaviisikoilla. Ykkösketjun kohdalla mainittakoon, että se puolusti ottelun lopussa suurimman osan ajasta, kun Sveitsi haki tasoitusta ilman maalivahtia.

Päävalmentaja Petteri Nykyn taival maajoukkueen kanssa päättyi lopulta pronssimitaleihin. Jos Ruotsi-välierässä valmennukselle arvioitiin maailmanluokan suoritus niin Sveitsiä vastaan se jäi keskitasoa alemmaksi. Isäntäjoukkue aloitti ottelun Suomea paremmin, kuten myös alkusarjassa, vaikka tulos ei sitä kerro. 4-0-tilanteessa Suomen peli sakkasi, ja Sveitsi oli lähellä nousua neljän maalin takaa tasoihin. Lisäksi penkin puolella oli kolme tuorejalkaista pelaaja, jotka eivät pelanneet ottelussa minuuttiakaan.

Suomen arvosanat:

Maalivahdit:
Oskari Fälden 4
Lassi Toriseva Ei pelannut

Kenttäpelaajat: 

1. Kenttä:
Eemeli Salin 3
Nico Salo 3
Sami Johansson 3
Janne Lamminen 3
Otto Lehkosuo 2

2. Kenttä:
Oskari Heikkilä 3
Eetu Sikkinen 2
Miko Kailiala 3
Konsta Tykkyläinen 2
Lauri Stenfors 2

3. Kenttä:
Peter Kotilainen 3
Justus Kainulainen 4
Ville Lastikka 3
Mikko Leikkanen 4
Eemeli Akola 3

Jesperi Lindfors Ei pelannut
Jere Niemelä Ei pelannut
Joona Rantala Ei pelannut

Suomen valmennus: 2

Arvosanat:

5 kalloa = maailmanluokan suoritus
4 kalloa = keskitasoa parempi suoritus
3 kalloa = keskivertosuoritus, perustekemistä
2 kalloa = parannettavaa jäi
1 kallo = luokaton suoritus